ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φοιτήτριες του ΑΠΘ θα κατασκευάσουν αίθουσα διδασκαλίας στη Γκάνα από ανακυκλώσιμα υλικά

Τα βασικά υλικά για την κατασκευή της σχολικής αίθουσας, χωρητικότητας 40 μαθητών, περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια.

Φοιτήτριες του ΑΠΘ θα κατασκευάσουν αίθουσα διδασκαλίας στη Γκάνα από ανακυκλώσιμα υλικά

Γραφή και ανάγνωση σε σχολική αίθουσα που σχεδίασαν και θα κατασκευάσουν δύο φοιτήτριες αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα μαθαίνουν παιδιά στο χωριό Αμπετενίμ, 40 χιλιόμετρα από την πόλη Κουμάσι, στη Γκάνα. Η σχεδιαστική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που αποτελείται από τις φοιτήτριες Λήδα Λιούπη και Παναγιώτα Στεργιοπούλου, αφού απέσπασε εύφημο μνεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής «Ένα Σχολείο για την Γκάνα (4th Earth Architecture Competition-School for Ghana)», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Nka Foundation», τώρα καλείται, μαζί με τις υπόλοιπες επτά νικήτριες ομάδες (από Γαλλία, Ιταλία, Μπαγκλαντές, Μαυρίκιο, Ισπανία) να χτίσει αυτό που σχεδίασε.

Φοιτήτριες του ΑΠΘ θα κατασκευάσουν αίθουσα διδασκαλίας στη Γκάνα από ανακυκλώσιμα υλικά

Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο, καθώς η ομάδα θα πρέπει να βρει η ίδια και τους οικονομικούς πόρους και το εργατικό δυναμικό, αλλά και να εμπλέξει την τοπική κοινότητα και τους αυριανούς μαθητές του σχολείου στη διαδικασία της κατασκευής. "Θα έχουμε κάποια μικρή ενίσχυση από το Ίδρυμα Nka Foundation, αλλά η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι δική μας, μέσα από εθελοντές και χορηγίες, που αναζητούμε", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Λιούπη.

"Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε 12.000 δολάρια, που είναι το κόστος κατασκευής της σχολικής αίθουσας και περιλαμβάνει τα υλικά και την αμοιβή κάποιου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που θα χρειαστεί", σημείωσε. Θα χρειαστούν 30-40 εθελοντές, το κόστος διαμονής των οποίων υπολογίζεται σε 80 ευρώ ανά εβδομάδα, με δυνατότητα συμμετοχής για περίοδο από δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες. Δηλώσεις συμμετοχής από τους εθελοντές γίνονται μέσω της ιστοσελίδας

"Σχολική αίθουσα από πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια"

Τα βασικά υλικά για την κατασκευή της σχολικής αίθουσας, χωρητικότητας 40 μαθητών, περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια. Για την κατασκευή των τοίχων θα αξιοποιηθούν πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με χώμα -σαν τούβλα- ενώ γυάλινα μπουκάλια θα χρησιμοποιηθούν σαν υαλότουβλα, προκειμένου να αφήνουν το φως να περνάει μέσα στην αίθουσα.

"Η αρχική ιδέα όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την αίθουσα ήταν να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου και στις περιβαλλοντικές πρακτικές. Τα υλικά που επιλέξαμε φροντίσαμε να είναι τοπικά, εύκολο να βρεθούν, όπως και οι τεχνικές. Σχεδιάσαμε μία παραδοσιακή κατασκευή, που εκτός από τα στοιχεία της εύκολης δόμησης και οικονομικής προσιτότητας, θα εξασφαλίζει και το στοιχείο της οικειότητας" εξήγησε η κ Λιούπη.

Σημείωσε δε ότι "ακριβώς επειδή πρόκειται για μια εύκολα οικοδομήσιμη κατασκευή δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα, μαθαίνεται εύκολα, για να μπορέσουν τόσο οι εθελοντές όσο και η τοπική κοινότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία" .

Το αγροτικό χωριό Αμπετενίμ χαρακτηρίζεται από έλλειψη βασικών υποδομών, ενώ μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων, που απαρτίζουν την κοινότητα και τις γύρω αγροτικές περιοχές δεν είναι σε θέση να διαβάσει ή να γράψει αφού δεν έχει λάβει ούτε τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.