ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί η Τεγέα ήταν η ισχυρότερη πόλη της αρχαίας Αρκαδίας

Η Τεγέα προέρχεται από τη λέξη "τέγος" που σημαίνει στέγη.

Γιατί η Τεγέα ήταν η ισχυρότερη πόλη της αρχαίας Αρκαδίας

Η Τεγέα προέρχεται από τη λέξη "τέγος" που σημαίνει στέγη. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας, έδρα των τελευταίων μυθικών Αρκάδων βασιλιάδων που ιδρύθηκε από τον Τεγέα, γιο του Λυκάονα και εγγονό του Πελασγού. Στην πόλη υπήρχε το ιερό της Αλέας Αθηνάς, το οποίο είχε κατασκευάσει ο Σκόπας την εποχή που άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Διόφαντος. Σύμφωνα με την μυθολογία ο ναός ονομάστηκε έτσι από τον Αλέα, εγγονό του Αρκάδα που τον είχε χτίσει. Μέσα στο ιερό του υπήρχε άγαλμα της Αθηνάς από ελεφαντόδοντο, άγαλμα του Ασκληπιού, άγαλμα της Υγείας και τα δόντια του Ερυμάνθιου κάπρου τα οποία όταν οι Ρωμαίοι προσάρτησαν την περιοχή στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τα μετέφεραν στη Ρώμη. Ο ναός σήμερα δεν υπάρχει πλέον και λέγεται, ότι τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν στην ανοικοδόμηση του ναού της Παναγίας που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, στην Επισκοπή της Τεγέας. Επιφανείς Τεγεάτες ήταν οι ποιητές Κλονάς και Ανύτη, ο ιστορικός Αρίανθος, ο τραγικός Αρίσταρχος, οι νομοθέτες Αντισθένης και Κρίσος, οι ήρωες Αγκαίος και Έποχος, η Αταλάντη, ο Έχεμος, ο Αγαπήνορας και η ιέρεια Διοτίμα.

Εδώ επίσης είχε γεννηθεί κατά τη μυθολογία, ο Πάνας. Τεγεάτες είχαν πάρει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, στον Τρωϊκό πόλεμο, στην μάχη των Πλαταιών, στους Περσικούς πολέμους και στους Πελοποννησιακούς πολέμους στο πλευρό των Σπαρτιατών. Η Τεγέα είχε αποικίσει την Πάφο ενώ είχε συμμετάσχει και στον εποικισμό της Μεγαλόπολης. Η Τεγέα απέχει από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας (Τρίπολη) μόλις 10 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα, ως πρώην ομώνυμος Δήμος (σχέδιο Καποδίστρια): το Στάδιο που αποτέλεσε την έδρα του Δήμου (περιλαμβάνει τους οικισμούς Άγιο Σώστη και Άκρα), την Επισκοπή, τις Ρίζες, τη Μαγούλα, την Αλέα, την Κερασίτσα, το Βουνό, το Στρίγκο (περιλαμβάνει το χωριό Δεμίρι), τον Τζίβα, τα Λιθοβούνια, το Μαυρίκι, τη Γαρέα, το Καμάρι, τη Μανθυρέα (Καπαρέλι), τον Κάνδαλο (Ζέλι) και την Ψηλή Βρύση. Στον εύφορο ομώνυμο κάμπο της Τεγέας όπου και απλώνονται τα παραπάνω χωριά, στεγάζονται οι μύθοι, η ιστορία, ο πολιτισμός, τα μικρά και μεγάλα όνειρα της καθημερινότητας των ανθρώπων, η αγάπη για τη Γενέθλια Γη. Ονομαστά είναι τα γεωργικά προϊόντα της: κεράσια, βύσσινα, μήλα, κουκιά, πατάτες, σκόρδα ενώ δίπλα από το χωριό Βουνό βρίσκεται η λίμνη (ταμιευτήρας) Τάκα, που αρδεύει την ευρύτερη περιοχή.

Η Τεγέα επίσης είναι γνωστή από τη μεγάλη Εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο στην Επισκοπή τον Δεκαπενταύγουστο. Το πανηγύρι είναι το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο και έχει διάρκεια μιας εβδομάδας. Σημαντική επίσης είναι και η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του πανηγυριού. Από την Τεγέα μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς την Κυνουρία (Άνω Δολιανά, Άστρος, Καστρί, Άγιο Πέτρο), ή προς την Σπάρτη, για να επισκεφτεί τη Βλαχοκερασιά, το δάσος της Σκυρίτιδας, τις Κολλίνες και τις Καλτεζές. «Η Τεγέα είναι παρουσία μέσα στο χρόνο, είναι λόγος, μια μαρτυρία, μια γη νοτισμένη με γνώση. Αναπνέει ακόμη με μια αναπνοή δροσάτη, μεθυστική, που φέρει άρωμα άλλων εποχών αναμεμειγμένο με τις μυρωδιές της Φύσης».

Δείτε ένα βίντεο:

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: informalpost83

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.