ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η διάταξη των φύλλων, η αρμονία της φύσης και ο μαγικός αριθμός Φ που φανερώνει τη χρυσή αναλογία

Έχετε σκεφτεί ότι αυτό που βλέπετε ως άρτιο κρύβει μια μαθηματική σκέψη πίσω του;

Η διάταξη των φύλλων, η αρμονία της φύσης και ο μαγικός αριθμός Φ που φανερώνει τη χρυσή αναλογία

Ο Πυθαγόρας προσέγγισε τὸν μαθηματικὸ ορισμό της χρυσής αναλογίας, χρησιμοποιώντας δύο ευθύγραμμα τμήματα. Η σκέψη του ήταν πώς εάν υπάρχει ένα ευθύγραμμο τμήμα (ΑΒ=10) και ένα σημεῖο (Γ) που να το τέμνει ασύμμετρα, έτσι ώστε τὸ μήκος του μεγαλύτερου τμήματος (ΑΓ=6,1847), πρὸς όλο το μήκος του τμήματος (ΑΒ=10) νὰ είναι ίσο μὲ τὸ μήκος του μεγαλύτερου τμήματος (ΑΓ=6,1847) πρὸς τὸ μήκος του μικρότερου (ΒΓ=3,820), τότε ὁ λόγος τους, φανερώνει κάποιου είδους αναλογία. Τὸ σημείο τομής Γ δίνει τη χρυσὴ αναλογία και είναι ὁ χρυσὸς αριθμός φ (=1,618).

Ο αριθμός αυτός φανερώνει την αρμονία που χαρακτηρίζει ένα αντικείμενο. Η κυριότερη διαπίστωση των Ελλήνων είναι ότι το αποτέλεσμα είναι άρρητος αριθμός. Ο Χρυσὸς Λόγος και τα ψηφία του συνεχίζονται ἐπ’ άπειρον χωρὶς να εμφανίζουν επανάληψη.

Στην στερεομετρία αυτή ἡ αναλογία συναντάται στο Πυθαγόρειο Θεώρημα στο τρίγωνο, (αλλά και στον κύκλο, στο ορθογώνιο κλπ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογῆς της χρυσής τομής, αλλά ὄχι το μοναδικό στην αιώνων πορεία του ελληνικού πολιτισμού, είναι η δημιουργία του Παρθενώνα με βάση τη χρυσὴ αναλογία.

Στον μεσαίωνα ο Λεονάρντο Φιμπονάτσι έμεινε γνωστὸς με τὴν ακολουθία των αριθμών του, όπου ἐξ ὁρισμού οι πρώτοι δύο αριθμοί είναι το 0 και το 1 και κάθε επόμενος αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων. (0+1=1, 1+1=2, 2+1=3, 3+2=5, 5+3=8, 8+5=13, 13+8=21, 21+13=34, 34+21=55 και ούτῳ κάθ’ εξής).

Εάν το άθροισμα των δύο επόμενων αριθμών διαιρεθεί με το άθροισμα των δύο προηγούμενων (1/1, 2/1, 3/2, 5/3, 8/5, 13/8, 21/13, 34/21 και ούτῳ κάθ’ εξής), τότε το πηλίκο, προσεγγίζει το φ όσο οἱ αριθμοί μεγαλώνουν· για παράδειγμα: 34/21 = 1,619048. Η ακολουθία των αριθμών Φιμπονάτσι (που καταλήγουν στον χρυσὸ αριθμό φ), εμφανίζεται και στη φύση, όπως για παράδειγμα στα δέντρα, στη διάταξη των φύλλων, σ’ ένα στέλεχος.

Δείτε ένα αναλυτικό και πολύ ενδιαφέρον βίντεο:

Φωτό: Annie Spratt

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.