ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Φαινομενικά ήμουν μια μαθήτρια άριστη σε όλα αλλά είχα κατάθλιψη. Το κατάλαβε μια καθηγήτριά μου»

«Είχα γράψει ένα ποίημα για τον πνιγμό»: Η αληθινή ιστορία μιας μαθήτριας που κάποιος αφουγκράστηκε την αθόρυβη κραυγή της για βοήθεια.

«Φαινομενικά ήμουν μια μαθήτρια άριστη σε όλα αλλά είχα κατάθλιψη. Το κατάλαβε μια καθηγήτριά μου»

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα διαδικτυακά πρότζεκτ είναι το Humans of New York, όπου ένας φωτογράφος, ο Μπράντον Στάντον, άρχισε να φωτογραφίζει Νεοϋορκέζους περαστικούς, ζητώντας τους παράλληλα να αφηγηθούν την ιστορία της ζωής τους. Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει εκατοντάδες αληθινές ιστορίες, ένας viral λογαριασμός στο Facebook και δύο μπεστ σέλερ βιβλία.

Ανάμεσα στις πιο ξεχωριστές ιστορίες είναι μιας γυναίκας που στην εφηβεία της υπέφερε σιωπηρά από κατάθλιψη, καθώς εξωτερικά έδινε την εικόνα της άριστης και απόλυτα λειτουργικής μαθήτριας. Η σχετική ανάρτηση στο Facebook, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 300.000 likes, μπορεί να ευαισθητοποιήσει για ένα αόρατο πρόβλημα, ακόμα και να σώσει ζωές:

«Φαινομενικά ήμουν μια εξαιρετική μαθήτρια. Συμμετείχα στα πάντα: στα σπορ, στη μουσική, σε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Επιπλέον, από το δημοτικό ακόμα έπαιρνα συνέχεια άριστα. Αλλά υπήρχε μια πλευρά του εαυτού μου που κρατούσα κρυφή. Από παιδί ακόμα, ήμουν καλή στις πονηριές: αν έπαιρνα μερικά μπισκότα από το κουτί, θα ξαναέκλεινα το πακέτο ακριβώς όπως πριν.

«Yπήρχε μια πλευρά του εαυτού μου που κρατούσα κρυφή. Από παιδί ακόμα, ήμουν καλή στις πονηριές: αν έπαιρνα μερικά μπισκότα από το κουτί, θα ξαναέκλεινα το πακέτο ακριβώς όπως πριν»

»Μεγαλώνοντας, οι πράξεις μου έγιναν πιο ριψοκίνδυνες. Άρχισα να πηγαίνω σε πάρτι και να γίνομαι ανελέξεγκτη. Με κάθε επαφή έπαιρνα μια δόση ντοπαμίνης, αλλά κατέληγα πάντα να αισθάνομαι χειρότερα από πριν. Ανέκαθεν αγωνιζόμουν να αποκτήσω αυτοεκτίμηση. Στο γυμνάσιο η κατάθλιψή μου επιδεινώθηκε τόσο, που άρχισα να αυτοτραυματίζομαι. Έφτασα σε σημείο να γράψω στο ημερολόγιό μου ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Αλλά ήμουν τόσο καλή στο να κρύβομαι, που δεν το ήξερε κανένας. Έδινα την εντύπωση ενός χαρούμενου παιδιού. Οι γονείς μου δεν διέκριναν ποτέ κανένα σημάδι εφηβικού άγχους. Ακόμα και ο μαέστρος μου στη μουσική μπάντα με αποκαλούσε “χαμογελαστούλα”.

«Στο γυμνάσιο η κατάθλιψή μου επιδεινώθηκε τόσο, που άρχισα να αυτοτραυματίζομαι. Έφτασα σε σημείο να γράψω στο ημερολόγιό μου ένα σημείωμα αυτοκτονίας».

»Υπήρχαν όμως μικρά σημάδια. Τις χειρότερες μέρες μου φορούσα τα ακουστικά μου την ώρα του μαθήματος και ακουμπούσα το κεφάλι μου στο θρανίο. Κάποτε στα φιλολογικά μας ανέθεσαν να γράψουμε ένα ποίημα, κι εγώ έγραψα για τον πνιγμό. Η καθηγήτριά μας ονομαζόταν κυρία Χαντ. Ήταν καλή παιδαγωγός και μας συμπεριφερόταν σαν ενήλικες. Όταν έγραψα το ποίημα, την επόμενη μέρα με πήρε παράμερα στην τάξη. "Να ανησυχώ;" με ρώτησε. Φυσικά, της είπα ψέματα, ότι είμαι καλά. Και μετά με ξαναρώτησε, και λύγισα. "Νομίζω ότι πάσχω από κατάθλιψη", της είπα.

»Δεν ξαφνιάστηκε. Ζήτησε την άδειά μου να στείλει στους γονείς μου ένα email. Με άφησε να το διαβάσω και εγώ της είπα να το στείλει. Αργότερα εκείνο το βράδυ οι γονείς μου έκαναν μια συζήτηση για την ψυχική υγεία μου και ήταν η πρώτη φορά που το συζητούσαμε. Λίγες μέρες αργότερα βρήκαμε έναν ειδικό και άρχισα να παίρνω φαρμακευτική αγωγή.

»Έχω προχωρήσει πολύ στη ζωή μου από τότε που έγραψα εκείνο το ποίημα. Πήρα δύο πτυχία. Παντρεύτηκα. Πρόκειται να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου στην Εκπαίδευση. Ελπίζω να γίνω μια δασκάλα σαν την κυρία Χαντ. Όταν το είχα περισσότερο ανάγκη, αφουγκράστηκε την κραυγή μου για βοήθεια και ανταποκρίθηκε με ευαισθησία. Αν δεν υπήρχε εκείνη, ίσως σήμερα να μη βρισκόμουν εδώ».

Δείτε την ανάρτηση:

“From the outside I was a great student. I participated in everything: sports, music, you name it. Plus I’d gotten...

Posted by Humans of New York on Sunday, November 29, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"