ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η αγκαλιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του, Κορέτα Σκοτ, θα μείνει για πάντα

Στις 4 Απριλίου του 1968, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών από ένα λευκό ελεύθερο σκοπευτή.

Η αγκαλιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του, Κορέτα Σκοτ, θα μείνει για πάντα

Ένα ύψους σχεδόν επτά μέτρων χάλκινο γλυπτό, μνημείο στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τη σύζυγό του, την Αμερικανή συγγραφέα και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κορέτα Σκοτ Κινγκ (Coretta Scott King),αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στο παλαιότερο δημόσιο πάρκο των ΗΠΑ.

"Η Αγκαλιά" σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Χανκ Γουίλις Τόμας σε συνεργασία με ομάδα αρχιτεκτόνων από τη MASS Design Group για λογαριασμό του Boston Common. Αναπαριστά δύο ζευγάρια χέρια (χωρίς το σώμα), σε μια τρυφερή αγκαλιά, μια χειρονομία που βασίζεται σε φωτογραφία του ζεύγους να σφίγγει ο ένας τον άλλον στην αγκαλιά του μετά τη βράβευση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με το Νόμπελ Ειρήνης του 1964.

Στο πάρκο Boston Common, δεσπόζει το μπρούτζινο γλυπτό που παριστά πλεγμένα σε αγκαλιά τα χέρια του Κινγκ και της Σκοτ, σύνθεση που εμπνεύστηκε ο γλύπτης Χανκ Γουίλις Τόμας από φωτογραφία του 1964 τη στιγμή που οι δύο έμαθαν ότι δόθηκε στον Κινγκ το Νόμπελ Ειρήνης.

"Η Κινγκ είναι στο κάτω μέρος της αγκαλιάς· μπορείς να δεις τη χαρά και την αγάπη στη φωτογραφία αλλά μπορείς να τη δεις να κρατά, στην κυριολεξία, το βάρος του Δρος Κινγκ στα χέρια της" είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Embrace Boston, Imari Paris Jeffries.

"Αποδεικνύει επίσης και τη δύναμη των Μαύρων γυναικών και των γυναικών εν γένει, που ήταν το στήριγμα και οι προστάτες των κινημάτων σε αυτή τη χώρα".

Η αγκαλιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του, Κορέτα Σκοτ, θα μείνει για πάντα
Τραγικότερη στιγμή της ζωής της υπήρξε αναμφίβολα η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 4 Απρίλη 1968.

Η Κορέττα Σκοτ γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1927 στη πόλη Μάριον της Αλαμπάμα των Η.Π.Α. Οι γονείς της ήταν εύποροι ιδιοκτήτες φάρμας που θεωρούσαν -εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των μαύρων της εποχής αυτής - τη μόρφωση των παιδιών τους, απαραίτητη. Η Κορέττα σπούδασε στο ιδιωτικό γυμνάσιο για μαύρους, Λίνκολν, όπου διαφάνηκε η αγάπη της για τη μουσική. Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής, έμαθε να διαβάζει παρτιτούρες και να παίζει διάφορα μουσικά όργανα. Στα 15 της μάλιστα, ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας της σχολικής χορωδίας. Συνέχισε τις σπουδές της, αφού εξασφάλισε μια υποτροφία, στο Κολλέγιο της Αντιόχειας, στο Γιέλλοου Σπρινγκς του Οχάιο. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της εκεί, εμβάθυνε στη μουσική αλλά και συμμετείχε στους αγώνες των μαύρων για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Έγινε μέλος της Εθνικής Ένωσης για την πρόοδο των έγχρωμων ανθρώπων και στην Επιτροπή για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το 1951 πήγε στη Βοστώνη στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας πάλι με υποτροφία. Στις αρχές του 1952, μια φίλη της, της γνωρίζει τον νεαρό σπουδαστή Θεολογίας, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αν και στην αρχή ήταν διστακτική στο να σχετιστεί με έναν πάστορα ωστόσο η προσωπικότητα, οι γνώσεις και η καλλιέργεια του Κινγκ της διασκέδασαν όλους τους φόβους της. Ο Κινγκ, της έκανε πρόταση γάμου, την οποία και αποδέχτηκε και οι γάμοι έγιναν στις 18 Ιούνη του 1953, στο πατρικό της σπίτι στο Μάριον. Μετά το γάμο τους επέστρεψαν στη Βοστώνη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η Κορέττα Κινγκ πήρε το μπάτσελορ στη μουσική τον Ιούνη του 1954. Μετά το γάμο τους, η Κορέττα ανέλαβε το ρόλο της νοικοκυράς και της μητέρας της οικογένειας και ασχολήθηκε με την ανατροφή των 4 παιδιών της: της Γιολάντα Ντενίζ Κινγκ (1955), του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του Γ' (1957), του Ντέξτερ Σκοτ Κινγκ (1961) και της Μπερνίτσε Αλμπερτιν Κινγκ (1963). Παράλληλα όμως, συμμετείχε στις εκστρατείες του άντρα της, έπαιρνε μέρος στις πορείες διαμαρτυρίας και συχνά τραγουδούσε θρησκευτικούς ύμνους, και απάγγειλε ποιήματα σε βραδιές μουσικής που οργάνωνε. Τα έσοδα των παραστάσεων αυτών, πήγαιναν στην Χριστιανική Διάσκεψη των Ηγετών του Νότου, οργάνωση που δημιούργησε και προήδρευε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ακολούθησε τον άντρα της στα ταξίδια του, το 1957 στη Γκάνα και το 1959 στην Ινδία. Όταν ο Κινγκ παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, στο Όσλο το 1964, η Κινγκ στεκόταν περήφανη δίπλα του.

Τραγικότερη στιγμή της ζωής της υπήρξε αναμφίβολα η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 4 Απρίλη 1968. Ωστόσο, δεν αποσύρθηκε σε μια ζωή πένθους αλλά αντίθετα συνέχισε με περισσότερο δυναμισμό προς την κατεύθυνση που είχε χαράξει ο άντρας της.

Λίγες μέρες μετά την κηδεία του άντρα της, έλαβε μέρος στην πορεία των εργατών απορριματοφόρων στο Μέμφις, η τελευταία εκστρατεία και του ίδιου του Κινγκ. Και στο τέλος του ίδιου μήνα, παρευρέθη – αντί του άντρα της, όπως είχε προγραμματιστεί – σε μια εκδήλωση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στη Ν. Υόρκη.

Επίσης δημιούργησε το Ινστιτούτο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για την Ειρηνική Κοινωνική Αλλαγή.

Ύστερα απο πολλές δικές της προσπάθειες κατάφερε να αναγνωριστεί η ημέρα γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, επίσημη αργία σε όλο το κράτος των Η.Π.Α.. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια αρθρογραφούσε, και έδινε ομιλίες αλλά και παρευρισκόταν σε πορείες. Κατά τη δεκαετία του 80 ιδιαίτερα, οργάνωσε και παρευρέθηκε σε μια σειρά καθιστικών διαμαρτυρία εναντίον του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Μάλιστα, το 1986 ταξίδεψε στη Νότια Αφρική και συναντήθηκε με την γυναίκα του Νέλσον Μαντέλα, τη Γουίνι. [2]

Στις 30 Ιούνη 2006, πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της παραμονής της σε ένα κέντρο αποκατάστασης στο Μεξικό, όπου νοσηλευόταν λόγω διαφόρων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ήταν 78 χρονών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και el.wikipedia.org

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη