ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αγόρασε πίνακα αξίας 29 εκ.δολαρίων με τη βοήθεια των πολιτών

Οι Βρετανοί θεωρούν αυτονόητη την υποχρέωση τους να στηρίξουν οικονομικά τα μεγαλύτερα πολιτισμικά ιδρύματα της χώρας τους.

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αγόρασε πίνακα αξίας 29 εκ.δολαρίων με τη βοήθεια των πολιτών

Η τουριστική πλευρά του Λονδίνου είναι γνωστή, μεταξύ πολλών άλλων, για έναν σημαντικό λόγο. Μερικά από τα διασημότερα και μεγαλύτερα μουσεία της πόλης έχουν δωρεάν είσοδο, ζητώντας από το κοινό να συνεισφέρει ό,τι θέλει και μπορεί σε ειδικά κουτία που είναι τοποθετημένο σε συγκεκριμένα σημεία. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως ο κόσμος πραγματικά ανταποκρίνεται καθώς οι Βρετανοί θεωρούν αυτονόητη την υποχρέωση τους να στηρίξουν τα μεγαλύτερα πολιτισμικά ιδρύματα της χώρας τους. Φυσικά αυτή η κουλτούρα έχει περάσει και στους τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα, οι περισσότερο εκ των οποίων πάντα αφήνουν χρήματα στα κουτιά του Βρετανικού Μουσείου ή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως η έννοια της οικονομικής ενίσχυσης από καθαρή επιλογή βρίσκεται ήδη ριζωμένη στην κουλτούρα των Βρετανών. Συνεπώς δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου κατάφερε να αγοράει έναν αριστουργηματικό πίνακα του Οράτσιο Τζεντιλέσκι, έναντι 29 εκατομμυρίων ευρώ με την οικονομική στήριξη των πολιτιών.

Πρόκειται για την «Διάσωση του Μωϋσή» έναν σπουδαίο πίνακα ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη κατά την διάρκεια της 12ετούς παραμονής του στην Αυλή του Καρόλου Α' στην Αγγλία, ο οποίος προηγουμένως κρεμόταν στην κατοικία της Βασίλισσας στο Γκρίνουϊτς. «Ήταν μία από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία των μαικήνων της τέχνης όταν οι Ρούμπενς Βαν Ντάικ και Οράτσιο Τζεντιλέσκι και φυσικά η κόρη του τελευταίου, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, δημιουργούσαν πλάι πλάι στην βασιλική Αυλή του Λονδίνου», τόνισε ο διευθυντής της Πινακοθήκης Γκαμπριέλε Φινάλντι, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian.

Ο πίνακας βρίσκεται ως δάνειο στην Πινακοθήκη για πάνω από 20 χρόνια και από το 1995 αποτελούσε έναν από τους πρώτιστους στόχους προς απόκτηση. Είναι δε το πρώτο έργο του Οράτσιο Τζεντιλέσκι που εισέρχεται στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Πινακοθήκη δημοσίευσε έκκληση στο κοινό για να συνδράμει στη συλλογή του ποσού που υπολειπόταν, περίπου 2,6 εκατ. δολάρια, για την απόκτησή του από τον ιδιοκτήτη του Γκράχαμ Κίρκχαμ, μεγιστάνα της βιομηχανίας επίπλων. Όπως τονίζει η The Art Newspaper η ιδιωτική πώληση οργανώθηκε από τον Οίκο Sotheby's και την Ρyms Gallery.

Εκτός από το κοινό, πολλά άλλα ιδρύματα και σύλλογοι φίλων της Πινακοθήκης δραστηριοποιήθηκαν και συνεισέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά για την απόκτηση του πίνακα. Τα 29 εκατ. δολάρια για την «Διάσωση του Μωϋσή» αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή πώλησης πίνακα του Τζεντιλέσκι, έπειτα από την αγορά του έργου του «Δανάη» (1621) από το Μουσείο Τζ. Πολ Γκέτι, το 2016, για 30,6 εκατ. δολάρια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.