ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ακμή και η παρακμή της ιστορικής βίλας Λεβίδη όπου γυρίστηκαν οι πιο διάσημες ελληνικές ταινίες

Εικόνες από την σημερινή κατάσταση ενός εντυπωσιακού, ελληνικού οικήματος.

Η ακμή και η παρακμή της ιστορικής βίλας Λεβίδη όπου γυρίστηκαν οι πιο διάσημες ελληνικές ταινίες

Πολύ μελάνι και αμέτρητες σελίδες έχουν ξοδευτεί για να πουν την ιστορία των πανέμορφων κάποτε, εγκαταλειμμένων σήμερα σπιτιών που έγιναν τα εντυπωσιακά σκηνικά σε μερικές από τις πιο γνωστές και αγαπημένων ταινίες της ένδοξης εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Η βίλα Λεβίδη είναι σίγουρα ανάμεσα τους έχοντας «πρωταγωνιστήσει» στην ταινία Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμαχαήλ και έχοντας μείνει πια στην ιστορία ως το σπίτι απ' όπου η Αλίκη το έσκασε για να γίνει Πίπης και να βρει την αγάπη της ζωή της στο πρόσωπο του Δημήτρη.

Το εντυπωσιακό οίκημα έχει όμως την δική του μεγάλη ιστορία, που δεν ταιριάζει σε τίποτα με την σημερινή, άσχημη εικόνα που θα συναντήσει κανείς αν φτάσει μέχρι εκεί.

Το 80 στρέμματα της βίλας αξιοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1935 όταν ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Σακελλάριος, επιμελήθηκε το κτίσιμο της πολυτελούς κατοικίας του ζεύγους Λεβίδη. Ο Δημήτρης Λεβίδης υπήρξε αυλάρχης στα τότε βασιλικά κτήματα Τατοΐου και με «παραχωρητήριο» του τότε βασιλιά, πήρε την άδεια να εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη έκταση μαζί.

Το 1964, ο Λεβίδης πεθαίνει και η σύζυγος του, Τούλα Μπότση, δεν μπορεί να συντηρήσει το πολυδάπανο οίκημα. Έτσι αρχίζει να μισθώνει τη βίλα σε εταιρίες παραγωγής ως στούντιο γυρισμάτων. Αφού έφυγε και εκείνη από τη ζωή το 1990, ο γιος τους το πούλησε σε μεγάλο επιχειρηματία της περιοχής και έφυγε από την Ελλάδα…

Οι εγκαταστάσεις δεν αξιοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια γιατί οι αρχές θεωρούν ότι η περιοχή κακώς οικοδομήθηκε και ότι είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση. Έκτοτε η βίλα δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά ης αίγλη καθώς έχει βανδαλιστεί, καεί και υποστεί εκταταμμένες ζημιές ενώ άγνωστοι έχουν κλέψει τα πάντα από το εσωτερικό της, ακόμα και τα καλώδια του ρεύματος.

Δες στα βίντεο που ακολουθούν την ακμή και την παρακμή της ιστορικής βίλας Λεβίδη.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.