ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κάρεν Μπλίξεν: Η αληθινή ηρωίδα του «Πέρα από την Αφρική», μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της

Ο χαρακτήρας της Μέριλ Στριπ στην εμβληματική ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Δανής συγγραφέα που εξιστόρησε την περίοδο που έζησε στην Κένυα.

Κάρεν Μπλίξεν: Η αληθινή ηρωίδα του «Πέρα από την Αφρική», μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της

Με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από τον θάνατο της Κάρεν Μπλίξεν στις 7 Σεπτεμβρίου 1962, το Fractal αφιέρωσε μια ανάρτηση στο Facebook σε αυτή τη Δανή συγγραφέα που υπήρξε πολύ μπροστά από την εποχή της. Μια ανάρτηση που μας μυεί στη συναρπαστική σαν μυθιστόρημα ιστορία της ζωής της:

«Η #Κάρεν_Μπλίξεν που έφυγε σαν σήμερα το 1962, είναι Δανή συγγραφέας. Υπέγραφε στην αρχή με το αντρικό ψευδώνυμο "Ισακ Ντίνεσεν", ενώ είχε και τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα Οσκεόλα και Πιερ Αντρεζέλ. Είναι περισσότερο γνωστή για το έργο της "Πέρα από την Αφρική", μια εξιστόρηση των χρόνων που έζησε στην Κένυα και μία από τις ιστορίες της, "Η γιορτή της Μπαμπέτ", οι οποίες και οι δύο έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με ταινίες που έχουν κερδίσει όσκαρ. Επίσης είναι γνωστή για το έργο της “Επτά γοτθικές ιστορίες”.

»Υπήρξε μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της: έζησε μόνη της στην Αφρική, έγινε γνωστή και αποδεκτή ως γυναίκα συγγραφέας και τόλμησε να στηρίξει αιρετικές αντιλήψεις για το θεσμό του γάμου και της γυναικείας σεξουαλικότητας. Από πολύ νωρίς έδειξε τις καλλιτεχνικές της τάσεις και ήδη σε παιδική ηλικία ζωγράφιζε και έγραφε ποιήματα. Δεκαεπτά χρόνων άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική πρώτα στην ιδιωτική σχολή σχεδίου των δεσποινίδων Σόντε και Μέλνταλ στην Κοπεγχάγη και μετά στην προπαρασκευαστική σχολή γυναικών της Ακαδημίας Τεχνών. Αρραβωνιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1912 τον δεύτερο ξάδελφό της Σουηδό βαρόνο Μπρορ φον Μπλίξεν-Φίνεκε και την επόμενη χρονιά ταξίδεψε ατμοπλοϊκώς στη Βρετανική Ανατολική Αφρική (μετέπειτα Κένυα) για να παντρευτούν και να ζήσουν στη φυτεία καφέ που είχε αγοράσει ο μέλλων σύζυγός της. Εκεί γνώρισε τον Αγγλο Ντένις Φινς Χάτον, έναν άνθρωπο που συνδύαζε πρακτικές ικανότητες και μόρφωση (αρχηγός σαφάρι, πιλότος, γνώστης της κλασικής ευρωπαϊκής τέχνης και λογοτεχνίας), ο οποίος τη γοήτευσε και επηρέασε την εξέλιξή της ως ανθρώπου και καλλιτέχνη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

»Έζησε μέχρι τον θάνατό της στην Δανία. Οικονομικά την βοηθούσε η οικογένειά της, ενώ με τα έσοδα από τη συγγραφή των βιβλίων μπορούσε να πληρώνει για διάφορες υπηρεσίες, όπως για γραμματέα. Προς το τέλος της ζωής της, υπέφερε από γαστρικό έλκος και έτσι αφαιρέθηκε χειρουργικά το 1/3 του στομάχου της, η μόνη διαθέσιμη τότε θεραπεία. Πιθανόν σε αυτή την εγχείρηση οφείλεται η εικόνα υποσιτισμού που εμφάνιζε. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είχε νευρική ανορεξία. Ήταν υποψήφια για να λάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962, αλλά πέθανε τις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους από υποσιτισμό.

Έχει πει:

• Όλες οι λύπες αντέχονται αν μπορεί να τις βάλεις σε μια ιστορία ή να πεις μια ιστορία γύρω από αυτές.

Άντρας και γυναίκα είναι δυο κλειδωμένα κουτιά, το καθένα από τα οποία περιέχει το κλειδί για το άλλο.

• Ο Θεός έκανε τον κόσμο στρογγυλό, ώστε να μην μπορούμε να δούμε πολύ μακριά το δρόμο μπροστά μας».

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.