ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η Αλεξάνδρα παίζει μουσική με τα μάτια»: Το μοναδικό μουσικό όργανο στον κόσμο για τετραπληγικούς

Το πρωτοποριακό, δωρεάν λογισμικό Eyeharp σχεδιάστηκε από έναν Έλληνα, τον Ζαχαρία Βαμβακούση, όταν ένας φίλος του μουσικός ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο με μηχανή.

«Η Αλεξάνδρα παίζει μουσική με τα μάτια»: Το μοναδικό μουσικό όργανο στον κόσμο για τετραπληγικούς

Ένα διαφορετικό βίντεο που έχει γίνει viral παρουσιάζει τη δύναμη που μπορεί να έχει η αγάπη για τη μουσική, αλλά και την εφευρετικότητα ενός Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό. Η πρωταγωνίστριά του, Αλεξάνδρα, είναι τετραπληγική, αλλά παίζει μουσική με τα μάτια χάρη στο Eyeharp, ένα καινοτόμο λογισμικό που σχεδιάστηκε από τον Ζαχαρία Βαμβακούση, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τώρα εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη.

Η ιδέα του EyeHarp γεννήθηκε το 2010, όταν ένας φίλος του Ζαχαρία ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο με μηχανή και τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη. Όπως είπε, σχετικά, ο εφευρέτης στο nevronas.gr: «Η ιδέα πως πιθανόν, μετά το ατύχημα, να μην μπορούσε να ξαναπαίξει μουσική, ήταν πολύ δυσάρεστη. Αναρωτήθηκα λοιπόν τότε αν θα μπορούσα να λύσω αυτό το πρόβλημα, με την χρήση της τεχνολογίας. Και έτσι, το 2011, γεννήθηκε η πρώτη έκδοση του EyeHarp. Ένα λογισμικό που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να παίξουν μουσική με συμβατικούς τρόπους».

«Η ιδέα πως πιθανόν, μετά το ατύχημα, να μην μπορούσε να ξαναπαίξει μουσική, ήταν πολύ δυσάρεστη. Αναρωτήθηκα λοιπόν τότε αν θα μπορούσα να λύσω αυτό το πρόβλημα, με την χρήση της τεχνολογίας»

Μάλιστα η διάθεσή του είναι δωρεάν, πρόκειται για λογισμικό ανοιχτού κώδικα. «Οδηγίες για εγκατάσταση και οδηγίες χρήσης υπάρχουν στην σελίδα του www.theeyeharp.org (για την ώρα μόνο στα αγγλικά). Αναπτύχθηκε σαν μέρος της μεταπτυχιακής και διδακτορικής μου διατριβής, στο τμήμα Μουσικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra, στην Βαρκελώνη» όπως προσθέτει ο κ. Βαμβακούσης. Η μόνη προϋπόθεση για τον χειρισμό του με κινήσεις των ματιών είναι ένα eye-tracker: μια κάμερα που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο της οθόνης κοιτάει ο χρήστης. Το κόστος της ανέρχεται γύρω στα 150€.

Ακόμα και κάποιος που δεν ξέρει μουσική μπορεί να μάθει με το EyeHarp. Ο εφευρέτης έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με ένα ωδείο στη Βαρκελώνη, όπου παραδίδονται μαθήματα με τη βοήθεια του λογισμικού.

Ακόμα και κάποιος που δεν ξέρει μουσική μπορεί να μάθει με το EyeHarp. Ο εφευρέτης έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με ένα ωδείο στη Βαρκελώνη, όπου παραδίδονται μαθήματα με τη βοήθεια του λογισμικού. Ο ίδιος καταλήγει: «Στην Ελλάδα είμαστε σε επαφή με το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου, Μουσικής και Λόγου στην Αθήνα, όπου σκοπεύουμε σύντομα να ξεκινήσουν να παραδίδονται μαθήματα μουσικής με την χρήση του EyeHarp. Όποιο άλλο ωδείο ή κέντρο εκπαιδευτικό ίδρυμα ενδιαφέρεται να ενσωματώσει το EyeHarp στις δραστηριότητες που παρέχει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Όποιος δάσκαλος μουσικής θέλει, είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει το EyeHarp δωρεάν, ώστε να παραδίδει μαθήματα μουσικής».

Παρακολουθήστε την Αναστασία να ερμηνεύει το «Χάρτινο το Φεγγαράκι»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.