ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H εκτυφλωτική, αφαιρετική ομορφιά του νέου Εθνικού Μουσείου του Κατάρ καθηλώνει τον επισκέπτη

Ο τόπος και οι άνθρωποι. Η ακτή και η έρημος. Η οικονομική ευημερία. Οι τρεις παράγοντες πίσω από τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος.

H εκτυφλωτική, αφαιρετική ομορφιά του νέου Εθνικού Μουσείου του Κατάρ καθηλώνει τον επισκέπτη

O Bέλγος φωτογράφος Julien Lanoo τράβηξε πρόσφατα μία σαγηνευτική σειρά από φωτογραφίες, αιχμαλωτίζοντας στον φακό του την εντυπωσιακή πρόσοπη του νέου Εθνικού Μουσείου στο Κατάρ. Η συλλογή από εικόνες αποτυπώνουν όλη την εκτυφλωτική ομορφιά ενός αληθινά συγκλονιστικού στη Μέση Ανατολή που σε κάνει να λαχταράς να περιπλανείς στη μακριά γοητεία του.

Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ateliers Jean Nouvel για να ενσαρκώσει με τον δικό του τρόπο την θρυλική ιστορία του ρόδου της ερήμου. Κι αυτό γιατί αν το παρατηρήσεις με μεγάλη προσοχή θα δεις ότι η ένωση των διαφορέτικών, κυκλικών τμημάτων του μοιάζουν να σχηματίζουν ενα αφαιρετικό τριαντάφυλλο με μία μεγάλη εσωτερική αυλή.

Όπως αναφέρει το ίδιο το αρχιτεκτονικό γραφείο που βρίσκεται πίσω από το πόνημα το μουσείο σχεδιάστηκε με γνώμονα τρεις βασικούς παράγονες, οι οποίοι καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό την ταυτότητα της χώρας του Κατάρ σήμερα. Πρώτον, τον τόπο και τους ανθρώπους του. Δεύτερον την ακτή και την έρημο. Και τρίτον, την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη του κράτους.

Σε συνέντευξη του 2017 ο φωτογράφος Julien Lanoo είχε εξηγήσει το τεράστιο ενδιαφέρον του για την παγκόσμια αρχιτεκτονική και τους λόγους που έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτή. «Γιατί δημιουργούμε κτίρια αν όχι για τους ανθρώπους. Δεν αποτελεί απλά ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά και ένα οπτικό και εικαστικό. Για μένα η αρχιτεκτονική είναι η αντανάκλαση της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Είτε πρόκειται για τις διπλανές πολυκατοικίες, είτε για τα πιο μοντέρνα κτίσματα στον κόσμο, είτε για πολυτελή καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Είναι μία ιστορία που ποτέ δεν τελειώνει. Θέλω να πω αυτή την ιστορία».

Στο Εθνικό Μουσείο του Κατάρ ξεχωριστή μνεία γίνεται για το εντυπωσιακό χώρο που φιλοξενεί το πωλητήριο, μία σύχρονη «σπηλιά» κατασκευασμένη από 40 χιλιάδες κομμάτια ξύλου κατασκευασμένα στο χέρι.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από MyModernMet

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία:

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.