ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η πειθαρχία στη ζωή μπορεί να συνδυαστεί με την ελευθερία στην τέχνη»

Η Μαρία Κουτσομάλλη, υπεύθυνη της Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, μιλάει στο Harper's Bazaar.

«Η πειθαρχία στη ζωή μπορεί να συνδυαστεί με την ελευθερία στην τέχνη»

Έχει μια αμετακίνητη γαλήνη στο πρόσωπό της. Οι κινήσεις της αδρές, η φωνή της καθησυχαστική, με αδιόρατη γαλλική προφορά που στρογγυλεύει κάποιες συλλαβές. Ήταν Οκτώβρης του 1999, η Μαρία Κουτσομάλλη μαζί με τον πατέρα της Κυριάκο βρισκόταν σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, όταν η Έλίζα Γουλανδρή κοίταξε τον πατέρα της και είπε «μάλλον θα ήταν καλό να έρθει κάποια στιγμή η Μαρία στο Ίδρυμα». Η ίδια η Μαρία το θεώρησε αδιανόητο. Ακριβώς 20 χρόνια μετά, στις 4 Οκτωβρίου του 2019 το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Έλίζας Γουλανδρή άνοιξε για το κοινό παρουσιάζοντας μια θρυλική συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα.

«Η πειθαρχία στη ζωή μπορεί να συνδυαστεί με την ελευθερία στην τέχνη»
Σακάκι, παντελόνι και σκουλαρίκια CH Carolina Herrera, CH Carolina Herrera Boutique. Μπλούζα Max Mara, Max Mara Boutique. Γόβες Prada, Καλογήρου.

Η Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ είναι η υπεύθυνη της συλλογής, η καρδιά της καλλιτεχνικής δράσης του ιδρύματος σε Άνδρο και Αθήνα. Κάθεται στο γραφείο της. Έξω από το παράθυρο του πέμπτου ορόφου, η θέα της Ακρόπολης καθηλωτική. Παρατηρώ ότι προτιμά να μη βλέπει έξω. Όταν δεν με κοιτάζει στα μάτια, στρέφει το βλέμμα στον τοίχο πίσω μου, εκεί όπου βρίσκονται φωτογραφίες των παιδιών και αγαπημένων της προσώπων. Τη ρωτώ σε τι κατάσταση είναι τώρα, σχεδόν δύο μήνες μετά τα «θυρανοίξια» –με τους χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο να στέκονται εκστατικά μπροστά στα έργα του Έλ Γκρέκο, του Πικάσο, του Βαν Γκογκ, του Τζάκσον Πόλοκ, του Φράνσις Μπέικον και τόσων άλλων σπουδαίων της παγκόσμιας τέχνης– και ποιο είναι το state of mind της. «Ότι πρέπει να κρύψω την κούρασή μου», μου λέει γελώντας.

Η Ελίζα Γουλανδρή με τη Μαρία Κάλλας

Η Μαρία Κουτσομάλλη είναι μια γυναίκα γεμάτη εκπλήξεις και αυτό διακρίνεται ήδη από την πρώτη στιγμή που τη συναντάς. Δεν μπαίνει σε στερεότυπα αίγλης, αποθέωσης, θέσης και ρόλου για να δώσει μια απάντηση συμβατική. Παραδέχεται την κούρασή της. Αβίαστα. Και ίσως αυτό είναι ένα από τα μυστικά της. Δεν είναι το μόνο όμως.

«Είμαι πάρα πολύ ανοιχτός άνθρωπος. Ακούω τα πάντα χωρίς προκαταλήψεις. Σε αυτό με βοήθησαν τα χρόνια που έζησα στο Παρίσι, σε μια κοινωνία ανοιχτή, στραμμένη προς τον άλλο, όπου εθνικότητες και θρησκείες ζούσαν μαζί». Γιατί η Μαρία Κουτσομάλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι, στο 16o διαμέρισμα, πριν από την εποχή του μίσους, του εθνικισμού, της ανόδου των ακροδεξιών ομάδων. Επιστροφή στην αρχή: Ήταν λοιπόν 18 χρόνων, τον Οκτώβρη του 1999, στη Νέα Υόρκη όταν η Ελίζα Γουλανδρή είχε την ιδέα να ασχοληθεί η Μαρία με το Ίδρυμα. Ακόμα και σήμερα, όταν σκέφτεται εκείνη τη μέρα, δεν πιστεύει ότι ήταν κάτι προσχεδιασμένο. Εξάλλου ο πατέρας της, που ήταν προσωπικός γραμματέας του Βασίλη Γουλανδρή από το 1972, δεν την πίεσε ποτέ να ασχοληθεί με την τέχνη, μάλλον τον γοήτευε περισσότερο η ιδέα να τη δει ως στέλεχος σε μια μεγάλη εταιρεία. Εκείνη τη στιγμή όμως στη Νέα Υόρκη αιφνιδιάστηκε. «Εγώ, μεγαλωμένη στη Γαλλία, ξέρω ότι πρέπει να κερδίσεις τη δουλειά σου, να έχεις τα προσόντα για αυτήν, να μην την κάνεις επειδή είσαι ο γιος ή η κόρη κάποιου».

Διαβάστε τη συνέχεια στο harpersbazaar.gr

*Φωτογραφίες: Yannis Bournias (This Is Not Another Agency*). Fashion Director: Νατάσα Λιονάκη

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.