ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γυναίκα που τα έβαλε με τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με όπλο την αφήγηση

Ή γιατί ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 21ου αιώνα λειτουργεί λυτρωτικά στις μεγαλύτερες προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες μας.

Η γυναίκα που τα έβαλε με τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με όπλο την αφήγηση

«Όλες οι λύπες αντέχονται αν μπορεί να τις βάλεις σε μια ιστορία ή να πεις μια ιστορία γύρω από αυτές» έχει πει η Κάρεν Μπλίξεν, η συγγραφέας του βιβλίου «Πέρα από την Αφρική» (εκδ. Μεταίχμιο), στο οποίο είναι βασισμένη η ομώνυμη ταινία με τη Μέριλ Στριπ. Αν και η λέξη «λύπη» είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει τον ζόφο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τον οποίο καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, η Κέιτ Άτκινσον στη «Ζωή μετά τη ζωή» (εκδ. Μεταίχμιο): το μυθιστόρημά της που σε νέο δημοσίευμα της Guardian τοποθετήθηκε ανάμεσα στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα η Άτκινσον καταπιάνεται κυρίως με το νιτσεϊκό amor fati, την αποδοχή της μοίρας μας και την απόρριψη της ιδέας πως οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά, ιδέα που η ίδια υπονομεύει προβάλλοντας ως εναλλακτική το ενδεχόμενο της μετενσάρκωσης. Η ηρωίδα της στη «Ζωή μετά τη ζωή», Ούρσουλα Τοντ, γεννιέται στις 11 Φεβρουαρίου του 1910 και πεθαίνει ξανά και ξανά, διορθώνοντας κάθε φορά τα μοιραία λάθη της διά της επανάληψης, λάθη που σε διάφορες εκδοχές της ιστορίας της οδηγούν στον πρόωρο θάνατό της, ή στον πρόωρο θάνατο των αγαπημένων της, ή σε μια δυστυχισμένη ζωή βυθισμένη σε έναν γάμο με βίαιο άντρα, στη μοναξιά, στον αλκοολισμό.

Άρχισα να διαβάζω τη «Ζωή μετά τη ζωή» παρακινημένη από μια βιβλιοφάγο φίλη μου, που μου εμπιστεύτηκε ότι το μυθιστόρημα της Άτκινσον την είχε βοηθήσει να διαχειριστεί την ξαφνική απώλεια ενός κοντινού προσώπου της. Πόσο λυτρωτικό ακούγεται αυτό το σενάριο, να ζεις τη ζωή σου σαν βίντεο γκέιμ, απλά επιστρέφοντας στην αρχή της πίστας μετά από κάθε στραβοπάτημα που σε στέλνει στον γκρεμό, μετά από κάθε λανθασμένη επιλογή ή κάθε σοβαρή αβλεψία, να έχεις μια δεύτερη και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία;

Η γυναίκα που τα έβαλε με τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με όπλο την αφήγηση
Το μυθιστόρημα «Ζωή μετά τη ζωή» της Κέιτ Άτκινσον σε νέο δημοσίευμα της Guardian τοποθετήθηκε ανάμεσα στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα.

Πόσο εύκολο θα ήταν, από την άλλη, ένας συγγραφέας θα πάρει αυτό το σενάριο και να το εκμεταλλευτεί σε ένα αφήγημα με μοναδικό προορισμό να χαϊδέψει τα αυτιά του αναγνώστη, με μοναδικό προορισμό να τον ανακουφίσει από τους υπαρξιακούς και άλλους φόβους του αλλά χωρίς κανένα έρεισμα στην πραγματικότητα, αφελές και κοινότοπο σαν τις αμπελοφιλοσοφίες που διασκορπίζονται στο διαδίκτυο;

Ευτυχώς αυτή δεν είναι η περίπτωση της Άτκινσον, που όπως γράφει η Guardian υπογράφει μια ιστορία (ή μάλλον μια διαδοχή ιστοριών) «ανακουφιστική» όσο και «αληθινή». Ακόμα και όταν η Ούρσουλα εμφανίζεται να δολοφονεί τον Χίτλερ (σπόιλερ, αν και αποκαλύπτεται ούτως ή άλλως στις πρώτες τρεις σελίδες του βιβλίου) αλλάζοντας τη ροή της ανθρώπινης ιστορίας, η Άτκινσον μάς κάνει να αισθανόμαστε πως είναι κάτι που θα μπορούσε, πραγματικά, να συμβεί.

H Κέιτ Άτκινσον έχει αποσπάσει τα βραβεία Whitbread Book of the Year Award και Costa Book Awards.

