ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η δραματική ιστορία της καταραμένης και όμορφης Zέλντα Φιτζέραλντ που σημάδεψε την λογοτεχνία

Η σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ, Ζέλντα, έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου του 1948. Έπασχε από κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Η δραματική ιστορία της καταραμένης και όμορφης Zέλντα Φιτζέραλντ που σημάδεψε την λογοτεχνία

Στις 10 Μαρτίου 1948 πέθανε η Ζέλντα Φιτζέραλντ. Για τη Ζέλντα δε θα μπορούσε κανένας να γράψει πως ήταν απλώς η γυναίκα ενός διάσημου συγγραφέα. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα flapper, όπως την ονόμασε ο σύζυγός της ως δείγμα μιας μοντέρνας γυναίκας που άκουγε τζαζ και δεν υποκλινόταν στους κανόνες της εποχής. Η Ζέλντα έζησε μια πολυτάραχη ζωή και μια θυελλώδη σχέση με τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ένα από τους πιο διάσημους Αμερικανούς συγγραφείς, εκπρόσωπο της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» των Αμερικάνων λογοτεχνών, έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20 αιώνα με βιβλία όπως o Μεγάλος Γκάτσμπι, Όμορφοι και καταραμένοι, Τρυφερή είναι η νύχτα.

Η Ζέλντα Σάιρ όπως ήταν το πατρικό της όνομα γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φιτζέραλντ το 1918. Το ζευγάρι απέπνεε σαγήνη, η Ζέλντα μια καλλονή του Νότου, ζούσε με τον όμορφο συγγραφέα σύζυγό της μια μυθική ζωή, μια άσωτη ζωή μέσα στα όνειρα και τις αυταπάτες της δεκαετίας του 1920: ατέλειωτα ξενύχτια, εκκεντρικές διασκεδάσεις, αριστοκρατικά ξενοδοχεία, κοσμικά σαλόνια και θορυβώδη καταγώγια.

Η δραματική ιστορία της καταραμένης και όμορφης Zέλντα Φιτζέραλντ που σημάδεψε την λογοτεχνία
Η Ζέλντα έζησε μια πολυτάραχη ζωή και μια θυελλώδη σχέση με τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ένα από τους πιο διάσημους Αμερικανούς συγγραφείς.

Η ζωή τους βυθισμένη και εκείνη μέσα στο αλκοόλ και τις καταχρήσεις, κάτω από το φανταστικό λούστρο της εποχής και εκείνους να περαπλανιούνται από πάρτι σε πάρτι θυμίζει ακόμα και σήμερα τους ήρωες του μεγάλου Γκάτσμπι. Ο Φιτζέραλντ, για τον οποίο ο Χέμινγουεϊ έγραψε πως το ταλέντο του ήταν «τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας», βρίσκεται στην καλύτερη δεκαετία της ζωής του και στην πιο δημιουργική περίοδο.

Η Σκότι, η μονάκριβη κόρη τους, μεγαλώνει με τις γκουβερνάντες, στη σκιά των γονιών της. Παράλληλα με τη συγγραφική επιτυχία του Φιτζέραλντ εμφανίζονται και τα πρώτα μελανά σημάδια στη σχέση του με την Ζέλντα. Ο Φιτζέραλντ υπήρξε αλκοολικός ήδη από νεαρή ηλικία, ο προσωπικός του μύθος ήταν συνδεδεμένος με την ιδιότητα αυτή. Η Ζέλντα είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια στα 30 της. Τον ζηλεύει θανάσιμα και η μεγάλη του επιτυχία καθορίζει τη σχέση τους. Οι καβγάδες και οι επανασυνδέσεις τους είναι τρομακτικής έντασης. Εξαιτίας της παράφορης ζήλιας που έτρεφε για τη δόξα του Σκοτ, η Ζέλντα επιθυμούσε απεγνωσμένα να αναπτύξει ένα ταλέντο εντελώς δικό της. Όντας επιρρεπής στον ψυχαναγκασμό, απέκτησε εμμονή με το μπαλέτο. Τόσο η πολύωρη εξάσκησή της στον χορό όσο και η αδιαφορία του συζύγου της, την εξουθένωσαν πνευματικά και σωματικά.

