ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένας κήπος σε φιάλη έχει να ποτιστεί 50 χρόνια και συνεχίζει να ευδοκιμεί. Για τεμπέληδες κηπουρούς

Όλα ξεκίνησαν από έναν σπόρο που φυτεύτηκε μέσα σε ένα μπουκάλι το 1960. Αυτός ο σπόρος εξελίχθηκε σε ολόκληρο οικοσύστημα σε μικρογραφία.

Ένας κήπος σε φιάλη έχει να ποτιστεί 50 χρόνια και συνεχίζει να ευδοκιμεί. Για τεμπέληδες κηπουρούς

Μια Κυριακή του Πάσχα, το 1960, ένας άντρας, ο David Latimer, αποφάσισε από καθαρή περιέργεια να φυτέψει έναν σπόρο μέσα σε μια γυάλινη φιάλη. Δεν είχε ποτέ του φανταστεί ότι με αυτή την απλή κίνηση θα δημιουργούσε έναν ολόκληρο κήπο που θα ευδοκιμούσε χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση για κοντά μισό αιώνα. Γιατί παρόλο που ο κήπος του Latimer ποτίστηκε για τελευταία φορά το 1972, σήμερα όχι απλώς παραμένει ζωντανός, αλλά συνεχίζει να εξαπλώνεται, στον περιορισμένο έστω χώρο που του αναλογεί.

Τα μοναδικά πράγματα που έκανε ο Latimer για να φροντίσει τον κήπο του ήταν να απλώσει λίγο λίπασμα μέσα στη φιάλη, να φυτέψει σπόρους και να προσθέσει λίγο νερό στο μείγμα. Στη συνέχεια σφράγισε το μπουκάλι και το τοποθέτησε σε ένα ηλιόλουστο σημείο, όπου η φωτοσύνθεση έκανε το θαύμα της. Παρόλο που δεν έρχεται σε επαφή με καθαρό νερό και αέρα, εκείνος ο κήπος έχει εξελιχθεί σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο και αυτάρκες οικοσύστημα.

Μέσα από τη φωτοσύνθεση τα φυτά του παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται, δημιουργώντας τα ίδια οξυγόνο και υγρασία στο εσωτερικό της φιάλης. Η υγρασία καθώς εξατμίζεται συσσωρεύεται στο γυαλί και στη συνέχεια επιστρέφει σε μορφή μίνι «βροχής» στα φυτά. Τα φύλλα που ξεραίνονται καταλήγουν στο μικροσκοπικό έδαφος και καθώς σαπίζουν δημιουργούν το απαραίτητο διοξείδιο του άνθρακα για τη φωτοσύνθεση και τη θρέψη της χλωρίδας.

Όσο για τον Latimer, είναι πλέον 80 ετών και ελπίζει να κληροδοτήσει το συναρπαστικό πείραμά του στα παιδιά του για να το συνεχίσουν.

Ένας κήπος σε φιάλη έχει να ποτιστεί 50 χρόνια και συνεχίζει να ευδοκιμεί. Για τεμπέληδες κηπουρούς
Ο David Latimer και ο κήπος που έχει να ποτίσει 50 χρόνια. Είναι πλέον 80 ετών και ελπίζει να κληροδοτήσει το συναρπαστικό πείραμά του στα παιδιά του για να το συνεχίσουν.

Δείτε βήμα βήμα πώς θα δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο σε μπουκάλι.

κεντρική φωτό: Gemma Evans / Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"