ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η 16χρονη Βικτώρια από τον Εύοσμο γνωρίζει ότι οι ποιήτριες δεν ανήκουν στις δειλές γυναίκες

Πολλές φορές η νεαρή Βικτώρια Κ. κοιτάζει στον καθρέφτη. Ταιριάζει τα μαλλιά της. Και βάζει λίγο κραγιόν στα χείλη. Μόλις ξεκίνησε να βάφεται.

Η 16χρονη Βικτώρια από τον Εύοσμο γνωρίζει ότι οι ποιήτριες δεν ανήκουν στις δειλές γυναίκες

Πολλές φορές η νεαρή Βικτώρια Κ. κοιτάζει στον καθρέφτη. Ταιριάζει τα μαλλιά της. Και βάζει λίγο κραγιόν στα χείλη. Μόλις ξεκίνησε να βάφεται. Άλλωστε δεν το χρειάζεται. Διαθέτει όλη τη δροσιά των δεκαέξι χρόνων και τα μάγουλα της έχουν πάντα το χρώμα του φρεσκοκομμένου ροδιού. Πολλές φορές όμως η νεαρή Βικτώρια Κ. κοιτάζει και στον καθρέφτη της ψυχής. Η ποιητική γραφή της είναι η περιγραφή του δικού της σύμπαντος. Ξεκινώντας από τον μακρόκοσμο για να καταλήξει στον μικρόκοσμο της. Ποιήτρια της κατοπτρικής θέασης, αντικρίζει το είδωλο των εσωτερικών πραγμάτων.

Σκύβει στο χαρτί και χωρίς τελετουργικές τυμπανοκρουσίες συστήνεται στις έννοιες και στις λέξεις σαν να τις έχει μόλις γνωρίσει εκ του σύνεγγυς. «Όμως μην προτιμάς να αδικηθείς. Είναι δύσκολος και αβάσταχτος ο δρόμος της ταπείνωσης για σένα. Είναι σκληρός και αγέρωχος γεμάτος πέτρες. Δεν ξεχείλωσε το ρούχο που ντύνω την καρδούλα μου για προστασία; Δεν σκουριάζει ποτέ αυτή η μηχανή που παράγει αγάπη». Η ποίηση θα είναι πάντα μία άγνωστη χώρα και αυτή με διαβατήριο την έμπνευση θέλει να ζήσει εκεί. Γιατί η νεαρή Βικτώρια Κ. ως ποιήτρια και ως δημιουργικό εγώ, άθελα της στη χώρα της ποίησης συναντά το κοινωνικό της εγώ και υφαρπάζει ένα σημαντικό κομμάτι της αλήθειας.

H επίδραση της Anne Sexton και της Sylvia Plath είναι εμφανής στις ποιήτριες της γενιάς του ’70, αλλά και της γενιάς του ’80

Όμως, υπάρχει αλήθεια στην ποίηση; Ή μήπως μόνο μερικά ετερόκλητα θραύσματα που απαρτίζουν την αέναη κίνηση προς την αυτογνωσία; Έτσι λοιπόν η ποίηση είναι ως νοητικό εργαλείο του ανεξερεύνητου οδηγεί στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και αδυναμίας, αλλά και στο σκεπτικό του αν υπάρχει ανάγκη για «σωτηρία», αμφισβητώντας ακόμη και την ίδια την αποστολή της.

Ο όρος γυναικεία γραφή αφορά την επικοινωνία της εμπειρίας ή τις ποικίλες σηματοδοτήσεις του να είσαι ή να γίνεσαι γυναίκα. Μέσα στην ασφυξία του πατριαρχικού λόγου, αναδεικνύεται ότι το φύλο κηρύσσει την έναρξη μίας νέας ποιητικής εκδοχής.

H επίδραση της Anne Sexton και της Sylvia Plath είναι εμφανής στις ποιήτριες της γενιάς του ’70, αλλά και της γενιάς του ’80. Τα στερεότυπα ακυρώνονται και το πρόσταγμα είναι ο επαναπροσδιορισμός στις νέες πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες.

Οι ποιήτριες επιζητούν τα όρια, παρά μόνο για να τα υπερβούν. Κάθε ποίημα είναι η διέξοδος από τον κλειστό χώρο προς την ύπαρξη.

Οι ποιήτριες δεν ανήκουν στις δειλές γυναίκες. Επαναστατούν, ανατρέπουν και δεν παραδίδονται. Αυτό κάνει και η Βικτώρια Κ. Δεν παραδίδεται πουθενά παρά μόνο στις λέξεις.

Βικτώρια Κ. είναι μαθήτρια λυκείου και ζει στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη χρονιά θα δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στη Νομική Σχολή.

Η 16χρονη Βικτώρια από τον Εύοσμο γνωρίζει ότι οι ποιήτριες δεν ανήκουν στις δειλές γυναίκες
Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.