ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μας αφήνουν να πεθάνουμε»: Στη Σουηδία η κατάσταση είναι σοκαριστικά σουρεαλιστική

Ένας ρεπόρτερ του Guardian βρίσκεται στη μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς κανένα μέτρο και περιγράφει πώς «αφήνουν τους ανθρώπους να πεθάνουν».

«Μας αφήνουν να πεθάνουμε»: Στη Σουηδία η κατάσταση είναι σοκαριστικά σουρεαλιστική

«Κάθομαι σε ένα καφέ απέναντι από το σπίτι μου και σκλοράρω στο Twitter εικόνες από ερειπωμένες πόλεις και στρατιωτικά οχήματα που κουβαλούν νεκρούς στην Ιταλία, όσο εγώ περιστοιχίζομαι από ομιλητικούς εφήβους, μαμάδες με τα μωρά τους και περαστικούς freelancers». O Nτέρεκ Ρόμπερτσον, ανταποκριτής του βρετανικού Guardian στη Σουηδία, περιγράφει την κατάσταση στην χώρα ως σουρεαλιστή σε μία ανατριχιαστική μαρτυρία που ξεκίνησε από τις σελίδες της εφημερίδες και πλέον κάνει τον γύρο του παγκόσμιου διαδικτύου.

Ενώ σε 180 χώρες του κόσμου τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό είναι εξαιρετικά αυστηρά, ενώ το μεγάλο δράμα εξακολουθεί να διαδραματίζεται στη νότια Ευρώπη με την Ιταλία και την Ισπανία να μετρούν χιλιάδες νεκρούς, και ενώ οι H.Π.Α και η Αγγλία οι οποίες άργησαν να αντιδράσουν στην πανδημία μοιάζουν να ακολουθούν γοργά στην τραγωδία, στη Σουηδία η κυβέρνηση μοιάζει να θεωρεί πως, για κάποιον ανεξήγητο, μαγικό λόγο, ο κορονοϊός αφορά όλον τον υπόλοιπο πλανήτη εκτός από τους Σουηδούς. Πως οι Σουηδοί με κάποιον τρόπο δεν κινδυεύουν και δεν θα πληγούν σοβαρά από τη νόσο.

«Η περίφημη γέφυρα Øresund, ένα μηχανολογικό θαύμα, συνδέει την σουηδική πόλη του Μάλμο με την Κοπεγχάγη. Υπό κανονικές συνθήκες έσφυζε από κίνηση, αφού την διέσχιζαν περίπου 70.000 άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Τώρα στέκεται απόκοσμα έρημη καθώς η Δανία έχει θέσει σε ισχύ lockdown και οι Δανοί έχουν εφάρμοσαν αυστηρούς συνοριακούς περιορισμούς. Από την πλευρά της Σουηδίας η γέφυρα μπορεί να παραμένει ανοικτή, αλλά πολλοί λίγοι κάνουν το ταξίδι, » ο Ρόμπερτσον εξηγεί πως παρά το γεγονός ότι στον αέρα υπάρχει μία μεγάλη απειλή που έρχεται κατά πάνω τους, οι κάτοικοι τη Σουηδίας δνε έχουν αλλάξει τίποτα από τις καθημερινές τους συνήθειες και κανείς δεν τους έχει ζητήσει να το κάνουν.