Οι καβγάδες οξύνονται με την απόφαση της Ζέλντα να εκδώσει το μυθιστόρημά της «Χαρίστε μου το βαλς». Οι απόπειρες αυτοκτονίας της δίνουν τη θέση τους σε παραισθήσεις, ψυχωτικές κρίσεις και στο Γολγοθά των πανάκριβων ψυχιατρικών κλινικών. Η αντίστροφη μέτρηση για μια ζωή σαν παραμύθι έχει αρχίσει.

Ο Φιτζέραλντ υπήρξε αλκοολικός ήδη από νεαρή ηλικία, ο προσωπικός του μύθος ήταν συνδεδεμένος με την ιδιότητα αυτή. Η Ζέλντα είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια στα 30 της. Τον ζηλεύει θανάσιμα και η μεγάλη του επιτυχία καθορίζει τη σχέση τους. Οι καβγάδες και οι επανασυνδέσεις τους είναι τρομακτικής έντασης.

Η δεκαετία του '30 περνά σε μια πτώση, σε μια εποχή χωρίς τη λάμψη και την ανεμελιά του '20 με τον Φιτζέραλντ να δουλεύει σαν σεναριογράφος και με πολλά οικονομικά προβλήματα. Μετά από νευρική κατάρρευση, το 1930 η Ζέλντα εισήχθη σε κλινική της Ελβετίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 1931 και στη συνέχεια επέστρεψαν με τον Φιτζέραλντ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το 1932 εισήχθη εκ νέου σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο Φιτζέραλντ ενοικίασε το κτήμα "La Paix", στα προάστια του Towson, προκειμένου να αφιερωθεί στο νέο του μυθιστόρημα. Εκδόθηκε τελικά το 1934 με τον τίτλο Tender is the Night (Τρυφερή είναι η νύχτα) και αποτέλεσε εμπορική αποτυχία. Η Ζέλντα αρχίζει να τριγυρίζει από κλινική σε κλινική με την ψυχική της υγεία να κατρακυλά σε μια άβυσσο. Κατά τα χρόνια της ασθένειάς της, η Ζέλντα απασχολούσε τον εαυτό της ζωγραφίζοντας και γράφοντας. Ο Φιτζέραλντ αποξενώνεται από τη Ζέλντα η οποία εξακολουθεί να ζει σε ιδρύματα, αλλά πεθαίνει αιφνίδια το 1940 από καρδιακή προσβολή. Το 1948, 8 χρόνια μετά το θάνατό του η Ζέλντα βρήκε το θάνατο σε πυρκαγιά του νοσοκομείου στη Βόρεια Καρολίνα όπου είχε πάει για να κάνει θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Επί χρόνια η «σχιζοφρενής Ζέλντα», απασχόλησε μελετητές και ψυχιάτρους. Η Ζέλντα είχε διπολική διαταραχή λένε σήμερα, αλλά ήταν ο όρος σχιζοφρένεια που χρησιμοποιούσαν τη δεκαετία του ’30 ως «ταμπέλα» σε διάφορες συναισθηματικές δυσχέρειες. Λένε πως η Ζέλντα είναι η περίφημη όμορφη και καταραμένη ηρωίδα Νταίζυ Μπιουκάναν του Μεγάλου Γκάτσμπι, και πως ο Φιτζέραλντ δανείστηκε πολλά από το ημερολόγιό της για το ρόλο.

Μετά από νευρική κατάρρευση, το 1930 η Ζέλντα εισήχθη σε κλινική της Ελβετίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 1931 και στη συνέχεια επέστρεψαν με τον Φιτζέραλντ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το 1932 εισήχθη εκ νέου σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης.

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.