ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς: Ακόμα μια χρονιά φέρει τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου

H «χρυσή» κληρονόμος της L’Oreal απεχθάνεται τις κοσμικές εκδηλώσεις και τα φώτα της δημοσιότητας ενώ λατρεύει την συντροφιά του πιάνου και των βιβλίων.

Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς: Ακόμα μια χρονιά φέρει τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου

Σε μια εποχή, όπου η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου εξακολουθεί να κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως έχουν οι γυναικείες προσθήκες, οι οποίες αν και λιγότερες, δεν παύουν να είναι υπαρκτές και μάλιστα πολύ πιο ισχυρές από όσο φαντάζεστε. Στην κορυφή της γυναικείας λίστας λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Γαλλίδα επιχειρηματία, Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς και μοναδική κληρονόμο της beauty αυτοκρατορίας L'Oreal.

Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς: Ακόμα μια χρονιά φέρει τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου

Με καθαρή περιουσία που αξίζει τα 92.9 δισεκατομμύρια δολάρια, δικαίως η εγγονή του αείμνηστου ιδρυτή της εταιρείας καλλυντικών και ομορφιάς, Εζέν Σελλέρ, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιδραστικών γυναικών παγκοσμίως. Άλλωστε, η Φρανσουάζ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να ακολουθήσει πιστά τα βήματα της μητέρας της, Λιλιάν Μπετενκούρ, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, Αντρέ Μπέτενκορτ, οδήγησαν την οικογενειακή επιχείρηση στην παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση. Ή μήπως όχι; Οι διαταραγμένες σχέσεις μητέρας – κόρης υπήρξαν φλέγον ζήτημα στα κοσμικά σαλόνια της παριζιάνικης ελίτ, με την δυναμική και πάντα αυστηρή Λιλιάν να επιβεβαιώνει σε συνέντευξή της το 2008, τις φήμες του κακού δεσμού. «Δεν βλέπω πια την κόρη μου και ούτε το θέλω. Για μένα, εκείνη μοιάζει πλέον κάπως αδρανής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκτοτε οι σχέσεις μητέρας και κόρης αποκαταστάθηκαν και η Λιλιάν καθόρισε μοναδική κληρονόμο της οικογενειακής περιουσίας την Φρανσουάζ

Οι δύο πανίσχυρες γυναίκες βρέθηκαν αντιμέτωπες στις δικαστικές αίθουσες το 2009, καθώς η Φρανσουάζ επικαλέστηκε ότι ο στενός φίλος της μητέρας της, Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, προσπάθησε να αποσπάσει μερίδιο της οικογενειακής περιουσίας. Ο δικαστικός αγώνας συνεχίστηκε μέχρι το 2015, με τον Μπανιέ να καταδικάζεται με την αιτιολογία ότι εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση υγείας της Λιλιάν, που έπασχε από άνοια – για να διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία. Έκτοτε οι σχέσεις μητέρας και κόρης αποκαταστάθηκαν και η Λιλιάν καθόρισε μοναδική κληρονόμο της οικογενειακής περιουσίας την Φρανσουάζ.

Η 69χρονη πλέον επιχειρηματίας κατέχει το μεγαλύτερο συνολικό ποσοστό μετοχών της πολυεθνικής εταιρείας, θριαμβεύοντας διακριτικά στην βιομηχανία της ομορφιάς. Η διακριτικότητα αυτή προσπάθησε να την συνοδεύσει σε όλη της την ζωή, καθώς απέφευγε να εμφανίζεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις και φανταχτερά πάρτι, σε αντίθεση με τους γονείς της, που φιλοξενούσαν κατά καιρούς υπέρλαμπρες δεξιώσεις με επώνυμους καλεσμένους. Απολαμβάνει περισσότερο από οτιδήποτε την συντροφιά του πιάνου και φυσικά των βιβλίων.

Από σχετικά νεαρή ηλικία είχε δηλώσει στους γονείς της πως θα ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων και λιγότερο με τις επιχειρήσεις και τον κόσμο του χρήματος.

Η Φρανσουάζ, από σχετικά νεαρή ηλικία είχε δηλώσει στους γονείς της πως θα ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων και λιγότερο με τις επιχειρήσεις και τον κόσμο του χρήματος. Και πράγματι τα κατάφερε αφού μέχρι στιγμής έχει γράψει σχεδόν για τα πάντα: από την ελληνική μυθολογία, μέχρι την Βίβλο. Το 1987, ίδρυσε επίσης το Ίδρυμα «Bettencourt Schueller» υποστηρίζοντας την έρευνα στις επιστήμες, τις τέχνες και τους ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η τελευταία σημαντικότερη δημόσια δωρεά που πραγματοποίησε (226 εκατομμύρια δολάρια) χρονολογείται το 2019 για την αναστήλωση του μεσαιωνικού καθεδρικού ναού Νοτρ Νταμ στην καρδιά του Παρισιού, έπειτα από ξέσπασμα καταστροφικής πυρκαγιάς.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"