ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μικρότερη ρεπόρτερ της Παλαιστίνης είναι μια λιλιπούτεια Μαρία Καρχιλάκη

Η Ayyad που ζει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θεωρεί τον εαυτό της δημοσιογράφο και έχει αναλάβει να κάνει ρεπορτάζ για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η μικρότερη ρεπόρτερ της Παλαιστίνης είναι μια λιλιπούτεια Μαρία Καρχιλάκη

H Janna Jihad Ayyad είναι μόλις 10 ετών αλλά έχει ήδη βάλει τις βάσεις για μια πολύ πετυχημένη καριέρα. Η Ayyad, που ζει στο Nabi Saleh, ένα παλαιστινιακό χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρεί τον εαυτό της δημοσιογράφο και έχει αναλάβει να κάνει ρεπορτάζ για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η Ayyad είπε στο Al Jazeera ότι αποφάσισε να κάνει πολεμική ανταπόκριση μετά το θάνατο δύο αγαπημένων της ανθρώπων από το χωριό της, του φίλου της Μουσταφά και του θείου της. Αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος στα 7 χρησιμοποιώντας το iPhone της μητέρας της ώστε να καταγράφει σε βίντεο τις διαδηλώσεις κοντά στο σπίτι της. Στην πορεία επέκτεινε τη δράση της και εκτός του χωριού καταγράφοντας τη βία και τις πορείες σε μέρη όπως η Ιερουσαλήμ και η Ιορδανία. Η σελίδα της στο Facebook, όπου δημοσιεύει τα βίντεο έχει περισσότερα από 90.000 likes. H Ayyad ευελπιστεί κάποτε να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Χάρβαρντ.

Η μικρότερη ρεπόρτερ της Παλαιστίνης είναι μια λιλιπούτεια Μαρία Καρχιλάκη

"Είμαι περήφανη για την κόρη μου γιατί σαν παιδί που είναι στέλνει το μήνυμά της στον κόσμο. Μοιράζεται τους φόβους της, τα συναισθήματά της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για να πάει στο σχολείο" λέει η μητέρα της, Nawal Tamimi. "Αλλά φοβάμαι γι'αυτή όταν έρχεται ο στρατός μέσα στη νύχτα και ρίχνει δακρυγόνα στο σπίτι μας και ξυπνάμε από τον καπνό... Επιτίθενται στους ανθρώπους που διαδηλώνουν κατά της Ισραηλινής κατοχής".

Μπορεί να φαίνεται περίεργο που ένα παιδί κάνει πολεμική ανταπόκριση αλλά η Ayyad λέει πως αυτό έχει ένα σπουδαίο πλεονέκτημα σε σχέση με τους επαγγελματίες ρεπόρτερ. "Οι στρατιώτες πιάνουν τους μεγάλους δημοσιογράφους και τους παίρνουν τις κάμερες." Η ίδια νιώθει πως έχει ευθύνη απέναντι στην κοινότητά της. "Δεν στέλνουν πολλοί δημοσιογράφοι το μήνυμά μας από την Παλαιστίνη στον κόσμο οπότε σκέφτηκα να στείλω το δικό μου μήνυμα και να δείξω τι ακριβώς συμβαίνει στο χωριό μου".

Read Next

24 Μαϊ 2024

Η τραγική ζωή της Τίνα Τέρνερ: Η κακοποίηση του Άικ, η αυτοκτονία του γιου της, οι δικοί της φόβοι

Η βασίλισσα της ροκ με την ατίθαση κόμη και την μοναδική ενέργεια έφυγε σαν σήμερα, σε ηλικία 83 ετών.

23 Μαϊ 2024

Ζωρζ Σαρή: "Aπό την ώρα που άρχισα να γράφω για παιδιά συνέχισα να είμαι νέα"

Η σπουδαία συγγραφέας Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε σαν σήμερα στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και πέθανε εκπληρώνοντας μια τελευταία επιθυμία της: να "την πάρει ο Θεός" πριν από την αγαπημένη της φίλη Άλκη Ζέη.

Περισσότερα από

Stories

23 Μαϊ 2024

Τζέιμς Μποντ: Όταν οι μοναχοί στα Μετέωρα απείλησαν να κάψουν τον Ρότζερ Μουρ

Μια απολαυστική ιστορία για τον υπέροχο Ρότζερ Μουρ που απεβίωσε σαν σήμερα.

22 Μαϊ 2024

Παρασκευή Κουτσαΐδη: Η ιστορία της τυφλής μαθήτριας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες

Πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού πρέπει να αποτελεί για όλους μας, η Παρασκευή Κουτσαΐδη.

22 Μαϊ 2024

Σαρλ Αζναβούρ: O Γαλλοαρμένιος τραγουδιστής που αρνήθηκε να υπογράψει για την αποφυλάκιση Θεοδωράκη από την Χούντα

Ο Σαχνούρ Βαχινάγκ Αζναβουριάν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε πριν ακριβώς 100 χρόνια στο Παρίσι και λάτρευ την Ελλάδα

21 Μαϊ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

25 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο μας Φρέντυ Γερμανό, τον δηµοσιογράφο και συγγραφέα που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο:Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

20 Μαϊ 2024

Σορίν Ματέι: Η δολοφονία (σε live μετάδοση) που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

26 χρόνια πριν, όλο το πανελλήνιο παροκολουθούσε με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια.

20 Μαϊ 2024

Μαρινέλλα -Στέλιος Καζαντζίδης: Η σπάνια φωτογραφία ως νεόνυμφοι 60 χρόνια πριν

Το σπάνιο στιγμιότυπο του ζευγαριού 60 χρόνια πριν. Χθες η σπουδαία ερμηνέυτρια έγινε 86 ετών.

18 Μαϊ 2024

Bίκυ Φλέσσα | "Οι γυναίκες είμαστε το κέντρο του κόσμου"

Συναντηθήκαμε σε καφέ της γειτονιάς της και μιλήσαμε για τη νέα της υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες από την προσωπική διαδρομή της.

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.