ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μαρί Κιουρί: H επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ, σπούδασε παράνομα και μυστικά

Με αφορμή την χθεσινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, ένα μικρό αφιέρωμα στην κορυφαία επιστήμονας όλων των εποχών.

Το 1903 η Μαρί Κιούρι και ο σύζυγός της Πιέρ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής για την κοινή τους, σπουδαία έρευνα πάνω στη Ραδιενέργεια. Μόλις 8 χρόνια αργότερα η Κιούρι τιμήθηκε ξανά, αυτή τη φορά με το Νόμπελ Χημείας, για τις σημαντικές ανακαλύψεις του ραδίου, αλλά και του πολωνίου, ένα στοιχείο στο οποίο έδωσε το όνομα της πατρίδας της. Το έργο της Μαρί Κιούρι είναι αξεπέραστο και θεωρείται πως άλλαξε για πάντα την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής.

Η κορυφαία επιστήμονας υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, και παράλληλα ο πρώτος άνθρωπος στα χρονικά της παγκόσμιας επιστήμης που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία.

Αυτό το σπουδαίο μυαλό, μία από τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής της, ωστόσο, παραλίγο να μην καταφέρει να σπουδάσει, αφού στην Πολωνία των καιρών της θεωρούνταν παράνομο για μία γυναίκα το να εισέλθει στους κόλπους της ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Τόσο η ίδια η Κιούρι, όσο και η αδελφή της Μπρόνια, υπήρξαν εξαιρετικές μαθήτριες που εντυπωσίαζαν πάντα τους καθηγητές του γυμνασίου στο οποίο πήγαιναν με την αντίληψη και τις επιδόσεις τους, Ο πατέρας τους υπήρξε καθηγητής μαθηματικών και ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στα όνειρα των δύο κοριτσιών του να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε κάποιο ανώτερο ίδρυμα. Μάλιστα όταν η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε στα κορίτσια να παρακολοθούν συγκεκριμένα μαθήματα, όπως η φυσική και η χημεία, ο μπαμπάς των δύο χαρισματικών γυναικών έφερε κρυφά στο σπίτι τους εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει να τις διδάξει ο ίδιος τα μαθήματα που τόσο αγαπούσαν.

Με το πανεπιστήμιο να παραμένει ένα άπιαστο όνειρο για τις νεαρές γυναίκες στην Πολωνία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι δύο αδελφές είχαν σαν μοναδική επιλογή να σπουδάσουν στο εξωτερικό, εάν ήθελαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους. Ο πατέρας τους, δυστυχώς, τους ανακοίνωσε πως δεν ήταν σε θέση να στηρίξει οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα και τότε η Μαρί προσφέρθηκε να μείνει πίσω στην Πολωνία προκειμένου να εργαστεί ως κουβερνάντα και δασκάλα ώστε να χρηματοδοτήσει η ίδια τις σπουδές της Μπρόνια στο Παρίσι.

Η μικρότερη αδελφή της Κιουρί έφυγε, λοιπόν, για τη γαλλική πρωτεύουσα όπου φοίτησε στο τμήμα φαρμακευτικής, ενώ η Μαρί παρέμεινε στην Πολωνία για να συνεχίσει στα κρυφά τις σπουδές της σε ένα παράνομο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το οποίο λειτουργούσε με την κωδική ονομασία "Flying University". Εκεί όπου πήγαιναν πολλοί νεαροί Πολωνοί για να παρακολουθούν μαθήματα αυστηρά απαγορευμένα από το ρωσικό κράτος, ανάμεσα τους η Πολωνική Ιστορία και ο Πολωνικός Εθνικισμός.

Το "Flying University" ερχόταν σε κόντρα με τους νόμους του τσαρικού ρωσικού κράτους με πάρα πολλούς τρόπους, αφού δεχόταν γυναίκες στις τάξεις του, αλλά και καθηγήτριες που ξεχώριζαν με την ενέργεια και τις γνώσεις τους πίσω από τα έδρανα. Μερικά χρόνια αργότερα, έχοντας καταφέρει να μαζέψει αρκετά χρήματα από τη εργασία της η Κιουρί πήγε στο Παρίσι για να συναντήσει την αδελφή της στο διάσημο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπου συνέχισε τις σπουδές της στη Φυσική παίροντας με άριστα το πτυχίο της.

Σήμερα η συνεισφορά της στον τομέα της επιστήμης θεωρείται ανεπανάληπτη και ανεκτίμητη.

Μαρί Κιουρί: H επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ, σπούδασε παράνομα και μυστικά

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.