Και συνεχίζει: «Στη Σουηδία η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σουρεαλιστική. «Ζευγάρια περπατούν και κρατιούνται χέρι-χέρι στο ανοιξιάτικο φως του ήλιου. Οι ταράτσες είναι γεμάτες με ζωή. Στην παραλία και τα πάρκα του Σίμπαρπ έκαναν πίκνικ και μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο και το διπλανό πάρκο για σκέιτμπορντ ήταν γεμάτο, όπως και οι παιδικές χαρές. Η παγκόσμια πανδημία έχει κλείσει τις οικονομίες της Ευρώπης, περιορίζοντας εκατομμύρια στα σπίτια τους. Όμως εδώ στη Σουηδία, σχολεία, γυμναστήρια και γεμάτα μαγαζιά παραμένουν ανοικτά - όπως και τα σύνορα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια συνεχίζουν να σερβίρουν φαγητό, στα τρένα και στα λεωφορεία ο ένας έρχεται δίπλα στον άλλον σε όλη την χώρα. Μπορείς να πας στο σινεμά, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε ακόμα και ένα μικρό indie φεστιβάλ».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ένας ολόκληρος πλανήτης βάλεται από έναν εχθρό που εξαπλώνεται με πάρα πολλούς γρήγορους ρυθμούς και έχει αλλάξει τις ζωές δισεκατομμυριών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως εξηγεί ο Ρόμπερτσον το θέμα με την περίπτωση της Σουηδίας είναι το ότι μιλάμε για ένα κράτος που δεν είχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια σοβαρά, πραγματικά προβλήματα. Η Σουηδία έχει να εμπλακεί σε πόλεμο για πάνω από 200 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις υπήρξαν αποτελεσματικές, η οικονομία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, η κοινωνική πρόνοια είναι παντού. Όλο αυτό έχει ωθήσει τους πολίτες σε μία άκρως δικαιολογημένη νοοτροπία, σε μία υγιή νοοτροπία, θα λέγαμε, αν δεν είχαμε να κάνουμε με την περίπτωση μίας πανδημίας που απειλεί ζωές και διαλύει χώρες: να πιστεύουν ακριβώς ό,τι τους λένε, να μην αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και να μην φοβούνται ακόμα και τώρα που κανονικά θα έπρεπε να φοβούνται.

Ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων στην Σουηδία είναι ο άνθρωπος που ηγείται τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση του κορονοϊού. Είναι, με λίγα λόγια, ό,τι είναι ο δικός μας Σωτήρης Τσιόδρας, Ο Τέγκνελ, λοιπόν, έχει πάρει την απόφαση να επιτρέψει στον ιό να εξαπλωθεί αργά, χωρίς να υπερφορτώσει το σύστημα υγείας, αλλά και χωρίς να λάβει δρακόντεια μέτρα. Αυτό που αποφεύγουν «διά ροπάλου» είναι την χρήση της φράσης «ανοσίας της αγέλης». Την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι κάτι τρομακτικό μέχρι στιγμής. «Φυσικά, μπαίνουμε σε μία φάση της επιδημίας που θα βλέπουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες, ανθρώπους στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά αυτό ισχύει για κάθε χώρα - πουθενά δεν κατέστη δυνατό να ανακοπεί σημαντικά η εξάπλωση,» λέει ο Τέγκνελ, τονίζοντας την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη να προστατευτεί μόνος του.

Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σουηδίας είναι πως όταν εφαρμόζεις μία ολοκληρωτική πολιτική lockdown, μια και έξω, κουράζεις πάρα πολύ το σύστημα. Όχι μόνο το κοινωνικό, αλλά και το κοινωνικό, «Κανείς δεν μπορεί να αντέξει σε μία καραντίνα που θα διαρκέσει μήνες. Είναι αδύνατον».

Φυσικά, υπάρχει ακόμα η κοινή λογική και κάποιες φωνές που προσπαθούν να επισημάνουν τον τεράστιο κίνδυνο πριν να είναι πια τρομερά αργά. Η καθηγήτρια Σεσλίλια Σόντερμπεργκ - Νοκλέρ, ερευνήτρια της ιικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska είναι ξεκάθαρη: «Μας οδηγούν στην καταστροφή. Η κυβέρνηση νομίζει ότι δεν μπορεί να το σταματήσει, και για αυτό αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει. Δεν θέλουν να αποδεχτούν τα επιστημονικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τυφλά, αλλά τα δεδομένα που έχουν εκεί είναι λειψά, σχεδόν ντροπιαστικά».

Αυτά που λέει η Σόντερμπεργκ - Νοκλέρ ακούγονται ανατριχιαστικά: «Βλέπουμε σημάδια ενός ρυθμού διπλασιασμού που είναι ψηλότερος από την Ιταλία. Η Στοκχόλμη σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να δράσουν. Όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα». Η απάντηση της Σουηδικής κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω είναι ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι το να πράξει κανείς περισσότερα σε αυτό το στάδιο θα είχε καμία διαφορά.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Με πληροροφίες από τον Guardian

Φωτογραφία: Guardian

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.