ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η παράξενη εκστρατεία μιας νοσηλεύτριας να ξαναδώσει στα θύματα βιασμού την αξιοπρέπειά τους

«Αυτά είναι τα εσώρουχα που καμία γυναίκα δεν θέλει να φορέσει»: Έτσι ξεκινά μια συγκλονιστική διαδικτυακή έκκληση που έχει γίνει viral.

Η παράξενη εκστρατεία μιας νοσηλεύτριας να ξαναδώσει στα θύματα βιασμού την αξιοπρέπειά τους

Η νοσηλεύτρια Martha Phillips έχει ζήσει από κοντά ιστορίες που θα προτιμούσε να μην είχε ακούσει ποτέ. Έχει φροντίσει γυναίκες θύματα βιασμού, που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου κουρελιασμένες στο σώμα και την ψυχή. Γνωρίζει καλά τον φόβο και το αίσθημα ντροπής που κυριεύει τις επιζήσασες από μια πράξη σεξουαλικής βίας, οι οποίες επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από μια εξονυχιστική εξέταση χωρίς τα εσώρουχά τους, καθώς η αστυνομία τα κατάσχει ως στοιχεία του εγκλήματος.

Έτσι η Philips αποφάσισε να ξεκινήσει μια παράξενη εκστρατεία: Άρχισε να απευθύνει έκκληση στον κόσμο, μέσα από το Facebook, για δωρεές εσωρούχων που θα δοθούν στα θύματα βιασμού που καταλήγουν σε νοσοκομεία και σε καταφύγια κακοποιημένων γυναικών. Η ανάρτησή της περιλαμβάνει μια φωτογραφία με σετ εσωρούχων Fruit of the Loom που αγόρασε με τους συναδέλφους της για να τα προσφέρουν σε εκείνες τις γυναίκες, ώστε τουλάχιστον να φεύγουν από το νοσοκομείο φορώντας καινούρια και καθαρά εσώρουχα. Το συνοδευτικό κείμενο είναι συγκλονιστικό:

«Αυτά είναι τα εσώρουχα που καμία γυναίκα δεν θέλει να φοράει.

»Όχι γιατί πρόκειται για ένα απλό αθλητικό σουτιέν.

»Αλλά επειδή είναι τα εσώρουχα που δίνουμε σε θύματα βιασμού και σεξουαλικών επιθέσεων αφού παίρνουμε τα δικά τους εσώρουχα ως στοιχεία του εγκλήματος.

»Παίρνουμε τα ωραία εσώρουχά τους, τα αγαπημένα τους εσώρουχα, τα χαριτωμένα τους εσώρουχα, τα άνετα εσώρουχά τους, τα σουτιέν με την τέλεια εφαρμογή στο στήθος τους, τα επώνυμα σουτιέν των 75 δολαρίων, τα σουτιέν που φορούν όταν βγαίνουν έξω, τα σουτιέν που φορούν στο γραφείο τους. Και τους τα παίρνουμε φορώντας γάντια, για να τα πετάξουμε σε μια χαρτοσακούλα, να τα σφραγίσουμε με κολλητική ταινία και να γράψουμε απέξω τον αριθμό του περιστατικού, να το στείλουμε στο εγκληματολογικό εργαστήριο και να μην τα δουν ποτέ ξανά.

»Και τους δίνουμε εσώρουχα Fruit of the Loom να τα φορέσουν στην επιστροφή τους στο σπίτι, στην επιστροφή τους σε μια ζωή και έναν κόσμο που δεν αναγνωρίζουν και δεν εμπιστεύονται πια.

»Ξέρετε όμως κάτι; Αυτό το βαρετό αθλητικό σουτιέν είναι χίλιες φορές καλύτερο από εκείνο που παίρνουν κάποια θύματα κατά το εξιτήριό τους.

»Από κάποιες γυναίκες στερούν ΟΛΑ τα ρούχα ως στοιχεία. Την μπλούζα. Το φανελάκι. Το παντελόνι. Το σουτιέν. Το σλιπ. Ακόμα και τις κάλτσες τους. Και αν το τοπικό πρόγραμμα περίθαλψης θυμάτων που τις αναλαμβάνει δεν έχει να τους δώσει ρούχα, παίρνουν εξιτήριο με τη ρόμπα του νοσοκομείου.

»Και τις σφιχτές κάλτσες του νοσοκομείου.

»Και το άθλιο επιλόχειο σλιπ του νοσοκομείου.

Και χωρίς σουτιέν.

»Έχετε δει ποτέ μια γυναίκα που μόλις έπεσε θύμα βιασμού, που μόλις υπέστη μια τρίωρη εξέταση, είδε το κακοποιημένο σώμα της να τρίβεται με μπατονέτες και να φωτογραφίζεται και να εξετάζεται για την αστυνομία, να βγαίνει από το νοσοκομείο φορώντας μια τεράστια ρόμπα με τα χέρια σφιχτά τυλιγμένα γύρω από το στήθος της, γεμάτη ντροπή γιατί δεν έχει σουτιέν να φορέσει;

«Από κάποιες γυναίκες στερούν ΟΛΑ τα ρούχα ως στοιχεία. Την μπλούζα. Το φανελάκι. Το παντελόνι. Το σουτιέν. Το σλιπ. Ακόμα και τις κάλτσες τους»

»Εγώ έχω δει.

»Και αρνούμαι να ξαναδώ στη ζωή μου.

»Αυτά είναι εσώρουχα αξίας 150 δολαρίων. Η ομάδα μου κι εγώ τα αγοράζουμε με δικά μας έξοδα για τις ασθενείς μας, γιατί δεν θέλουμε πια να τις αφήνουμε να πηγαίνουν σπίτι χωρίς σουτιέν, ή χωρίς ένα αξιοπρεπές σετ εσώρουχων.

»Αν αναζητάτε να κάνετε κάπου μια δωρεά με νόημα αυτές τις γιορτές, αναζητήστε το τοπικό καταφύγιο υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.

»Πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ και αγοράστε ρούχα στα οποία θα νιώθατε άνετα αν ήσασταν κουλουριασμένοι στον καναπέ, ασφαλείς, βλέποντας τηλεόραση. Και δωρίστε τα.

»Καινούρια εσώρουχα, ένα άνετο σουτιέν, ένα άνετο παντελόνι, ένα μαλακό φούτερ, χουχουλιάρικες κάλτσες- όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα που έχει επιβιώσει από έναν βιασμό να νιώσει άνθρωπος ξανά.

»Άνθρωπος.

»Όχι θύμα.

»Γιατί είναι μεγάλη η διαδρομή από το νοσοκομείο μέχρι την επιστροφή της στον κόσμο.

»Τουλάχιστον ας αισθάνεται άνετα σε κάθε βήμα που κάνει».

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.