ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λαζόπουλος, Ουζουνίδου, Γραμμένος: Νέα κωμωδία με κεντρικό ήρωα τον Καραϊσκάκη, προκλητική ιδιοφυΐα

Λαϊκός και αριστοφανικός, ο ήρωας της επανάστασης είχε ένα πηγαίο χιούμορ, που το χρησιμοποιούσε για να εκτονώνει τις εντάσεις μέσα στις άγριες πολεμικές συνθήκες.

Λαζόπουλος, Ουζουνίδου, Γραμμένος: Νέα κωμωδία με κεντρικό ήρωα τον Καραϊσκάκη, προκλητική ιδιοφυΐα

Μια μάζωξη στον Κάτω Κόσμο με κεντρικό πρόσωπο τον απόντα Καραϊσκάκη είναι το θέμα της κωμωδίας «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε πρωτότυπο κείμενο του Λάκη Λαζόπουλου, με τον ίδιο, τη Λένα Ουζουνίδου και τον Σπύρο Γραμμένο να τους σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 29 Ιουνίου στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης για να περιοδεύσει, μέσα στους επόμενους μήνες, στην Ελλάδα.

Ο Λάκης Λαζόπουλος, γνωστός για την αιχμηρή σατιρική πένα του, επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στη θεατρική συγγραφή και γράφει κωμωδία εμπνευσμένος από τη μορφή του μεγάλου αγωνιστή. Ο Καραϊσκάκης, λαϊκός και αριστοφανικός, παρέχει άφθονο υλικό για κωμωδία. Ο ίδιος είχε ένα πηγαίο χιούμορ, που το χρησιμοποιούσε όχι μόνο για να διασκεδάζει τους συναγωνιστές του, αλλά και για να εκτονώνει τις εντάσεις που φούντωναν μέσα στις άγριες πολεμικές συνθήκες που ζούσαν και για να βάζει στη θέση τους τους αντιπάλους του, σ’ όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκαν. Ενώ ο προκλητικός του τρόπος και η αθυροστομία του, ακόμα κι απέναντι στην εξουσία, έχουν γίνει θρυλικά.

Από το κείμενο του Λάκη Λαζόπουλου περνούν πολλοί χαρακτήρες που στιγμάτισαν τη ζωή του μεγάλου ήρωα: ο γραμματικός και βιογράφος του Δημήτρης, η μάνα του Ζωή, η γυναίκα του Γκόλφω, η σύντροφός του Μαριώ

Από το κείμενο του Λάκη Λαζόπουλου περνούν πολλοί χαρακτήρες που στιγμάτισαν τη ζωή του μεγάλου ήρωα: ο γραμματικός και βιογράφος του Δημήτρης, η μάνα του Ζωή, η γυναίκα του Γκόλφω, η σύντροφός του Μαριώ, που ντύθηκε με φουστανέλα και ως Ζαφείρης ήταν ο φύλακας άγγελός του ως το τέλος. Όλοι αυτοί, μαζί με πρόσωπα από τον σύγχρονο δημόσιο βίο, μιλούν για τη μυθική αυτή μορφή της Επανάστασης, φωτίζοντας πλευρές της ζωής και του χαρακτήρα του.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Καραϊσκάκη. To σίγουρο είναι ότι δεν χώρεσε σε καλούπια. Έζησε μια δύσκολη ζωή από τη γέννηση ως το τέλος του. Ήταν ο γιος της καλογριάς, ο μούλος, ο γύφτος, όπως τον αποκαλούσαν, που δεν γνώρισε ποτέ πατέρα κι ούτε χάρηκε την αγκαλιά της μάνας του, το παιδί που βγήκε στο κλαρί απ’ τα 10 του χρόνια. Διαμορφώνοντας, για να επιβιώσει, ένα χαρακτήρα βίαιο κι ατίθασο, που έσταζε αίμα. Έγινε κλέφτης κι αpματoλός, κι όταν τον κέρδισε η Επανάσταση έταξε όλη τη γνώση και την εμπειρία του σ’ αυτό τον ιερό σκοπό και μεγαλούργησε. Στρατηγική ιδιοφυΐα αλλά και πρώτος πάντα στο πεδίο των μαχών. Ξεκινώντας από το μηδέν, εξελίχτηκε σε πολύ λίγα χρόνια σε κορυφαία ηγετική μορφή του αγώνα.

Info

Δείτε όλους τους σταθμούς της περιοδείας και αγοράστε εισιτήρια στο www.viva.gr

Συντελεστές:

Κείμενο: Λάκης Λαζόπουλος. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Σπύρος Γραμμένος. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου. Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρήστου. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου και Σπύρος Γραμμένος

Λαζόπουλος, Ουζουνίδου, Γραμμένος: Νέα κωμωδία με κεντρικό ήρωα τον Καραϊσκάκη, προκλητική ιδιοφυΐα

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.