ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ινδές εργάτριες υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας. Θεωρείται ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα

Κάποιες αναγκάζονται να κάνουν την επέμβαση ακόμα και στα είκοσι κάτι χρόνια τους.

Ινδές εργάτριες υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας. Θεωρείται ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα

Ένα ρεπορτάζ του Aljazeera στην Ινδία φέρνει στο φως ένα φοβερό φαινόμενο. Νεαρές Ινδές που εργάζονται σε φυτείες ζαχαροκάλαμων στην επαρχία Beed αναγκάζονται να υποβληθούν σε υστερεκτομή (επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας) για να «κοπεί» η περίοδος τους, που θεωρείται ότι μειώνει την παραγωγικότητά τους.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε, γιατί οι πόνοι περιόδου επηρέαζαν τη δουλειά μου. Η υστερεκτομή μου προκάλεσε κάποια διαταραχή στις ορμόνες και είχε αποτέλεσμα να πάρω βάρος» λέει η Pushpa, 37 ετών σήμερα. Στα 26 της, όταν στην έμμηνο ρύση υπέφερε από βαριά αιμορραγία και έντονους πόνους, άρχισε να παίρνει φάρμακα καταστολής της περιόδου μέχρι που ένας γιατρός της συνέστησε να υποβληθεί σε αυτή τη ριζική «θεραπεία».

Η Pushpa είναι μόνο μία από τις 4.500 νεαρές Ινδές που μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών μέσων, έχουν υποβληθεί σε δυνητικά μη απαραίτητες υστερεκτομές. Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με μελέτες και μαρτυρίες ακτιβιστών. Ο πρώτος είναι ότι οι γιατροί τις εκμεταλλεύονται για να αποσπάσουν χρήματα, πείθοντάς τις ότι μια τέτοια επέμβαση είναι απαραίτητη (το κόστος της είναι 35.000 ρουπίες, ενώ μια ημερήσια αμοιβή εργάτριας γύρω στις 202 ρουπίες). Ο δεύτερος είναι η αντίληψη που επικρατεί, ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα των γυναικών που εργάζονται στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, βασική πηγή εισοδήματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η υστερεκτομή δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε, γιατί οι πόνοι περιόδου επηρέαζαν τη δουλειά μου»

Την περίοδο της συγκομιδής του ζαχαροκάλαμου, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, οι εργάτριες ξυπνούν συχνά στις 4 το πρωί για να μαγειρέψουν για την οικογένεια. Η εργάσιμη μέρα τους αρχίζει στις 6 και τελειώνει με τη δύση του ηλίου, γύρω στις 6.30 το απόγευμα. Η δουλειά στο χωράφι είναι κοπιαστική και απαιτεί σωματική δύναμη. Το ζαχαροκάλαμο, αφού κόβεται, δένεται σε δεμάτια και μεταφέρεται από τις ίδιες τις γυναίκες.

Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για τουαλέτα, το κάνει μέσα στα χωράφια γιατί τα μεγαλύτερα διαλείμματα συνεπάγονται πρόστιμο.

Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για τουαλέτα, το κάνει μέσα στα χωράφια γιατί τα μεγαλύτερα διαλείμματα συνεπάγονται πρόστιμο.

Κάποιοι γιατροί πείθουν αυτές τις Ινδές ότι δεν χρειάζονται τη μήτρα τους μετά την τεκνοποίηση και ότι η αφαίρεσή της θα τις σώσει από πολλά προβλήματα. «Κάποιες ανήθικες κλινικές συνιστούν υστερεκτομή λέγοντας στις γυναίκες ότι διαφορετικά μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο. Όμως η μη αναγκαία υστερεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο Dr Shashikant Ahankari, πρόεδρος της οργάνωσης που υποστηρίζει τις γυναίκες της περιοχής HALO Medical Foundation.

Όμως δεν είναι μόνο οι γιατροί αλλά και οι εργοδότες που φέρουν ευθύνη. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Usha Raosaheb, «γνωρίζω πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή για να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά ή να γίνουν πιο παραγωγικές στα χωράφια». Οι Ινδές που έχουν pishvi, που σημαίνει «σάκος» αλλά αναφέρεται στη μήτρα, θεωρούνται λιγότεο ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας.

Δείτε παρακάτω ένα ρεπορτάζ για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών στην Ινδία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Nandhu Kumar on Unsplash

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.