ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Επιστήμονες αποκάλυψαν ποιος είναι ο Banksy και τώρα πια έχουμε και φωτογραφία του

Μια ομάδα επιστημόνων προσπάθησε να εντοπίσει τον καλλιτέχνη-φάντασμα με την ίδια μέθοδο με την οποία εντοπίζονται οι κατά συρροή εγκληματίες. Τα κατάφερε;

Επιστήμονες αποκάλυψαν ποιος είναι ο Banksy και τώρα πια έχουμε και φωτογραφία του

Το «γεωγραφικό προφίλ», μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εντοπιστούν οι κατά συρροή εγκληματίες, απέδειξε ότι ο καλλιτέχνης Μπάνκσι είναι στην πραγματικότητα ο Robin Gunningham.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την πραγματική ταυτότητα του μυστηριώδη καλλιτέχνη, εξετάζοντας τις τοποθεσίες στις οποίες ο διάσημος street artist έχει σχεδιάσει έργα του και ταιριάζοντάς τες με διευθύνσεις στις οποίες σύχναζε o Gunningham (όπως είναι το πραγματικό όνομά του, σύμφωνα με εφημερίδες του 2008). Τα αποτελέσματα της έρευνας, βέβαια, καθυστέρησαν, εφόσον οι δικηγόροι του καλλιτέχνη επικοινώνησαν με το πανεπιστήμιο, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με αυτήν.

Επιστήμονες αποκάλυψαν ποιος είναι ο Banksy και τώρα πια έχουμε και φωτογραφία του

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε 140 χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη στο Λονδίνο και το Μπρίστολ. Και διαπίστωσε ότι αυτά βρίσκονταν κοντά σε μια παμπ, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, μια διεύθυνση διαμονής στο Μπρίστολ και τρεις στο Λονδίνο, όπου σύχναζε ο Gunningham.

Κι έτσι, το συγκεκριμένο συμπέρασμα συμπίπτει με το προηγούμενο σχετικά με τον καλλιτέχνη, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην μαθητής δημόσιου σχολείου στο Μπρίστολ, που αποκαλύφθηκε το 2008, ήταν πράγματι ο Μπάνσκι.

«Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για να μελετηθούν και πράξεις χαμηλού βαθμού τρομοκρατίας, ώστε να εντοπιστεί το σημείο διαμονής του δράστη και, κατά συνέπεια, ο ίδιος, προτού πραγματοποιήσει χειρότερα εγκήματα», εξηγούν οι ερευνητές.

Ο βιολόγος Steve Le Comber, που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε: «Θα με εξέπλητε αν τελικά δεν είναι ο Gunningham, ακόμα και χωρίς τη δική μας έρευνα, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι και αυτή παρέχει περισσότερα στοιχεία προς το ίδιο συμπέρασμα. Στην αρχή, θεωρούσαμε ότι θα βρίσκαμε τους 10 βασικούς υπόπτους και θα συνεχίζαμε την έρευνα ανάμεσα σε αυτούς. Αλλά σύντομα έγινε εμφανές ότι υπήρχε μόνο ένας βασικός ύποπτος και όλοι τον ξέρουν. Π.χ., αν πατήσετε στο Google Μπάνκσι και Gunningham, βγαίνουν 43.500 αποτελέσματα».

Στην ακαδημαϊκή ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα, περιλαμβάνεται και ο Κim Rossmo, εγκληματολόγος, πρώην ντετέκτιβ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και πρωτοπόρος στη μέθοδο του γεωγραφικού προφίλ, ο οποίος τονίζει ότι στην εγκληματολογία, το έγκλημα συμβαίνει συνήθως κοντά στο σημείο όπου ο δράστης κατοικεί.

Η νομική παρέμβαση του καλλιτέχνη δεν άλλαξε την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Spatian Science μετά από μια μικρή καθυστέρηση.

Ωστόσο, στο ίντερνετ έχουν εκφραστεί αρκετές αμφιβολίες. Π.χ. στο blog τεχνολογίας Gizmodo διαβάζουμε: «Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι υπερβολικά ανακριβής και βασίζεται μόνο σε ορισμένα έργα του Μπάνκσι. Όμως, ο καλλιτέχνης τα φτιάχνει ανώνυμα, οπότε δεν είναι σαφές ποια ανήκουν πραγματικά σε αυτόν ή αν τα συγκεκριμένα έχουν γίνει από περισσότερους καλλιτένες».

To πρόσωπο του Μπάνκσι, σύμφωνα με αναζήτηση στη Google, είναι το εξής:

Read Next

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

Περισσότερα από

Stories

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.