ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Επιστροφή στις εικαστικές εκθέσεις: Ο δημιουργός που εμπνέεται από το «Όνειρο θερινής νυκτός»

«Τον έναστρο ουρανό κάλυψε αμέσως με πούσι βαρύ / μαύρο σαν τον Αχέροντα»: Ο Sterling Ruby στην Gagosian δημιουργεί με αναφορές στον Σαίξπηρ και την αρχαία Αθήνα.

Επιστροφή στις εικαστικές εκθέσεις: Ο δημιουργός που εμπνέεται από το «Όνειρο θερινής νυκτός»

Με ένα δυνατό εικαστικό γεγονός επιστρέφουμε – έστω και όψιμα λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στον φυσικό κόσμο της τέχνης. Η αθηναϊκή Gagosian παρουσιάζει τον Sterling Ruby και την ατομική έκθεση κεραμικών και έργων ζωγραφικής «That My Nails Can Reach Unto Thine Eyes», εμπνευσμένη από το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Επιστροφή στις εικαστικές εκθέσεις: Ο δημιουργός που εμπνέεται από το «Όνειρο θερινής νυκτός»
Ο Sterling Ruby, που γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει αμερικανική και ολλανδική ιθαγένεια και ζει στο Λος Άντζελες.

Ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει αμερικανική και ολλανδική ιθαγένεια και ζει στο Λος Άντζελες προβαίνει σε θεατρικούς παραλληλισμούς και υπαινιγμούς, εξομοιώνοντας το παράθυρο με τη θεατρική σκηνή. Ακολουθώντας το διπλό σκηνικό του έργου, που εκτυλίσσεται στην αρχαία Αθήνα και σε ένα παραμυθένιο δάσος, διχοτομεί κάθε καμβά κατακόρυφα με μια λωρίδα από βαμμένο χαρτόνι, ουσιαστικά εισάγοντας έναν στυλοειδή φραγμό έναντι του οποίου αναπηδούν τα έντονα χρώματα ή κρύβονται δειλά υπό τη σκέπη του.

Ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει αμερικανική και ολλανδική ιθαγένεια και ζει στο Λος Άντζελες προβαίνει σε θεατρικούς παραλληλισμούς και υπαινιγμούς, εξομοιώνοντας το παράθυρο με τη θεατρική σκηνή.

Σε αυτά τα έργα, δυναμικές πινελιές ροζ και βεραμάν με λευκούς και χρυσούς τόνους παραπέμπουν στη γόνιμη αλλά πρόσκαιρη αύρα της άνοιξης. Οι διχοτομίες και τα δίπολα –τάξη και χάος, αγάπη και βία, πολιτισμός και ερημιά– αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των έργων του, που παραμονεύουν σε χώρους και στιγμές μετασχηματισμού. Εξερευνώντας τον μεταβατικό χώρο μεταξύ αυτών των διχοτομιών, ο Ruby αγγίζει το θέμα της απώλειας του εαυτού που προκύπτει όταν η ταυτότητα και οι ενδόμυχες επιθυμίες των πρωταγωνιστών του έργου εμπλέκονται στο συλλογικό υποσυνείδητο.

STERLING RUBY, WIDW. MUDDY CRYSTAL. KISSING CHERRIES. TEMPTING GROW. , 2020

Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν επίσης το έργο του Ruby «Acheron» (2021) από τη σειρά «Basin Theology» (2009–). Ο τίτλος του γλυπτού παραπέμπει σε έναν στίχο από το «Όνειρο θερινής νυκτός»: «Τον έναστρο ουρανό κάλυψε αμέσως με πούσι βαρύ / μαύρο σαν τον Αχέροντα», κάνοντας επίκληση στον ποταμό που διέσχιζαν οι ψυχές των νεκρών για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Ο τίτλος του γλυπτού «Acheron» παραπέμπει σε έναν στίχο από το «Όνειρο θερινής νυκτός»: «Τον έναστρο ουρανό κάλυψε αμέσως με πούσι βαρύ / μαύρο σαν τον Αχέροντα».

Έργα του Sterling Ruby ανήκουν σε σημαντικές συλλογές, όπως στην Tate στο Λονδίνο, το Centre Pompidou στο Παρίσι, το Moderna Museet στη Στοκχόλμη, το Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, το Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη, το Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη, το Museum of Contemporary Art Chicago, το Museum of Contemporary Art στο Λος Άντζελες, το Los Angeles County Museum of Art και το San Francisco Museum of Modern Art.

STERLING RUBY, Basin Theology/ACHERON, 2021

Τον Ιούνιο του 2019, ο Ruby κυκλοφόρησε τη δική του σειρά ρούχων με την ετικέτα S.R. STUDIO. LA. CA. μετά το ντεμπούτο του στο Pitti Uomo Immagine στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Κατόπιν πρόσκλησης της Fédération de la Haute Couture et de la Mode, ο Ruby παρουσίασε την κολεξιόν του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού τον Ιανουάριο του 2021.

Τον Ιούνιο του 2019, ο Ruby κυκλοφόρησε τη δική του σειρά ρούχων με την ετικέτα S.R. STUDIO. LA. CA. μετά το ντεμπούτο του στο Pitti Uomo Immagine στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Παράλληλα, ο Sterling Ruby πρόκειται να πραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα διάσημα κεραμικά γλυπτά του. Η εγκατάσταση «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics» περιλαμβάνει επίσης σειρά κεραμικών έργων που θα παρουσιαστούν στην Πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή και θα διαρκέσει από τις 12 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες εξαρτώνται από τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

STERLING RUBY, WIDW. KNACKS. TRIFLES. NOSEGAYS. SWEETMEATS., 2020

Info
Gagosian, Sterling Ruby, «That My Nails Can Reach Unto Thine Eyes», 13 Μαΐου – 31 Ιουλίου 2021, Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα, τηλ. 210 3640215, gagosian.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.