ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Φορέστε μάσκα, μην φιλιέστε, μην αναστενάζετε». Το σεξ εν μέσω κορονοϊού ίσως είναι διαφορετικό

Το τμήμα υγείας της Νέας Υόρκης έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο κατάλογο με οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του ιού κατά την ερωτική επαφή.

«Φορέστε μάσκα, μην φιλιέστε, μην αναστενάζετε». Το σεξ εν μέσω κορονοϊού ίσως είναι διαφορετικό

Τη στιγμή που οι λοιμοξιολόγοι μας συμβουλεύουν να φοράμε μάσκα ακόμα και για τις πιο σύντομες αγορές μας σε κάποιο τοπικό κατάστημα, όλοι μοιάζουν επιφυλακτικοί ως προς τις στενές επαφές τους με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Οι αγκαλιές έχουν μπει στην απαγορευμένη ζώνη, τα φιλιά το ίδιο, καθώς όλα δείχνουν ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού είναι πάρα πολλοί και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη επιφύλυξη στις κοινότητες.

Φυσικά τα one night stand όπως και κάθε ερωτική επαφή με καινούργια άτομα αντιμετωπίζονται με καχυποψία, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι αναρωτιούνται πόσο ασφαλές είναι να κάνουν σεξ με κάποιον που δεν γνωρίζουν καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ιός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί, εκτός από τα σταγονίδια, και μέσω του αντρικού σπέρματος, αλλά και μέσω κοπράνων, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις.

Τώρα, το τμήμα δημόσιας υγείας της Νέας Υόρκης ενθαρρύνει τους πολίτες να φερθούν όσο πιο δημιουργικά μπορούν κατά τη διάρκεια του σεξ και να φορέσουν μάσκες «ακόμα κι αν αυτό θα είναι το μοναδικό ύφασμα που θα φορούν πάνω τους».

«Γίνετε δημιουργικοί με τις σεξουαλικές στάσεις και τα φυσικά όρια, που επιτρέπουν την σεξουαλική επαφή, αποτρέποντας να έρθουν κοντά τα πρόσωπά σας». Το τμήμα υπενθυμίζει ότι «ο εαυτός μας είναι ο πιο ασφαλής σεξουαλικός μας σύντροφος» και η αμέσως επόμενη επιλογή είναι κάποιος σύντροφος με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι. Αν ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και «εκτός σπιτιού», οι επιστήμονες συμβουλεύουν στην επαφή να συμμετέχουν το πολύ δύο, καθώς μεγάλες ομάδες ανθρώπων αυξάνουν τον κίνδυνο. Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, βαριές ανάσες και αγκομαχητά μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα διασποράς του ιού.

«Με το φιλί ο ιός μεταδίδεται εύκολα από τον έναν στον άλλον. Αποφύγετε να φιλήσετε όποιον δεν ανήκει στις στενές επαφές σας. Τα φιλιά στον πρωκτό μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Ο ιός που βρίσκεται στα κόπρανα μπορεί να περάσει στο στόμα σας και να προκαλέσει μόλυνση».

Τα προφυλακτικά μπορούν να περιορίσουν το ενδεχόμενο επαφής με σάλιο, σπέρμα ή κόπρανα κατά τη διάρκεια του στοματικού ή του πρωκτικού σεξ. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

«Δεν γνωρίζουμε εάν ο ιός μεταδίδεται με το κολπικό ή το πρωκτικό σεξ. Γνωρίζουμε ότι κορωνοϊοί άλλου τύπου δεν εξαπλώνονται εύκολα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αυτό σημαίνει ότι το σεξ δεν είναι ένας από τους κοινούς τρόπους μετάδοσης του Covid-19».

Οι ειδικοί προσθέτουν πως «Σε περίπτωση που συνευρίσκεστε τακτικά με σεξουαλικούς συντρόφους στο ίντερνετ ή βιοπορίζεστε μέσω του σεξ, καλό θα είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο διαλείμματος από τις δια ζώσης επαφές. Αντί για αυτές, μπορείτε να βγαίνετε ραντεβού μέσω βίντεο, να ανταλλάσσεται μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, να συμμετέχετε σε συνδρομητικές πλατφόρμες αναζήτησης συντρόφων και να παίρνετε μέρος σε σέξι πάρτι στο Zoom ή σε chat room.»

Όσοι κάνουν σεξ εκτός κλειστού κύκλου, η συμβουλή είναι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για συμπτώματα και να εξετάζονται σε μηνιαία βάση καθώς και 5 με 7 ημέρες μετά από κάθε επαφή. Ακόμα και τα τεστ όμως δεν είναι 100% ακριβή, και για αυτό η επιλογή του ατόμου αλλά και του τύπου σεξ θα πρέπει να γίνεται με κάποια προσοχή και επιφύλαξη.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο.

Kεντρική φωτογραφία: Γκράφιτι σε τοίχο της πόλης Bryne της Νορβηγίας. Ο τίτλος του είνια “Lovers”.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.