ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια διαδρομή στα χνάρια των κατά συρροήν δολοφόνων της Αθήνας. Η νουάρ πλευρά της πόλης

Μια λογοτεχνική ξενάγηση σε δρόμους του περιθωρίου, τόπους εγκλήματος, στάχτες μιας παλιάς μονοκατοικίας.

Μια διαδρομή στα χνάρια των κατά συρροήν δολοφόνων της Αθήνας. Η νουάρ πλευρά της πόλης

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα εξερευνήσουμε μια άγνωστη πλευρά της πόλης, τη νουάρ Αθήνα, στο πλαίσιο των Αθηναϊκών Διαδρομών Βιβλίου. Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και οι Εκδόσεις Καστανιώτη μάς προσκαλούν σε μια σκοτεινή διαδρομή, βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα των Σέργιου Γκάκα, Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Γιάννη Ράγκου, Μιμής Φιλιππίδη, Σταύρου Χριστοδούλου.

Από ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στη Φωκυλίδου το 1966 θα οδηγηθούμε σε μια αποκριάτικη βραδιά στην πλατεία Κολωνακίου και από εκεί στους πρώτους κατά συρροήν δολοφόνους που έδρασαν στην Ελλάδα. Θα περιπλανηθούμε στους αθηναϊκούς δρόμους του περιθωρίου περνώντας πάνω από τις στάχτες μιας παλιάς μονοκατοικίας, για να καταλήξουμε στα μυστικά παρακλάδια της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας, ανάμεσα σε διεφθαρμένους πολιτικούς και επίορκους αστυνομικούς. Και για το τέλος, θα ακολουθήσουμε τα χνάρια ενός παράφρονα αξιωματικού της αστυνομίας, που οργανώνει μυστικά σχέδια για ακραία καταστολή στα Εξάρχεια που φλέγονται.

Η διαδρομή βασίζεται στα βιβλία: «Έγκλημα στη Φωκυλίδου» της Μιμής Φιλιππίδη, «Μάσκες και σερπαντίνες» της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, «Μυρίζει αίμα» του Γιάννη Ράγκου, «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» του Σταύρου Χριστοδούλου, «Στάχτες» του Σέργιου Γκάκα, «Μαύρα κουφέτα» του Ιερώνυμου Λύκαρη και στο διήγημα «18η Μπρυμαίρ», του Γιάννη Ράγκου, που συγκαταλέγεται στον τόμο με διηγήματα Βαλκάνιων αστυνομικών συγγραφέων Balkanoir (επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Ράγκος). Αρχίζει από το Κολωνάκι και καταλήγει στα Εξάρχεια, με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία Κολωνακίου, Σκουφά, Λυκαβηττού, Ιπποκράτους, σε μέρη όπου εκτυλίσσεται η δράση στα παραπάνω βιβλία. Επιμελητής της διαδρομής είναι ο Γιάννης Ράγκος.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου σχεδιάζονται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας. Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Info

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Δεξαμενής (τέρμα Ηροδότου, στα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία. Ώρα: 17:30. Διάρκεια: 1 ½ ώρα. Απαραίτητη η κράτηση στο: www.eventora.com (οι συμμετοχές ανοίγουν στις 3 Φεβρουαρίου).

Photo by Adrian Dascal on Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.