ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μειώνονται οι αυτοκτονίες σε Δανία και Σουηδία μετά τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων

Τα κρούσματα αυτοκτονιών σε άτομα του ίδιου φύλου έχουν μειωθεί κατά 46% μέσα στα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Μειώνονται οι αυτοκτονίες σε Δανία και Σουηδία μετά τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, το 1989, με τη γειτονική Σουηδία να ακολουθεί έξι χρόνια αργότερα. Τώρα μια νέα μελέτη, σύμπραξη του Δανέζικου Ινστιτούτου Ερευνών για Πρόληψη Αυτοκτονιών και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, φωτίζει ένα κοινωνικό φαινόμενο: εντυπωσιακή μείωση των αυτοκτονιών ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά αυτοκτονιών τόσο σε ομοφυλόφιλες όσο και σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις στις περιόδους 1989-2002 και 2003-2016. Όπως παρατήρησαν, οι αυτοκτονίες στην πρώτη κατηγορία μειώθηκαν κατά 46%, ενώ στη δεύτερη κατηγορία κατά 28%.

«Παρόλο που οι αυτοκτονίες στον γενικό πληθυσμό της Δανίας και της Σουηδίας παρουσιάζουν μείωση μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά στις ομοφυλόφιλες σχέσεις πέφτουν σε πιο ραγδαίους ρυθμούς, φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν» σχολίασαν οι ειδικοί, αφού παρακολούθησαν 28.000 άτομα σε ομοφυλόφιλες σχέσεις κατά μέσο όρο για 11 χρόνια.

Η επικεφαλής της μελέτης, Annette Erlangsen, πιστεύει ότι η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων πιθανό να περιόρισε τα συναισθήματα που συνδέονται με το κοινωνικό στιγματισμό. «Ο γάμος προστατεύει από την αυτοκτονία» σχολίασε συνοπτικά. Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών σε άτομα που βρίσκονται σε ομοφυλόφιλες σχέσεις παραμένουν υπερδιπλάσια των ετεροφυλόφιλων. «Φυσικά, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πέσει σχεδόν στο μισό. Παραμένουν όμως ανησυχητικά υψηλά» κατέληξε η Erlangsen.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ανασκόπηση του 2018, σε 35 μελέτες από 10 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νεαροί ομοφυλόφιλοι - άντρες και γυναίκες – διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν από τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους, παρόλο που σε κάποιες χώρες πλέον και οι δύο κατηγορίες έχουν το δικαίωμα να επισημοποιήσουν τον δεσμό τους. Άλλωστε ακόμα και στην «προοδευτική» Σκανδιναβία, οι διακρίσεις και τα στερεότυπα καλά κρατούν: πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των Δανών αντρών συνεχίζει να θεωρεί το σεξ μεταξύ δύο άντρων ηθικά εσφαλμένο.

Παρακολουθήστε παρακάτω μια προσωπική ιστορία που μας έφερε πιο κοντά στην ισότητα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Erik Simander/TT News Agency/via REUTERS

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.