ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Δίνει μάχη για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση

Η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης ελπίζει να πείσει τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση ώστε όλα τα προσφυγόπουλα να μπορέσουν να συνεχίσουν το σχολείο.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Δίνει μάχη για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση

Αυτή την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι θα παραστεί σε διάσκεψη δωρητών της Συρίας στο Λονδίνο, όπου θα παροτρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να διαθέσουν 1,4 δις $ για την εκπαίδευση των προσφύγων από τη Συρία, αναφέρει το Reuters.

Αναφορές από το Ίδρυμα Μαλαλα - μια οργάνωση που έχει συσταθεί από την ίδια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση - υποστηρίζουν ότι τα 700.000 παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την Ιορδανία, το Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση. Κινδυνεύουν να γίνουν μια «χαμένη γενιά», είπε η Γιουσαφζάι, σύμφωνα με το BBC.

Η Μαλάλα έγραφε ένα ανώνυμο blog για το BBC για τη ζωή στο Πακιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Τον Οκτώβριο του 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ένοπλους Ταλιμπάν ως μια απόπειρα δολοφονίας. Επέζησε και από τότε αποστολή της είναι να παλεύει για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Έχω συναντήσει πάρα πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία είναι ακόμα στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Η σκέψη ότι δεν θα είναι σε θέση να πάνε ποτέ στο σχολείο σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι εντελώς σοκαριστική και δεν μπορώ να το δεχτώ.

Το Reuters αναφέρει ότι η διάσκεψη της Πέμπτης θα συνδιοργανωθεί από τον ΟΗΕ και κάποιες κυβερνήσεις όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και του Κουβέιτ, και η Μαλάλα θα μιλήσει μαζί με ένα 17χρονο κορίτσι τη Muzoon Almellehan, η οποία είναι σήμερα εγγεγραμμένη σε σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γιουσαφζάι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχω συναντήσει πάρα πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία είναι ακόμα στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Η σκέψη ότι δεν θα είναι σε θέση να πάνε ποτέ στο σχολείο σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι εντελώς σοκαριστική και δεν μπορώ να το δεχτώ. Ελπίζω να ενθαρρύνω και να εμπνεύσω τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση. Δεν μπορώ να περιμένω. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να γίνει κάτι.»

Οι δηλώσεις της Γιουσαφζάι έγιναν μετά την είδηση ​​της περασμένης εβδομάδας ότι ένα 13χρονο αγόρι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν έγραψε μια επιστολή στον David Cameron από το στρατόπεδο Calais Jungle. «Επειδή το σχολείο μου βομβαρδίστηκε δεν μπορούσα να πάω στην τάξη μου να κάνω μάθημα. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί μου αρέσει να μαθαίνω. Τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν τα αγγλικά και τα μαθηματικά. Ήμουν ο καλύτερος μαθητής σε όλα σχεδόν τα μαθήματα... Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου.»

Σε μια ανάρτηση που έγινε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μαλάλα, η Almellehan περιγράφει τη συνάντησή της με τη Γιουσαφζάι. Συναντήθηκαν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Ιορδανία, όπου η Almellehan ζούσε με την οικογένειά της αφού διέφυγε από τη Συρία. Ανατρέχει και στις δικές της εμπειρίες με την εκπαίδευση εκεί.

«Ήμουν πολύ χαρούμενη που μπορούσα να συνεχίσω τις σπουδές μου, ενώ ζούσα σε στρατόπεδα - αλλά είδα ότι άλλα κορίτσια δεν παρακολουθούσαν μαθήματα. Πολλά κορίτσια παντρεύονταν σε πολύ νεαρή ηλικία επειδή οι γονείς τους ήλπιζαν ότι το να έχουν ένα σύζυγο θα τις προστάτευε. Εγώ δεν συμφωνούσα με αυτό κι έτσι άρχισα να πηγαίνω από οικογένεια σε οικογένεια, και να λέω στους γονείς ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη προστασία για τις κόρες τους - και ζητούσα από τα κορίτσια να υψώσουν τις φωνές τους μαζί μου στον αγώνα για τα δικαιώματά μας."

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Μαλαλα, οι χορηγοί έχουν δώσει μέχρι σήμερα μόνο το 37% της χρηματοδότησης που απαιτείται για σχολεία και εκπαιδευτικούς χώρους στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αναπληρωθεί το έλλειμμα.

Φωτο: United Nations Photo

Read Next

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.