ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Εργάτες της αγάπης»: Η Κυριακή και οι εθελοντές της μαγειρεύουν για 60 αστέγους της Θεσσαλονίκης

Η πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων και συγγραφέας μάς περιγράφει πώς το σωματείο της μετατρέπει το χριστιανικό πνεύμα σε τρόπο ζωής.

«Εργάτες της αγάπης»: Η Κυριακή και οι εθελοντές της μαγειρεύουν για 60 αστέγους της Θεσσαλονίκης

«Για έκτη χρονιά, μαγειρεύουμε για 60 άστεγους και τούς μοιράζουμε γεύματα. Βοηθάμε δώδεκα μητροπόλεις, τέσσερα ορφανοτροφεία, τέσσερα γηροκομεία, τις Φυλακές Διαβατών και Κασσάνδρας, το Παιδογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, το Ιεραποστολικό Κέντρο Αρούσας και Τανζανίας, ιερές μονές εντός και εκτός Αγίου Όρους»: Έτσι μάς συστήνει την Εθελοντική Διακονία Αστέγων η πρόεδρός της Κυριακή Φράγκου, επισημαίνοντας ότι «αν και δεν αποτελεί ΜΚΟ παρά μόνο αναγνωρισμένο σύλλογο, έχουμε καταφέρει ένα πολυσχιδές έργο».

Η Κυριακή αποφάσισε να ιδρύσει τη Διακονία τον χειμώνα του 2015, όταν είδε έναν «καθ’ όλα καθωσπρέπει» κύριο να ανοίγει τον κάδο των σκουπιδιών και να αναζητά τροφή. Στη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιείται, οι άστεγοι υπολογίζονται γύρω στα 350 άτομα: «Ενδιαφέρομαι απόλυτα για τη σίτισή τους, για τις συνθήκες της ζωής τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και νέοι που έμειναν άνεργοι, που έχασαν τον προσανατολισμό τους. Πέρα από το φαγητό χρειάζονται και ηθική υποστήριξη: “Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος” [Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί]» λέει χαρακτηριστικά.

«Ανάμεσα στους αστέγους βρίσκονται και νέοι που έμειναν άνεργοι, που έχασαν τον προσανατολισμό τους. Πέρα από το φαγητό χρειάζονται και ηθική υποστήριξη»

Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων αυτή τη στιγμή μετρά 40 ενεργά μέλη και ακόμα 20 που εναλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες της, συνολικά γύρω στους 60 εθελοντές. Κάθε ίδρυμα που βοηθούν επιλέγεται μετά από το αίτημα που τους καταθέτει, αλλά και από τις προσωπικές εντυπώσεις που αποκομίζουν σε επισκέψεις τους. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά; Η έλλειψη βοηθητικών χώρων, εργαλείων και μέσων μεταφοράς, οι οικονομικές δυσκολίες, οι καιρικές συνθήκες και πολλά ακόμα απρόοπτα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Όμως, η Κυριακή και οι εθελοντές της δεν το βάζουν κάτω.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά; Η έλλειψη βοηθητικών χώρων, εργαλείων και μέσων μεταφοράς, οι οικονομικές δυσκολίες, οι καιρικές συνθήκες και πολλά ακόμα απρόοπτα

«Εργάτες της αγάπης»: Η Κυριακή και οι εθελοντές της μαγειρεύουν για 60 αστέγους της Θεσσαλονίκης
«Για έκτη χρονιά, μαγειρεύουμε για 60 άστεγους και τούς μοιράζουμε γεύματα» λέει η Κυριακή Φράγκου, πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο στο έργο σας;

«Γινόμαστε εργάτες της αγάπης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της συνδρομής προς τον συνάνθρωπο κι αυτό δίνει νόημα σε μια καθημερινότητα που στερείται συλλογικότητας, που τη διακρίνει ο ατομοκεντρισμός. Μετατρέπουμε το χριστιανικό πνεύμα σε τρόπο ζωής, τον ευαγγελικό λόγο σε βίωμα».

Κάθε άνθρωπος που έχει γνωρίσει στη διαδρομή της με την Εθελοντική Διακονία Αστέγων έχει μια μοναδική ιστορία, αλλά κάποιες της έχουν αποτυπωθεί πιο έντονα στη μνήμη. «Ο κ. Θεόδωρος, ας πούμε. Είχε δύο παιδιά, που τού ζήτησαν το σπίτι για αντιπαροχή. Στην πολυκατοικία που χτίστηκε κάθε παιδί και η οικογένειά του πήραν από ένα μεγάλο, διαμπερές διαμέρισμα. Ο παππούς βρέθηκε στο παγκάκι, να μαζεύει χαρτόνια. Με τα χρήματα που έβγαζε, γύρω στα 130 €, πήγαινε στο ξενοδοχείο να κάνει μπάνιο, έδινε τα ρούχα του στο καθαριστήριο και τα υπόλοιπα τα έδινε στα εγγόνια του, τα οποία επισκεπτόταν μία ώρα τον μήνα. Και μετά, επέστρεφε στο παγκάκι. Αυτή η ιστορία με αναστάτωσε. Η άσκεπη ζωή χειμώνα καλοκαίρι έγινε αφορμή να μείνω πολλά βράδια ξύπνια».

«Με τα χρήματα που έβγαζε, γύρω στα 130 €, πήγαινε στο ξενοδοχείο να κάνει μπάνιο, έδινε τα ρούχα του στο καθαριστήριο και τα υπόλοιπα τα έδινε στα εγγόνια του, τα οποία επισκεπτόταν μία ώρα τον μήνα».

«Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων ήταν παρούσα σε όλη την πανδημία με ζεστά ρούχα, κλινοσκεπάσματα, ζεστό φαγητό, μάσκες και ό,τι άλλο είχαν ανάγκη οι άστεγοι».

Πώς επηρέασαν η πανδημία και το lockdown το πρόβλημα της αστεγίας στη Θεσσαλονίκη;

«Η πανδημία γέμισε τον άνθρωπο με φόβο και επιφύλαξη, τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, οι άστεγοι έμειναν χωρίς υποστήριξη, τα συσσίτια έκλεισαν, ο συνωστισμός απαγορεύτηκε. Δεν είμαστε δοτικοί όταν κινδυνεύουμε, δεν είμαστε φιλάνθρωποι όταν απειλείται η υγεία μας. Αυτό βέβαια είναι δικαιολογημένο σε έναν βαθμό, γιατί και οι υγειονομικές δεσμεύσεις επέβαλαν την απομόνωση. Αλλά ο χειμώνας ταλαιπώρησε τον κόσμο που ήταν εκτεθειμένος και στον ιό και στις καιρικές συνθήκες. Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων ήταν παρούσα σε όλη την πανδημία με ζεστά ρούχα, κλινοσκεπάσματα, ζεστό φαγητό, μάσκες και ό,τι άλλο είχαν ανάγκη οι άστεγοι. Αξίζει να αναφερθεί και η μεγάλη φροντίδα και ξεχωριστή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, να ανοίξει ένα υποτυπώδες κατάλυμα, μια προσωρινή δομή αστέγων, κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να φιλοξενήσει ένα μέρος τους».

Info
Περισσότερες πληροφορίες για την Εθελοντική Διακονία Αστέγων θα βρείτε στη σελίδα της στο Facebook. Η Κυριακή Φράγκου έχει γράψει και ένα βιβλίο για τη δράση της, «Όρεξη να ‘χεις για Θεό» (Ελληνοεκδοτική).

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτογραφίες: Εθελοντική Διακονία Αστέγων / Facebook

Read Next

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.