ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έχασε το δεξί χέρι σε ατύχημα, ήρθε στην Ελλάδα, διεκδικεί νέα ζωή: «Θα μου άρεσε να γίνω δάσκαλος»

Για τον 26χρονο Χουράμ από το Πακιστάν τρέχει μια διαδικτυακή καμπάνια για να τον βοηθήσει να αποκτήσει ένα προσθετικό μέλος, να αυτοεξυπηρετείται και να εργαστεί.

Έχασε το δεξί χέρι σε ατύχημα, ήρθε στην Ελλάδα, διεκδικεί νέα ζωή: «Θα μου άρεσε να γίνω δάσκαλος»

Νέο χέρι, αυτό που τού στέρησε ένα εργατικό ατύχημα στη χώρα του, και μια νέα ζωή απαλλαγμένη από τα προβλήματα που προκαλεί στην καθημερινότητά του η αναπηρία, διεκδικεί ο 26χρονος Χουράμ (Khuram) από το Πακιστάν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα.

Ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν έχανε το δεξί χέρι του σε εργατικό ατύχημα σε ηλικία μόλις 16 ετών, γεγονός που τον βύθισε σε μια δίνη προβλημάτων καθώς, όπως λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι άνθρωποι με αναπηρία στη χώρα του βρίσκονται στο περιθώριο κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά και οι πιθανότητες να βρουν εργασία είναι απειροελάχιστες. «Μέσα στο σπίτι εισέπραττα αγάπη από τους δικούς μου και ήμουν προστατευμένος, έξω όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ένιωθα άσχημα», τονίζει, εξηγώντας στην απόφαση του να εγκαταλείψει τον τόπο του σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Μέσα στο σπίτι εισέπραττα αγάπη από τους δικούς μου και ήμουν προστατευμένος, έξω όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ένιωθα άσχημα»

Στην Ελλάδα έφτασε πριν από δυόμισι χρόνια και ως αιτών άσυλο έχει πρόσβαση στο σύστημα Υγείας για επείγουσες μόνο περιπτώσεις χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης τεχνητού μέλους, κάτι που, όπως λέει, θα τού άλλαζε τη ζωή.

Τον αγκάλιασαν οι άνθρωποι του Οικόπολις, στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντάς τον μέσα από τις εθελοντικές τους δράσεις και, όπως λένε, εντυπωσιάστηκαν από το ήθος και τη θέληση του για προσφορά, γι’ αυτό και αποφάσισαν να τον βοηθήσουν ν’ αποκτήσει ένα προσθετικό μέλος ξεκινώντας μια καμπάνια crowdfunding με τίτλο «Second Hand, Second Life/Νέο χέρι, νέα ζωή», που «τρέχει» ήδη στην πλατφόρμα fundrazr.

Ο 26χρονος ενσωματώθηκε πολύ γρήγορα στην εθελοντική ομάδα και την αγάπη που παίρνει από τα μέλη της φροντίζει να την ανταποδίδει με όποιον τρόπο μπορεί. Είτε φροντίζοντας τα φυτά και τις γάτες που τού έχουν, μάλιστα, ιδιαίτερη αδυναμία, είτε βοηθώντας σε διάφορες δράσεις της ομάδας. «Εδώ νιώθω ασφάλεια. Σαν να είμαι στην οικογένεια μου», υπογραμμίζει.

«Εδώ νιώθω ασφάλεια. Σαν να είμαι στην οικογένεια μου»

Παράλληλα δε, με την αναζήτησή εργασίας φοιτά σε εσπερινό σχολείο. Και μπορεί τα ελληνικά να τού φαίνονται κάπως δύσκολα, όπως λέει, ωστόσο δεν το βάζει κάτω και είναι αποφασισμένος να τα μάθει καλά ώστε να μπορέσει να σπουδάσει. «Θα μού άρεσε να γίνω δάσκαλος κι αν δεν τα καταφέρω θέλω να ασχοληθώ με τη ραπτική, μια τέχνη που έμαθα στη χώρα μου», λέει.

«Ο λόγος που επιθυμούμε να τού εξασφαλίσουμε το πρόσθετο μέλος είναι για να γίνει και πάλι, πλήρως λειτουργικός. Να αυτοεξυπηρετείται, να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί και να απολαμβάνει ξανά τη ζωή»

«Ο λόγος που επιθυμούμε να τού εξασφαλίσουμε το πρόσθετο μέλος είναι για να γίνει και πάλι, πλήρως λειτουργικός. Να αυτοεξυπηρετείται, να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί και να απολαμβάνει ξανά τη ζωή», τονίζουν όσοι ξεκίνησαν την καμπάνια για να τον βοηθήσουν ν’ αποκτήσει νέο χέρι. «Ένα νέο χέρι θα με κάνει να νιώσω καλά και θα μού δώσει αυτοπεποίθηση ώστε να παλέψω για το μέλλον μου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 26χρονος Χουράμ, που θεωρεί πως όταν υπάρχει εσωτερική δύναμη και θέληση τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ο ίδιος φαίνεται να τα διαθέτει και τα δύο.

Η καμπάνια crowdfunding για τον Χουράμ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εναλλακτικοί τρόποι για να συμβάλλει κάποιος είναι διαθέσιμοι στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.