ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έρευνα: 4 απαραίτητοι παράγοντες για να είσαι ευτυχισμένη στον εργασιακό σου χώρο

Σου παρουσιάζουμε 4 βασικούς παράγοντες ευτυχίας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Εσύ πόσους από αυτούς έχεις στο δικό σου;

 Έρευνα: 4 απαραίτητοι παράγοντες για να είσαι ευτυχισμένη στον εργασιακό σου χώρο

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε το 2013 σε 142 χώρες σε όλο τον κόσμο, μόνο το 13% του συνόλου των εργαζομένων δηλώνουν ευτυχισμένοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Παράλληλα, έναν χρόνο μετά οι New York Times σε συνεργασία με το Harvard Business Review και την εταιρία The Energy Project προκειμένου να μιλήσουν με πάνω από 20,000 εργαζόμενους με στόχο να καταλήξουν στο ποιες είναι οι «θεμελιώδεις» ανάγκες ενός υπαλλήλου σε ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον.

Μετά από ανάλυση σχεδόν δύο ετών μας παρουσιάζουν τα 4 παρακάτω «σημεία» και μας προτρέπουν να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Το διάλειμμα

Σε μία μακροπρόθεσμη κλίμακα,. το να είναι κάποιος, σε καθημερινή βάση, κλεισμένος μέσα σε ένα γραφείο για 8 ολόκληρες ώρες μπορεί να αποβεί βλαβερό για την υγεία του. Κι επειδή το 8ώρο δεν θα μειωθεί σύντομα, οι επιστήμονες μας προτείνουν να προσπαθήσουμε να το «σπάσουμε» σε όσο το δυνατόν μικρότερα τμήματα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορείς πηγαίνεις βόλτες στα μαγαζιά εν ώρα εργασίας αλλά απλά να φροντίζεις να κάνεις ένα μικρό break από την δουλειά σου κάθε 90 περίπου λεπτά. Οι παραπάνω έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που εφαρμόζουν αυτή την τακτική είναι κατά 30% πιο αποδοτικά απ' όσους κάνουν μόνο ένα ή και κανένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα.

Η συγκέντρωση

Η απόλυτη συγκέντρωση στο αντικείμενο της εργασίας μας φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας μας στον εργασιακό χώρο, αφού – σύμφωνα με τους ερευνητές – μόνο το 20% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να συγκεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα μία δεδομένη στιγμή. Ταυτόχρονα, μόλις το 1/3 των εργαζομένων αισθάνεται ότι είναι σε θέση να βάλει τις υποχρεώσεις στην δουλειά του σε προτεραιότητα, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι πρέπει όλοι να κάνουμε μία μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μάλιστα είσαι σε θέση να πετύχεις μία καλή ισορροπία ανάμεσα στην συγκέντρωση και την αξιολόγηση προτεραιοτήτων, τότε είσαι από τους τυχερούς.

Η επιβράβευση

Το τρίτο «σημείο» στη λίστα με τις βασικότερες ανάγκες κάθε επαγγελματία στον χώρο εργασίας του, πολύ απλά δεν είναι ακριβώς «στο χέρι σου». Κι αυτό γιατί έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο αντιμετώπισης της απόδοσης σου από τους ανωτέρους σου κι έτσι οι ειδικοί στρέφονται πια στους εργοδότες, προτρέποντας τους να δώσουν περισσότερη βάση στην επιβράβευση των εργαζομένων τους. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι υπάλληλοι που αισθάνονται ότι επιβραβεύονται από τους προϊσταμένους τους έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στην εργασία τους, ενώ είναι 70% περισσότερο αποδοτικοί. Επίσης το 93% όσων εισπράττουν επιβεβαίωση από τους εργοδότες τους δηλώνουν ότι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο.

Οι στόχοι

Ένα ρητό λέει ότι «δουλεύουμε για να ζήσουμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε». Παρόλα αυτά, οι μελετητές εξηγούν ότι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο σκόπο και στόχο στο αντικείμενο της εργασίας τους έχουν περισσότερους λόγους να παραμείνουν σε αυτή και να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «όσο πιο συνδεδεμένος σε προσωπικό επίπεδο είναι κάποιος με το project πάνω στο οποίο δουλεύει τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει» και κατ' επέκταση να νιώθει καθημερινά χαρούμενος στον χώρο της εργασίας του.

Read Next

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

Περισσότερα από

Stories

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.