ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γυναίκα που έχει ταϊσει μόνη της 100.000 γείτονες σε ανάγκη

Η Μισέλ Ντόρνελι φροντίζει να μην πεινάσουν οι γείτονες της στις φτωχές γειτονιές του Λονδίνου.

Η γυναίκα που έχει ταϊσει μόνη της 100.000 γείτονες σε ανάγκη

Και ναι υπάρχουν. Άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, στο λαμπερό Λονδίνο. Η Μισέλ Ντόρνελι, μητέρα 4 παιδιών που μάλιστα τα μεγαλώνει μόνη της, γνωρίζει καλά πώς είναι να βρίσκεσαι σε ανάγκη. Ήταν ο θυμός της που την παρακίνησε να ξεκινήσει το food hub της. Ο θυμός της για το πώς αντιμετωπίζονται στον δρόμο τα παιδιά της από την αστυνομία, για τη φτώχεια, για τις ανισότητες.

Ο θυμός της για το πώς αντιμετωπίζονται στον δρόμο τα παιδιά της από την αστυνομία, για τη φτώχεια, για τις ανισότητες.

Η γυναίκα που έχει ταϊσει μόνη της 100.000 γείτονες σε ανάγκη

Όποιος έχει ζήσει στο Λονδίνο ξέρει καλά πως στη γωνία μιας γειτονιάς μπορεί να κρύβεται ένας άλλος κόσμος. Πέρα από την υπέρλαμπρη Oxford Street και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τα πάρκα και τα μεγαλεία, υπάρχει και το άλλο πρόσωπο και είναι πολύ σκληρό.

Έτσι, η Ντόρνελι ξεκίνησε το Community Food Hub ως ψυχοθεραπεία κατά κάποιο τρόπο. Ως αντίδραση σε όσα ζούσε. Το μόνο που ζητά από την Πολιτεία είναι να της παραχωρηθεί ένας χώρος ώστε να μπορεί να αποθηκεύει τις πρώτες ύλες και να οργανώνει τις καθημερινές εργασίες που είναι άφθονες. Αντ’ αυτού, όλα στοιβάζονται στο μικρό της διαμέρισμα, στο σαλόνι που πια δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σαλόνι για την ίδια και τα μικρά παιδιά της και σε μικρούς χώρους που υπάρχουν στις περιοχές που εξυπηρετεί το Hub.

Αντ’ αυτού, όλα στοιβάζονται στο μικρό της διαμέρισμα, στο σαλόνι που πια δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σαλόνι για την ίδια και τα μικρά παιδιά της και σε μικρούς χώρους που υπάρχουν στις περιοχές που εξυπηρετεί το Hub.

Αρχικά, ξεκίνησε το 2010 να διοργανώνει εργαστήρια και δραστηριότητες για τα μη προνομιούχα παιδιά της γειτονιάς, που στα μαθήματα έβρισκαν παράλληλα και ένα μικρό κολατσιό, το Children with Voices. Στόχος ήταν η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών και βέβαια η πείνα. Τα χρήματα τα έβαζε η ίδια απ’ ό,τι περίσσευε από τα επιδόματα της. «Αποφάσισα να γίνω ενεργός γονέας, γιατί ή θα έκανα αυτό ή θα τρελαινόμουν» σχολίασε στο αφιέρωμα που της έκανε η εφημερίδα The Guardian.

Λόγω της πανδημίας όμως η πρωτοβουλία της «άνοιξε» προκειμένου να στηρίξει όλους τους ανθρώπους σε ανάγκη κι έκτοτε έχει βοηθήσει 100.000 ανθρώπους. Το φαγητό διανέμεται την Δευτέρα στην περιοχή De Beauvoir, τη Τρίτη στο Homerton, την Τετάρτη πάλι στο Homerton σε άλλη γειτονιά κοκ.

Τον Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή θέλησε να επεκτείνει τη δράση της, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για εθελοντές στα social media, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 250 άνθρωποι! Οι περισσότεροι ανήκουν στη μεσαία τάξη που μετακόμισε στην περιοχή σχετικά πρόσφατα, στα πλαίσια του γενικότερου gentrification, και που μάλιστα έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών της στέγασης στην περιοχή. «Ζούσαν εδώ, στη γωνία και δεν είχαν ιδέα του τι συμβαίνει στο London Fields, πόσο χάλια ήταν τα πράγματα» λέει η Ντόρνελι.

Σύμφωνα με έρευνα του Family Resources Survey το 43% των ανθρώπων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή, ενώ 2.3 εκ. παιδιά ζουν σε σπίτια που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα σίτισης. Ιδίως, μετά την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών για τη θέρμανση και τη μετακίνηση, πολλοί βρίσκονται ενώπιον του διλήμματος αν τα ταϊσουν τα παιδιά τους ή θα τα αφήσουν να κρυώνουν.

Η Ντόρνελι και οι εθελοντές της συλλέγουν ό,τι περισσεύει από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, τρόφιμα που αλλιώς θα πετούσαν, αλλά που ακόμα δεν έχουν χαλάσει. Μαγειρεύουν, φτιάχνουν πακέτα με ζεστό φαγητό, φρούτα και προμήθειες, μικρά δέματα για κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Και το κάνουν κάθε μέρα, 7 φορές την εβδομάδα.

Πληροφορίες: The Guardian- Community Food Hub

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.