ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γάτος-Χάτσικο του Κολωνάκιου: Όταν πέθανε ο τζάνκι, άστεγος κηδεμόνας του, συνέχισε να τον περιμένει

Λέγεται ότι ο καλύτερός του φίλος δεν ζητιάνευε για τον εαυτό του, αλλά για να αγοράσει κονσέρβες στον γάτο του. Μια συγκλονιστική αθηναϊκή ιστορία.

Γάτος-Χάτσικο του Κολωνάκιου: Όταν πέθανε ο τζάνκι, άστεγος κηδεμόνας του, συνέχισε να τον περιμένει

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τιγρέ, κεραμιδί γατούλης, ο Μπομπ, που υιοθετήθηκε από έναν άστεγο, τοξικοεξαρτημένο Λονδρέζο, υποστηρίζοντάς τον στην αποτοξίνωση και σώζοντάς του τελικά τη ζωή. Ωστόσο η ιστορία ενός άλλου άντρα, της οδού Τσακάλωφ, δεν εξελίχθηκε αισιόδοξα σαν παραμύθι, παρόλο που η σύντομη ζωή του θα έγινε αναμφίβολα λιγότερο δύσκολη χάρη στη συντροφιά του δικού του τιγρέ γάτου.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου στο λογαριασμό του στο Instagram, με τη φωτογραφία ενός λευκού-κεραμιδί γάτου, να περιμένει καρτερικά στην είσοδο του σουπερμάρκετ OK! Στο Κολωνάκι. Όπως έγραφε στη λεζάντα:
«Ήρθε σεμνά και έκατσε στην είσοδο του OK! της Τσακάλωφ, πριν κάνα μήνα. Στη στάση αυτή. Επί 24ώρου βάσεως. Σοβαρός και ήσυχος. Σα να περιμένει κάποιον να βγει.

»Του έβαλαν μπολάκι με νερό και φαί. Αν κοντοσταθείς λίγο παραπάνω, το εκλαμβάνει ως πρόσκληση - έρχεται κοντά σου. “Θα είναι από σπίτι, έχει τρόπους· χάθηκε”, είπα ένα βράδι στα παιδιά του σούπερμάρκετ που τον κοίταζαν κι αυτά με ένα είδος στοργής, καθώς έκαναν διάλειμμα για ένα τσιγάρο. “Όχι, είναι του Τάδε -τον θυμάσαι;- ήτανε τζάνκι κι άστεγος. Πέθανε λίγες βδομάδες πριν και τον άφησε στο δρόμο”».

«Του έβαλαν μπολάκι με νερό και φαί. Αν κοντοσταθείς λίγο παραπάνω, το εκλαμβάνει ως πρόσκληση - έρχεται κοντά σου. “Θα είναι από σπίτι, έχει τρόπους· χάθηκε”, είπα ένα βράδι στα παιδιά του σούπερμάρκετ που τον κοίταζαν κι αυτά με ένα είδος στοργής»

Κάπως έτσι ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος και στη συνέχεια πολλοί ακόμα έμαθαν την ιστορία του γάτου Άξελ ή Σναρφ, που είχε ως κηδεμόνα τον Σταύρο ή Αποστόλη. Οι πληροφορίες για τα ονόματα διίστανται, το βέβαιο είναι ότι ο νεαρός άντρας κατέπεσε στη διάρκεια της καραντίνας και πέθανε στις 26 Ιουλίου, μόλις στα 26 χρόνια του. «Ήταν χαμογελαστός και καλοσυνάτος πάντα» σύμφωνα με μια μαρτυρία για τον Σταύρο ή Αποστόλη. «Μετά τον έβαζε στο κλουβί του, τον πέρναγε από το ΟΚ!, του ψώνιζε τις κονσέρβες και μετά τον έφερνε στον Άγιο Διονύση και τον άφηνε ελεύθερο να σκαρφαλώσει και να παίξει στα δέντρα, μετά πάλι επέστρεφαν πίσω. Το παιδί ήταν αρκετά καλά πριν, αλλά τον τελευταίο καιρό και μετά την καραντίνα έπεσε απότομα, μάθαμε ότι έφυγε από την ζωή και ο γατούλης πήγε μόνος του στο ΟΚ!, τον περιμένει». Λέγεται μάλιστα ότι ο Σταύρος ή Αποστόλης δεν ζητιάνευε για τον εαυτό του, αλλά για να εξασφαλίσει τροφή στον γάτο.

«Τον έβαζε στο κλουβί του, τον πέρναγε από το ΟΚ!, του ψώνιζε τις κονσέρβες και μετά τον έφερνε στον Άγιο Διονύση και τον άφηνε ελεύθερο να σκαρφαλώσει και να παίξει στα δέντρα»

Αργότερα μια αναγνώστρια έστειλε στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο μια φωτογραφία του Σταύρου ή Αποστόλη, ενός «όμορφου, νεαρού άντρα, ταλαιπωρημένου με βλέμμα ευθύ και καθαρό (αυτή την καθαρότητα που έχουν τα μάτια μετά τα δάκρυα) [… να] σηκώνει στα χέρια του τον Άξελ ή τον Σναρφ, κοιτώντας τον με αυτήν τη μυστήρια τρυφερότητα που αναπτύσσουμε με τα ζώα μας, αυτόν τον εξωανθρώπινο, αρχαίο δεσμό, που σίγουρα ο δρόμος και η χρήση είχαν εντείνει».

Ο εκδότης συνέχισε γράφοντας πως «οι ψηφιακοί θρήνοι με απωθούν, διότι εμπεριέχουν υψηλό βαθμό ανέξοδης λύπησης και συνεπώς υποκρισίας. Αληθινή συμπόνια ίσον πράξεις». Υπήρξαν, ωστόσο, κάποιοι που προχώρησαν σε πράξεις εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με το www.zoosos.gr, ένα σταθερό σπίτι στον γατούλη. Δίνοντας ένα χάπι εντ στην ιστορία, έστω για το ένα από τα δύο μέλη της συντροφιάς.

Όπως έγραψε λοιπόν το site φιλοζωίας, ο γατούλης υιοθετήθηκε. Ένας άντρας, ο Χρήστος, τον έπιασε, τον έπλυνε, τον αποπαρασίτωσε και τον μετέφερε στη νέα του κατοικία στο Ίλιον, στο σπίτι μιας φίλης του, όπου θα ζει με δύο ακόμα γάτες. Αν ο αφοσιωμένος του κηδεμόνας μπορούσε να τον δει από κάπου, ίσως χαμογελούσε ικανοποιημένος.

Δείτε τις αναρτήσεις του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου:


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.