ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μυστικιστική αρχαία πόλη Χέγκρα στη Σαουδική Αραβία υποδέχεται για πρώτη φορά επισκέπτες

Μετά από 2.000 χρόνια, ο σύχρονος άνθρωπος θα περάσει τις πύλες της.

Η μυστικιστική αρχαία πόλη Χέγκρα στη Σαουδική Αραβία υποδέχεται για πρώτη φορά επισκέπτες

Στο ατελείωτο lockdown ένα από τα πράγματα που σίγουρα ονειρεύομαστε (όσο μακρινά κι αν φαντάζουν) είναι τα όμορφα ταξίδια.

Αν αυτό που λαχταράς, για την ημέρα που θα μπορέσουμα να ταξιδέψουμε και πάλι, είναι ένα αληθινά συγκλονιστικό ταξίδι σε έναν πραγματικά μοναδικό προορισμό τότε ίσως να μην υπάρχει καλύτερη επιλογή από μία μαγική, αρχαία πόλη στην καρδιά της ερήμου.

Η Χέγκρα, ένας ανατριχιαστικά όμορφος τόπος στη Σαουδική Αραβία, ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της σε επισκέπτες, έπειτα από 2.000 χρόνια. Ο David Graf, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, επισκέφθηκε το μυστικιστικό αυτό μέρος και μοιράζεται με το κοινό της ιστοσελίδας MyModernMet την εμπειρία του.

«Κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του αλλά και κάθε διανοούμενος, περίεργος παρατηρητής πρέπει να ζήσει αυτή την εμπειρία μία φορά στη ζωή του. Τα ερωτήματα πολλά: Ποιος ήταν ο λαός του έχτισε τη Χέγκρα; Από που ήρθε; Για πόσο καιρό έζησε εδώ; Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτού του τόπου πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του», λέει ο Graf. «Παρόλα αυτά καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις δεν έχουν σαφή απάντηση», προσθέτει.

Οι Nabataeans, ένας ξεχασμένος πολιτισμός της αρχαιότητας, χρησιμοποιούσαν την κοσμοπολίτικη Χέγκρα ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διεθνούς εμπορίου της εποχής. Ίσως κάποιος να μπορεί να αναγνωρίσει την κουλτούρα αλλά και τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των Nabataeans από την πολύ πιο διάσημη Πέτρα, στην Ιορδανία.

Όπως εξηγεί η Laila Nehmé, Γαλλίδα αρχαιολόγος που εργάστηκε στην αποστολή συντήρησης και αναστήλωσης της αρχαίας Χέγκρα, οι Nabataeans παραμένουν μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο, παρά την επιδραστικότητα τους.

«Ο λόγος που στις μέρες μας δεν γνωρίζουμε αρκετά γι'αυτό τον πολιτισμό είναι το γεγονός ότι δεν έχει διασωθεί απολύτως καμία πηγή που να μας επιβεβαιώνει τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν, πέθαιναν ή λάτρευαν τους θεούς τους», λέει η Nehmé. «Υπάρχουν μερικές εξωτερικές αναφορές στον συγκεκριμένο πολιτισμό, αλλά καμία πηγή από το εσωτερικό τους. Σε αντίθεση με τους Σουμέριους που άφησαν πίσω μεγάλα, μυθολογικά κείμενα όπως το έπος του Γκιλγκαμές, εδώ δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Δεν γνωριζουμε απολύτως τίποτα για τη μυθολογία τους». Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί κάποιες αναφορές στους Nabataeans από τους Έλληνες, τους Αιγύπτιους και τους Ρωμαίους, οι οποίοι είχαν μαζί τους εμπορικές συναλλαγές.

Ωστόσο, όλη αυτή η έλλειψη πληροφοριών προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο και αδρεναλίνη στην εξερεύνηση αυτού του σχετικά ανέγγιχτου μνημείου της αρχαιότητας. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι οι Νabataeans ήταν νομάδες που υπήρξαν πολιτισμικά ενεργοί από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ότι ο τόπος τους βρισκόταν ανάμεσα στην Ιορδανία, τη Σαουδικη Αραβία, το Ισραήλ και τη Συρία.

Παρά τη μεγάλη εμπορική και οικονομική άνθηση της Χέγκρα, εδώ ο επισκέπτης δεν θα συναντήσει απομεινάρια μίας έντονης, εμπορικής πόλης αλλά το συγκλονιστικό θέαμα 111 επιβλητικών ταφών, ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής, που εκτείνονται κατά μήκος της ερήμου.

Οι επίδοξοι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά αυτό το συγκλονιστικό, μυστικιστικό τοπίο ως κομμάτι του πρότζεκτ Saudi Vision 2030, που ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί σε 9 χρόνια. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι κρυμμένες, πολιτιστικές ομορφιές της Σαουδικής Αραβίας και να αλλάξει η αντίληψη του υπόλοιπου κόσμου για το ισχυρό κράτος της Μέσης Ανατολής.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Mε πληροφορίες από το MyModernMet

Κεντρική φωτογραφία: Wikipedia

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.