ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η εικαστικός που παραλίγο να την σκοτώσει το έργο τέχνης που η ίδια δημιούργησε

Η απίστευτη καλλιτεχνική ιστορία του «δηλητηριώδη Αδάμ» που άφησε άφωνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η εικαστικός που παραλίγο να την σκοτώσει το έργο τέχνης που η ίδια δημιούργησε

Η γλύπτρια Gillian Genser υπέφερε για πολλά χρόνια από ένα αυτοάνοσο νόσημα που της προκαλούσε εμετούς και έντονους ποκοκεφάλους. Οπότε όταν τα συμπτώματα της εντάθηκαν η καλλιτέχνις, που εκείνη την περίοδο ήταν πλήρως αφοσιωμένη σε ένα νέο δημιουργικό εγχείρημα, δεν έδωσε καμία απολύτως σημασία.

Η Genser που ζει στο Τορόντο του Καναδά εργαζόταν απόλυτα συγκεντρωμένη στο νέο γλυπτό της το οποίο είχε ονομάσει Αδάμ όταν ξαφνικά αισθάνθηκε ολόκληρο τον οργανισμό της καταρρέει. Η γυναίκα ξύπνησε ένα πρωί και αισθανόταν εντελώς ανίκανη να κουνηθεί, ενώ σταδιακά άρχισε να χάνει την ακοή της από το ένα αυτί και δυσκολευόταν ακόμα και να μιλήσει.

Πέρασαν πολλά χρόνια και οι γιατροί δήλωναν αδυναμία να προσδιορίσουν την αιτία του προβλήματος αν και της είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι τα συμπτώματα της οφείλονταν στην αυτοάνοση νόσο της,

Κάποια στιγμή ένα εξειδικευμένο τεστ αίματος έδειξε δηλητηρίαση στο αίμα της γυναίκας από βαριά μέταλλα και τότε ήταν που η Gesner κατάλαβε πως αυτό που τελικά την σκότωνε ήταν το ίδιο έργο τέχνης της.

Όπως δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα The Washinghton Post το γλυπτό πάνω στο οποίο δούλευε 15 ολόκληρα χρόνια ήταν εκείνο που ευθυνόταν για την κατάρρευση του οργανισμού της καθώς για την κατασκευή του χρησιμοποιούσε όστρακα και κέλυφη από μύδια χωρίς να γνωρίζει ότι τα όστρακα μπορούν να συσσωρεύουν τοξίνες, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, καθώς τρέφονταν σε μολυσμένα νερά. Όταν η Genser ανέπνεε τη σκόνη του κελύφους ή άγγιζε τα υπολείμματα, μερικά από αυτά τα μέταλλα περνούσαν στο σώμα της.

Η εικαστικός που παραλίγο να την σκοτώσει το έργο τέχνης που η ίδια δημιούργησε
Το έργο της Gesner.

Για την Genser, η δηλητηρίαση ήταν ένα σοκ, αλλά και μια τραγική ειρωνεία καθώς χρησιμοποιώντας ένα φυσικό υλικό, όπως τα κοχύλια και τα κελύφη μυδιών, για να απεικονίσει ένα βιβλικό χαρακτήρα, ήθελε να σχολιάσει τη σχέση της ανθρωπότητας με τον πλέον μολυσμένο φυσικό κόσμο.

Η καλλιτέχνις άρχισε να υποφέρει σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του έργους της και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι τα συμπτώματα ήταν διαφορετικά από αυτά που της ήταν ήδη γνώριμα λόγω του αυτοάνοσου.

Το 2015 η Genser είδε για πρώτη φορά έναν ειδικό που έλεγξε το αίμα της για βαρέα μέταλλα. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: Είχε υψηλά επίπεδα αρσενικού και μολύβδου. Ήταν συγκλονισμένη, αλλά και μπερδεμένη για το πώς είχε καταπιεί αυτές τις επικίνδυνες ενώσεις.

Η γλύπτρια σταμάτησε αμέσως να εργάζεται με τα κελύφη, αλλά ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υποφέρει. Ωστόσο το έργο της που η ίδια ήθελε να είναι «μία σημαντική περιβαλλοντική δήλωση για το οικοσύστημα» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από το BBC

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.