ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η Ιατρική είναι, διάολε, κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας»

Η viral ανάρτηση που είχε κάνει πριν από λίγους μήνες ο πνευμονολόγος Αντώνης Χατζηγεωργίου, που έχασε τη μάχη με την COVID-19 σε ηλικία μόλις 42 ετών.

«Η Ιατρική είναι, διάολε, κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας»

Όταν, πριν από μερικούς μήνες, μαθαίναμε για γιατρούς του εξωτερικού που έχαναν τη ζωή τους από την πανδημία, που ουσιαστικά αυτοθυσιάζονταν φροντίζοντας τους ασθενείς τους ενώ εκτίθεντο στον δυνητικά θανατηφόρο νέο κορονοϊό, ίσως εκείνα τα περιστατικά μάς φαίνονταν πολύ μακρινά, στη σχετικά «προστατευμένη» από την πανδημία, την περασμένη άνοιξη, Ελλάδα.

Η είδηση ότι σε αυτούς τους γιατρούς άρχισαν να προστίθενται και δικοί μας επαγγελματίες υγείας εύλογα μάς ταρακούνησε. Ανάμεσα στους πιο σοκαριστικούς θανάτους είναι αυτός του πνευμονολόγου Αντώνη Χατζηγεωργίου, αναμφίβολα και για το νεαρό της ηλικίας του, καθώς έχασε τη μάχη με την COVID-19 μόλις στα 42 χρόνια του. Το γεγονός ότι έπασχε από υποκείμενα νοσήματα δεν κάνει λιγότερο τραγική την απώλειά του – απεναντίας, υπογραμμίζει το πνεύμα αυτοθυσίας του, αφού αναμφίβολα παρόλο που γνώριζε και ο ίδιος πόσο ευάλωτος ήταν συνέχιζε να ασκεί το επάγγελμα που για κάποιους είναι λειτούργημα.

Ο ίδιος, σε μια τραγική ειρωνεία της τύχης, πριν από λίγους μήνες, είχε κάνει μια ανάρτηση πασχίζοντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη νόσο τους αμφισβητίες και όσους θεωρούν ότι έχουν την επιστήμη της ιατρικής στο τσεπάκι τους. Ανάμεσα στους χρήστες του Facebook που την κοινοποίησαν με αφορμή τον θάνατό του είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Θεόφιλος Δουμάνης, που έγραψε: «Ένας ακόμη γιατρός νεκρός στη μάχη με τον ιό. Τον Αύγουστο έγραφε για τους "ειδήμονες" και τους οπαδούς τους που ακόμη επιμένουν να αφήνονται στην εύκολη αμφισβήτηση ενώ γύρω πέφτουν κορμιά, χάνονται ζωές».

Τι είχε γράψει τον Αύγουστο ο Αντώνης Χατζηγεωργίου:

«ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

»Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου.

»Ανέκαθεν δεν είχε.

»Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς.

»Αυτούς που έχουν τη γνώση.

»Και δεν τους γουστάρουνε όχι τώρα τελευταία αλλά ανέκαθεν.

Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου. Ανέκαθεν δεν είχε. Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς.

»Δεν τους θέλουμε βρε αδερφέ.

»Μας χαλάνε τη ζαχαρένια μας, μας ζαλίζουν γενικώς ενώ είναι επίσης γνωστό τοις πάσι πως πέρα από την αφεντιά μας κανείς δεν φτουράει μια σε αυτόν τον κόσμο.

»Αλλά ρε μπαγάσες, εσείς το τερματίσατε

»Στα ιατρικά ρε φίλε;

»Σε αυτά που χρειάζονται κανα δυο χρόνια μέχρι να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ DNA και RNA, βακτηρίων και ιών, μεταγραφής και μετάφρασης, θνησιμότητας και θνητότητας;

»Στα ιατρικά ρε φίλε;

»Που στα κανονικά σου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το Depon από το Stedon;

»Που παίρνεις αντιυπερτασικό και γράφεις στο κουτί "για την καρδιά";

»Που χαπακώνεις Amoxil για ιούς, βακτήρια, μύκητες, περονόσπορους και δάκους;

»Που μέχρι πρόσφατα η πομφόλυγα και η βλατίδα ήτανε "σπυράκι", η φλεγμονή "κοκκινίλα" και η κρεατινίνη "βρε αδερφέ, τι είναι αυτό που μαυρίζει στις εξετάσεις μου;";

»Και ξαφνικά τι;

»Ήρθε το περιστέρι της επιφοίτησης, σε κουτσούλησε και την είδες μέγας λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος, ολίγον παθολόγος και κάτι σε εντατικολόγος;

»Όχι αδερφέ.

»Δεν στο παίζω έξυπνος.

»Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, μαυρίζει η οθόνη του υπολογιστή και ρίχνω κλωτσιά στον πύργο μπας και πάρει ξανά μπροστά, πάω να κουρέψω μόνος το μαλλί και βγαίνω από το μπάνιο χειρότερος και από κατσίκι κουρεμένο, πάω να το παίξω εκπαιδευτικός στο παιδί μου και καταλήγουμε τσακωμένοι εγώ στο ένα δωμάτιο αγκαλιά με τη Λόλα και αυτό στο δικό του...

«Δεν στο παίζω έξυπνος. Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες»

»Όχι λοιπόν.

»Δεν στο παίζω έξυπνος και υπεράνω γιατί ο καθένας έχει το δικό του βάρος σε αυτή τη ζωή.

»Απλά ρε φίλε, εδώ μιλάμε για Ιατρική. Και η Ιατρική είναι πείραμα, δοκιμή, παρατήρηση, μελέτη.

»Η Ιατρική είναι εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηρίωση, πρωτόκολλα, διαδικασίες.

»Η Ιατρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν μηχανισμούς, σηματοδοτικά μονοπάτια, κινάσες, φωσφορυλιώσεις, υποδοχείς, κυτταροκίνες, αποπτώσεις και τόσα άλλα.

»Η Ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας και την παρόλα του κάθε αποψάκια που νομίζει ο καημένος πως αποδομεί όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα της επιστήμης με ένα "τα εμβόλια σκοτώνουν".

»Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθος του.

»Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν ειναι καρδούλα.

»Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της».

Δείτε την ανάρτηση του Θεόφιλου Δουμάνη:

Ενας ακόμη γιατρος νεκρος στη μάχη με τον ιο. Τον Αύγουστο εγραφε για τους "ειδήμονες" και τους οπαδούς τους που ακομη επιμένουν να αφήνονται στην εύκολη αμφισβήτηση ενώ γύρω πέφτουν κορμιά, χάνονται ζωές

Posted by Θεοφιλος Δουμανης on Sunday, November 15, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


EPA/MASSIMO PERCOSSI

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.