Μια ακόμα παγίδα στην οποία θα μπορούσε να πέσει η συγγραφέας, αλλά που αποφεύγει δεξιοτεχνικά, είναι να επαναπαυτεί στην πρωτοτυπία του ευρήματος των πολλαπλών ζωών - όπως συνέβη για παράδειγμα με το πολυαναμενόμενο επεισόδιο «Bandersnatch» της τηλεοπτικής σειράς «Black Mirror», που ποντάροντας στο παιχνίδι των πολλαπλών επιλογών που είχε ο θεατής για να αποφασίζει την εξέλιξη της ιστορίας, αδίκησε το βάθος και την αληθοφάνεια των χαρακτήρων και των γεγονότων. Το «Ζωή μετά τη ζωή», σύμφωνα με την Guardian, διακρίνεται από μια συναισθηματική ευαισθησία που υπερβαίνει ένα «παιχνίδι». «Μας παραδίδει μια ηρωίδα που τα θεμέλιά της στη μυθοπλασία είναι μονίμως εκτεθειμένα [...] η οποία όμως ταυτόχρονα μας φαίνεται επώδυνα, φοβερά αυθεντική».

Επώδυνα, αλλά και εξιλεωτικά. Γιατί μαζί με την Άτκινσον, που χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία για να αντιμετωπίσει, ή τουλάχιστον να αντέξει, την αδιανόητη φρίκη του θανάτου ενός βρέφους που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια των βομβαρδισμών του Λονδίνου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο («”Προσέξτε, κύριε Έμσλι”, είπε κοιτώντας πάνω από τον ώμο της, “υπάρχει ένα μωρό, προσπαθήστε να το αποφύγετε”» γράφει σε ένα σημείο του βιβλίου), γινόμαστε κι εμείς πιο δυνατοί απέναντι στα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματά μας. Απέναντι στην οικονομική ανασφάλεια, την απελπιστική ρουτίνα, ακόμα και απέναντι σε έναν χωρισμό ή ένα πρόβλημα υγείας.

Μαζί με την Άτκινσον, που χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία για να αντιμετωπίσει, ή τουλάχιστον να αντέξει, την αδιανόητη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γινόμαστε κι εμείς πιο δυνατοί απέναντι στα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματά μας

Ίσως δεν βρίσκουμε παρηγοριά στη -μάλλον απίθανη- πιθανότητα της μετενσάρκωσης, αλλά την ανακαλύπτουμε στη συναισθηματική ταύτιση με ήρωες που σχεδόν βγαίνουν από τις σελίδες και παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά μας, όπως η Ούρσουλα Τοντ. Τελικά, διαβάζοντας τη «Ζωή μετά τη ζωή» κατάλαβα απόλυτα τι εννοούσε η βιβλιοφάγος φίλη μου.

Το νέο βιβλίο της Άτκινσον

Μόλις τον Ιούνιο κυκλοφόρησε το καινούριο μυθιστόρημά της στα ελληνικά. Ηρωίδα της «Παραπλάνησης» (εκδ. Παπαδόπουλος, 2019), όπως ονομάζεται, είναι η Τζούλιετ, που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δουλεύει για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Την ξανασυναντάμε αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '50, να ζει μια φαινομενικά κανονική, σχεδόν βαρετή ζωή, ως παραγωγός εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, μέχρι που το παρελθόν της επιστρέφει για να κλείσει ορισμένους σκοτεινούς λογαριασμούς που έχουν παραμείνει ανοιχτοί.

Αυτό το εκ πρώτης όψης ανάλαφρο κατασκοπευτικό θρίλερ μάς συστήνει έναν ακόμα εκπληκτικό γυναικείο χαρακτήρα, μας ξαφνιάζει για μία ακόμα φορά με τα αβίαστα φλασμπάκ, ενώ ταυτόχρονα διερευνά την ευελιξία της θηλυκής ταυτότητας, τη ρευστότητα του εαυτού, σε έναν κόσμο όπου, τόσο εν καιρώ πολέμου όσο και εν καιρώ ειρήνης, η πραγματικότητα είναι εξίσου ρευστή και αβέβαιη. Το New Yorker έχει χαρακτηρίσει την «Παραπλάνηση» ως την «καλύτερη συγγραφική δουλειά» της Κέιτ Άτκινσον, οπότε δεν αποκλείεται να τη δούμε να ποζάρει σε κάποια άλλη προτεινόμενη λίστα των καλύτερων βιβλίων του 21ου αιώνα.

Μόλις τον Ιούνιο κυκλοφόρησε το καινούριο μυθιστόρημα της Άτκινσον στα ελληνικά. Ηρωίδα της «Παραπλάνησης» είναι η Τζούλιετ, που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δουλεύει για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Από το βομβαρδισμένο Λονδίνο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.