ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εσύ τι θα έκανες αν έβλεπες στο δρόμο τον άντρα της καλύτερης σου φίλης αγκαλιά με μία άγνωστη;

Η Σμαράγδα Καρύδη, ο Θοδωρής Αθερίδης, η Μυρτώ Αλικάκη και ο Κωνσταντίνος Κάππας πρωταγωνιστούν στο «Ψέμα» και δίνουν συμβουλές περί αγάπης και απιστίας.

Εσύ τι θα έκανες αν έβλεπες στο δρόμο τον άντρα της καλύτερης σου φίλης αγκαλιά με μία άγνωστη;

Απ' όλες τις τέχνες που υπάρχουν στον κόσμο νομίζω ότι το θέατρο είναι εκείνη που αντιμετωπίζεται πάντα με τη μεγαλύτερη καχυποψία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παραπάνω είναι απαράβατος κανόνας, συνήθως όταν κάποιος έχει να διαχειριστεί σαν θεατής τον φανταστικό και μακρινό, σε πολλές περιπτώσεις, κόσμο ενός θεατρικού έργου είτε είναι σε θέση να βουτήξει βαθιά μέσα σε αυτό που έχει απέναντι του είτε εξακολουθεί να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, καθισμένος στην θέση του, στην πλατεία του θεάτρου. Δηλαδή, στο θέατρο συνήθως δεν υπάρχουν μεσαίοι δρόμοι: ή θα χάνεσαι σε αυτό που βλέπεις ή κάθε φορά θα αισθάνεσαι πως σου λείπει κάτι προκειμένου να παρασυρθείς εντελώς. Όσο αναφορά στο τελευταίο το πιο συχνό επιχείρημα που μπορείς να ακούσεις έχει μάλλον να κάνει με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά να πιστέψεις ότι είναι αληθινό κάτι που βλέπεις να συμβαίνει, δραματικά μπροστά σου, από πραγματικούς, διάσημους - κατά πάσα πιθανότητα - ανθρώπους οι οποίοι υποδύονται ρόλους αποστασιοποιημένους ως προς τη δική σου καθημερινότητα.

Εσύ τι θα έκανες αν έβλεπες στο δρόμο τον άντρα της καλύτερης σου φίλης αγκαλιά με μία άγνωστη;

Ο Γάλλος Φλωριάν Ζελέρ μέσα από τον τρόπο που διαχειρίζεται την θεατρική αφήγηση, την πλοκή του έργου και τους ρόλους μέσα από τους οποίου χτίζει αυτά που θέλει να πει είναι πιθανόν μία από τις πιο αποστομωτικές απαντήσεις στο παραπάνω ζήτημα. Μετά το πολυπαιγμένο του έργο "Truth", που ανέβασε στην Ελλάδα ο Σπύρος Παπαδόπουλος με τον τίτλο «Μου Λες Αλήθεια», ο πετυχημένος, νεαρός Γάλλος συγγραφέας υπέγραψε το έργο "Lie" που ανεβαίνει φέτος για δεύτερο χρονιά στο θέατρο Μικρό Παλλά, σε σκηνοθεσία Θοδωρίδη Αθερίδη και παραγωγή Αθηναϊκών Θεάτρων.

To WomanToc στα παρασκήνια της παράστασης ρωτάει τους πρωταγωνιστές της παράστασης τι θα έκαναν οι ίδιοι αν έβλεπαν τον άντρα της κολλήτης τους με μία άλλη γυναίκα.

Αλήθεια, εσύ τι θα έκανες αν ένα ωραίο απόγευμα περπατώντας στον δρόμο έβλεπες τυχαία τον άντρα της κολλητής σου αγκαλιά με μία άλλη, άγνωστη γυναίκα; Θα της το έλεγες ή θα κρατούσες την πληροφορία αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό σου, θεωρώντας ότι το κάθε ζευγάρι πρέπει να λύνει τα ζητήματα του μόνο του; Ένα αρκετά κοινό θέμα, τόσο στο πεδίο της λογοτεχνίας όσο και στη δραματουργία και το σινεμά, το ψέμα και η αλήθεια ή απιστία και η αγάπη πέφτουν στα χέρια ενός από τους πιο αναγνωρισμένους σύχρονους θεατρικούς συγγραφείς και αποκτούν υπόσταση που είναι σε θέση να συνεπάρει στην ροή της ακόμα κι όσους δεν αισθάνονται συχνά την ικανότητα να ταυτιστούν με το θέατρο.

Στα άνετα, ημικυκλικά καθίσματα του Μικρού Παλλά, ντυμένα με κόκκινο βελούδο, με το σκηνικό στημένο πάνω στη σκηνή και την παράξενη και ανεξήγητη γαλήνη της θεατρικής αίθουσας λίγο πριν την πρεμιέρα συνάντησα τους πρωταγωνιστές της παράστασης. Τον Θοδωρή Αθερίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη, τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα, που ως τέλεια πειστικοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μέλη εκείνων των δύο τόσο οικείων ζευγαριών που ίσως όλοι μας έχουμε κρυφακούσει, τουλάχιστον μία φορά, να διαφωνούν αργά τη νύχτα στο διπλανό διαμέρισμα από το δικό μας, μου μίλησαν για τα συστατικά μίας ιστορίας που σε οδηγεί με μαγική ευκολία να πιστέψεις ότι συμβαίνει μέσα στο δικό σου σπίτι. Ή τουλάχιστον σε εκείνο του κολλητού σου.

Το Ψέμα του Φλοριάν Ζελέρ

Θέατρο Μικρό Παλλάς

Αμερικής 2 (στοά Σπηρομήλιου)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0321 0025

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.