ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η φανταστική ιστορία του ζευγαριού-συμβόλου του Γούντστοκ που παραμένει ερωτευμένο 50 χρόνια

«Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο Γούντστοκ» λένε.

Η φανταστική ιστορία του ζευγαριού-συμβόλου του Γούντστοκ που παραμένει ερωτευμένο 50 χρόνια

Ίσως ένα ακόμα Γούντστοκ να άλλαξε πολλά στον πλανήτη αυτό. Να επηρέαζε θετικά τη σκέψη μας και να άνοιγε το πνεύμα μας σε ουσιαστικές αναζητήσεις.

Το φεστιβάλ Γούντστοκ ήταν ένα μουσικό φεστιβάλ που προσέλκυσε ένα ακροατήριο άνω των 400.000 ατόμων και που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει για τρεις ημέρες σε μία γαλακτοπαραγωγική φάρμα στη Νέα Υόρκη (πολιτεία), από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου του 1969, αλλά τελικά κράτησε τέσσερις ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου.

Θεωρείται ευρέως ως μία σημαντική στιγμή στη μουσική ιστορία, καθώς και καθοριστικό σημείο για τη γενιά της αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960

Το ζευγάρι στη διάσημη φωτογραφία, που έμελλε να γίνει σύμβολο όχι μόνο του φεστιβάλ αλλά μιας ολόκληρης γενιάς, παραμένει μαζί 50 χρόνια μετά, βάζοντας μας να σκεφτούμε «μήπως τελικά αυτός είναι ο τρόπος;». Μήπως τελικά η αγάπη και συνύπαρξη είναι η λύση; Η μόνη λύση;

Το ζευγάρι δηλώνει ότι δε θυμάται καν να τους βγάζουν φωτογραφία, ούτε φυσικά τι συνέβαινε γύρω τους εκείνη την ημέρα.

Η ιστορία έχει ως εξής: Το φεστιβάλ έλαβε χώρα στη γαλακτοκομική φάρμα του Μαξ Γιασγκούρ στο Μπέθελ, το οποίο βρίσκεται 69 χλμ νοτιοδυτικά της κωμόπολης Γούντστοκ της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του μερικές φορές βροχερού σαββατοκύριακου, 32 καλλιτέχνες έπαιξαν στην ύπαιθρο μπροστά σ' ένα ακροατήριο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών και ο Νικ και η Μπόμπι Ερκολάιν, ένα ακόμα ζευγάρι νέων που είχε κατασκηνώσει στο φεστιβάλ του Γούντστοκ.

Κι έτσι έγινε: Ο φωτογράφος Μπερκ Άζλ τους τράβηξε μία φωτογραφία εκείνο το πρωινό της Κυριακής του 1969, καθώς στέκονταν αγκαλιασμένοι, τυλιγμένοι σε μια λασπωμένη κουβέρτα. Χωρίς καν να προσπαθήσουν έγιναν μέρος της ιστορίας της ποπ κουλτούρας, μιας και η φωτό τους έκανε το γύρο του κόσμου κι ακόμα συνεχίζει να υμνεί τον έρωτα, τη μουσική και τη ζωή.

Ο Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμη μαζί και ζουν κοντά στο αγρόκτημα στο Μπέθελ Γουντς, στα βουνά Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ το 1969.

Η φανταστική ιστορία του ζευγαριού-συμβόλου του Γούντστοκ που παραμένει ερωτευμένο 50 χρόνια
Ο Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμη μαζί και ζουν κοντά στο αγρόκτημα στο Μπέθελ Γουντς, στα βουνά Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ το 1969.

«Μόλις είχαμε ξυπνήσει εκείνο το πρωί, είχαμε σηκωθεί κι έδινα στην κοπέλα μου μια αγκαλιά» αφηγείται ο Νικ Ερκολάιν. «Δεν θυμάμαι καν να μας βγάζουν φωτογραφία, ειλικρινά».

Αλλά και η Μπόμπι παραδέχεται ότι μόλις που θυμάται εκείνη τη στιγμή. Όταν, όμως, κοιτάζει τη φωτογραφία, μονολογεί: «Νιώθω γαλήνη».

Ο Νικ και η Μπόμπι άρχισαν να βγαίνουν τρεις μήνες πριν από το φεστιβάλ και αποφάσισαν να πάνε, χωρίς δεύτερη σκέψη, μόλις το άκουσαν στο ραδιόφωνο.

«Νερό δεν υπήρχε πολύ. Το φαγητό εξαντλήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής. Ο καιρός ήταν απαίσιος, μέσα στις λάσπες» περιγράφει η Μπόμπι.

«Και 450.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εδώ χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο βίας. Είναι εκπληκτικό. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο Γούντστοκ».

Το περιοδικό Rolling Stone κατέγραψε το φεστιβάλ ως μία από τις 50 στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του rock and roll. Το γεγονός καταγράφτηκε στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Γούντστοκ (Woodstock, 1970), στο συνοδευτικό soundtrack και στο τραγούδι Woodstock της Τζόνι Μίτσελ, το οποίο αναφέρεται στο γεγονότος και έγινε μεγάλη επιτυχία για τους Crosby, Stills, Nash & Young και τους Matthews Southern Comfort.

Όταν ο Νίκ και η Μπόμπι άκουσαν το τριπλό άλμπουμ του Γούντστοκ με φίλους, τότε συνειδητοποίησαν ότι ήταν το ζευγάρι που κοσμούσε το εξώφυλλο.

«Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Κουνάγαμε τα κεφάλια μας. Τότε, ήμασταν μαζί ήδη έναν χρόνο» εξήγησε ο Νικ.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 1971 και απέκτησε δύο παιδιά.

Δείτε ένα βίντεο με μία πρόσφατη συνέντευξή τους:

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.