ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Eίχε προβλέψει το ανθρώπινο λάθος: Η γυναίκα που έγραψε τον κώδικα προσγείωσης του Apollo 11

Μία μικρή λεπτομέρεια στον κώδικα υπολογιστή που έγραψε για το ιστορικό διαστημόπλοιο ήταν αυτή που τελικά επέτρεψε στο Apollo 11 να προσγειωθεί στη σελήνη.

Eίχε προβλέψει το ανθρώπινο λάθος: Η γυναίκα που έγραψε τον κώδικα προσγείωσης του Apollo 11

Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουλίου του 1969 και το ρολόι 5 παρά 10, ώρα Αμερικής, όταν ο Neil Armstrong πάτησε πρώτος στη σελήνη, το μεγάλο, άπιαστο όνειρο του ανθρώπου που κοιτούσε μέχρι τότε το φεγγάρι ως τον πιο μακρινό προορισμό που μπορεί να βάλει ο νους, κατασκευάζοντας με το μυαλό ιστορίες για εξωγήινα πλάσματα πολύ διαφορετικά από εμάς.

Η ιστορία του θρυλικού διαστημόπλοιου Apollo 11 συγκλόνισε την κοινή γνώμη και η μοναδική πορεία του προς το φεγγάρι καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατες στους δέκτες τους για 8 ολόκληρες ημέρες, μέχρι την στιγμή που το πλήρωμα του διαστημόπλοιου έφτασε τελικά στη σελήνη.

Πίσω από την σπουδαία αυτή στιγμή, μία από τις πιο σημαντικές ολόκληρου του 20ου αιώνα, κρύβεται η υπέροχη ιστορία της Μάργκαρετ Χάμιλτον, της φανταστικής προγραμματίστριας, διευθύντριας του τμήματος Λογισμικού και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου MIT, η οποία έφτιαξε ολόκληρο το πρόγραμμα απογείωσης και προσγείωσης του Apollo 11.

Μπορεί σήμερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το λογισμικό τους και ο κώδικας χάρη στον οποίο «τρέχουν» τα πιο χρήσιμα προγράμματα που δουλεύουμε όλοι σε καθημερινή βάση, να είναι μία απλή, συνηθισμένη υπόθεση, κατά την δεκαετία του '60, ωστόσο, όταν η Χάμιλτον έγραψε τον κώδικα πίσω από τον υπολογιστή ολόκληρου του Apollo 11, ο όρος «μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών» δεν υπήρχε καν.

Δες το βίντεο.

Όταν έγινε μέλος της ομάδας πίσω από την δημιουργία του υπόγιστη που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το Apollo 11, η Χάμιλτον επέμενε πως το κομπιούτερ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα όσα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, υποστηρίζοντας πως το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα μία μεγάλη πιθανότητα.

Η ΝΑSA από την άλλη είχε εντελώς διαφορετική άποψη, λέγοντας πως οι αστροναύτες είναι εκπαιδευμένοι τόσο καλά και με τέτοιο τρόπο ώστε το ανθρώπινο λάθος αποκλείεται, ωστόσο η Μάργκαρετ Χάμιλτον κατάφερε να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός λογισμικού που θα είναι σε θέση να προβλέψει και να διορθώσει οποιαδήποτε ανθρώπινη αδυναμία.

Όπως απέδειξε η ιστορία η παρέμβαση και ο ειδικός κώδικας που έγραψε η Χάμιλτον ήταν εκείνος χάρη στον οποίο το Apollo 11 τελικά κατάφερε να προσγειωθεί στο φεγγάρι. Προσεγγίζοντας τη σελήνη η μηχανή του διαστημόπλοιου παρουσίασε σημάδια υπερφόρτασης, πράγμα που σήμαινε πως ήταν επικίνδυνο για το πλήρωμα να επιχειρήσει την διαδικασία της προσγείωσης. Εξαιτίας της δυνατότητας που έδωσε η προγραμματίστρια μέσω του κωδικά της ο υπολογιστής του Apollo 11 κατάφερε να κάνει shut down κάποιες λειτουργίες που έτρεχαν εκείνη τη στιγμή προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κάθοδος προς το φεγγάρι.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.