ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λευτέρης Πετρούνιας: Η αποκαθήλωση ενός «ήρωα» μέσα σε λίγα λεπτά

Είναι τελικά επικίνδυνο να λέει ο καθένας ελεύθερα την άποψή του, ή όχι;

Λευτέρης Πετρούνιας: Η αποκαθήλωση ενός «ήρωα» μέσα σε λίγα λεπτά

Τίτλοι, συζητήσεις, τηλέφωνα, δηλώσεις. Τα λόγια του Λευτέρη Πετρούνια αναστάτωσαν μία ολόκληρη κοινωνία, η οποία από χθες βρίσκεται στα κάγκελα καταδικάζοντας τις «λανθασμένες» απόψεις του αθλητή και αποκαθηλώνοντάς τον από το βάθρο στο οποίο η ίδια ελάχιστους μήνες πριν τον είχε τοποθετήσει. Ας μην ξεχνάμε τις συγκρίσεις με τον «εριστικό» Τσιτσιπά και την τεράστια διαφορά ήθους που χωρίζει τους δύο διάσημους αθλητές. «Σε ευχαριστούμε Λευτέρη» και «Είμαστε μαζί σου Λευτέρη» έβλεπες παντού, από τους ευγνώμονες Έλληνες, που υπερηφανεύονταν για ακόμη ένα μετάλλιο στη φαρέτρα τους. Για ποια φαρέτρα μιλάμε;

«Σε ευχαριστούμε Λευτέρη» και «Είμαστε μαζί σου Λευτέρη» έβλεπες παντού, από τους ευγνώμονες Έλληνες, που υπερηφανεύονταν για ακόμη ένα μετάλλιο στη φαρέτρα τους. Για ποια φαρέτρα μιλάμε;

Το πρόβλημα των Ελλήνων, και όχι μόνο των Ελλήνων, είναι ότι αντιλαμβάνονται με πολύ λάθος τρόπο την έννοια του έθνους. Είναι μία έννοια που στο παρελθόν μας βοήθησε να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες, να συσπειρωθούμε και να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις κακοτοπιές, αλλά δυστυχώς πολλές φορές η έννοια αυτή παρερμηνεύεται δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Ένα από αυτά, είναι και η θεοποίηση ανθρώπων οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από τη δουλειά τους, η οποία τυγχάνει να συνοδεύεται από το εθνόσημο και να τους προσφέρει αναγνωρισιμότητα.

«Περήφανος» δήλωνε ο μέσος Έλληνας για τις νίκες του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος έκανε το «λάθος» να επιλέξει ένα επάγγελμα το οποίο του αποφέρει χρήματα και δόξα και απλά τυγχάνει να είναι Έλληνας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Λευτέρη Πετρούνια και την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ωστόσο αυτό αρκετό ώστε να οικειοποιηθούμε τις νίκες του και να νιώσουμε προδομένοι από τις – ομολογουμένως – απαράδεκτες δηλώσεις του; Μήπως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον Πετρούνια ως έναν ταλαντούχο αθλητή και να αφήσουμε στην άκρη οτιδήποτε έχει να κάνει με το έθνος;

Είναι ωστόσο αυτό αρκετό ώστε να οικειοποιηθούμε τις νίκες του και να νιώσουμε προδομένοι από τις – ομολογουμένως – απαράδεκτες δηλώσεις του; Μήπως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον Πετρούνια ως έναν ταλαντούχο αθλητή και να αφήσουμε στην άκρη οτιδήποτε έχει να κάνει με το έθνος;

«Ο πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ σκληρός κλάδος. Από κει και πέρα, εάν υπήρξαν, εάν, εάν υπήρξαν γιατί δεν είμαι σίγουρος. Δεν έχω δει κάτι. Μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει τα φώτα πάνω του ή έχει μάλλον καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του να έχει κάποιο τέτοιου είδους παράπονο. Ότι κι αν σημαίνει αυτό», είπε στους δημοσιογράφους, και επικράτησε πανδαιμόνιο. Αφενός γατί με τα λόγια του αμφισβήτησε όλες τις γυναίκες που έχουν βρει το θάρρος και το κουράγιο να μιλήσουν για όσα έχουν βιώσει στο παρελθόν – ή και στο παρόν – και αφετέρου γιατί όλοι μας είχαμε την απαίτηση – και την προσμονή – να ακούσουμε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε.

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, με τον Πετρούνια να αναδιατυπώνει τις δηλώσεις του, να παίρνει εμφανώς το μέρος των θυμάτων, να καταδικάζει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, και τη σύζυγό του Βασιλική Μιλλούση να παραδέχεται σε ζωντανή σύνδεση ότι επηρεάστηκε πολύ ψυχολογικά από τον σάλο που προκάλεσαν τα λόγια του Λευτέρη. Ε και; Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν όταν ο καθένας μιλάει δημόσια επί παντός επιστητού. Ή για να είμαι πιο ακριβής, αυτά συμβαίνουν όταν ζητώνται σχολιασμοί για σοβαρά κοινωνικά θέματα, από ανθρώπους που η δουλειά τους δεν είναι να σχολιάζουν σοβαρά κοινωνικά θέματα.

Άραγε το περιστατικό αυτό θα μας γίνει μάθημα, ή στην επόμενη νίκη του Πετρούνια θα νιώσουμε και πάλι υπερήφανοι ως Έλληνες; Αν και όπως έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια, η μνήμη της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα αδύναμη ή όπως είχε πει και ο Τόλης Σιδεράτος στους «Δυό Ξένους»: «Όλοι σε θυμούνται όσο διαρκεί το δελτίο των 8 και μισή».

Κεντρική φωτογραφία: AΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.