ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μπανάνα του Μαουρίτσιο Κατελάν των 108.000 ευρώ και ο εικαστικός που την έφαγε

Δύο καλλιτέχνες περνούν τα δικά τους σοβαρά μηνύματα μέσα από ανάλαφρες κινήσεις. Διαβάζεται και σαν ιστορία.

Η μπανάνα του Μαουρίτσιο Κατελάν των 108.000 ευρώ και ο εικαστικός που την έφαγε

Όταν το 1917 ο Μαρσέλ Ντισάν εξέθετε την «Κρήνη» του, ουσιαστικά ένα πορσελάνινο ανδρικό ουρητήριο, υπονόμευε τον αισθητικό ρόλο της τέχνης θέτοντας τα θεμέλια της λεγόμενης conceptual art, της εννοιολογικής τέχνης, η οποία προοριζόταν για να ευφράνει τον νου και όχι τον αμφιβληστροειδή. Έναν περίπου αιώνα μετά ο Ιταλός εικαστικός Μαουρίτσιο Κατελάν, κλείνοντας το μάτι στον Γάλλο πρωτοπόρο και προκάτοχό του και ταυτόχρονα προβαίνοντας σε μια τολμηρή πολιτική δήλωση, πρόσφερε στον Ντόναλντ Τραμπ μια τουαλέτα μεν, άκρως λειτουργική και ολόχρυση δε, με τίτλο «Αμερική».

Ο Μαουρίτσιο έχει χαράξει μια καλλιτεχνική διαδρομή βασισμένη στην ανελέητη σάτιρα, με χαρακτηριστικούς σταθμούς έργα όπως «Η Ενάτη Ώρα», ένα γλυπτό που απεικονίζει τον πάπα χτυπημένο από μετεωρίτη. Δεν έσκασε λοιπόν σαν κεραυνός εν αιθρία η καινούρια του εγκατάσταση, «Κωμικός», που μέσα από το όνομά της αποκαλύπτει πλήρως τις προθέσεις της, αν και σε αυτή την περίπτωση ο δημιουργός σχεδόν εκμηδενίζει την υλική αξία του έργου, στερεώνοντας μια αληθινή μπανάνα στον τοίχο με μονωτική ταινία. Μάλιστα αυτό το installation πωλήθηκε προς 120.000 δολάρια, περίπου 108.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το χρηματιστήριο της τέχνης ποντάρει όχι μόνο στην έμπνευση αλλά και στην προβοκάτσια – όταν μάλιστα αυτά τα δύο συνυπάρχουν, ακόμα καλύτερα.

Σε πλήρη σύμπνοια προς την τεχνοτροπία του Κατελάν είναι και η περφόρμανς που εκτέλεσε ο Ντέιβιντ Ντατούνα, ένας Αμερικανός εικαστικός με καταγωγή από τη Γεωργία όπως αυτοπεριγράφεται, ο οποίος επισκέφτηκε την γκαλερί Perrotin στο Art Basel στο Μαϊάμι, όπου εκτίθετο σε περίοπτη θέση η εν λόγω μπανάνα, την ξεκόλλησε από τον τοίχο και την καταβρόχθισε. Στην ανάρτησή του στο Facebook ο Ντατούνα εξήγησε τη χειρονομία του με τη λεζάντα: «”Πεινασμένος καλλιτέχνης”: Καλλιτεχνική περφόρμανς από εμένα. Αγαπώ το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν και ιδιαίτερα αυτή την εγκατάσταση. Είναι πολύ νόστιμη».

«Δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι η ιδέα» σχολίασε ο διευθυντής της Galerie Perrotin, Λισιέν Τεράς, στη Miami Herald. Άλλωστε η αξία του έργου, όπως έγραψε η εφημερίδα, βρίσκεται στο πιστοποιητικό γνησιότητας. Έτσι, η μπανάνα αντικαταστάθηκε πάραυτα με μια άλλη, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

«Αυτή η ενέργεια προκάλεσε πολλή ένταση και τράβηξε την προσοχή στον χώρο, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε θέαμα», πρόσθεσε ο Τεράς, καταλήγοντας όμως: «Η αντίδραση ήταν υπέροχη. Έκανε πολλούς ανθρώπους να χαμογελάσουν». Ακόμα πάντως κι αν δεν θέλουν να γίνουν θέαμα, η αλήθεια είναι ότι λίγη παραπάνω δημοσιότητα κανέναν δεν έβλαψε.

Δείτε την ανάρτηση του Ντατούνα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

photo: Ronn Torossian via REUTERS, Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.