ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα νησάκι στη Χαλκιδική που μοιάζει με Καραϊβική κρύβει ό,τι ονειρεύεστε για τις διακοπές σας

Ξεκινήστε το ταξίδι σας για τον μικροσκοπικό αλλά μαγευτικό αυτόν τόπο και σίγουρα θα τον ερωτευτείτε.

Ένα νησάκι στη Χαλκιδική που μοιάζει με Καραϊβική κρύβει ό,τι ονειρεύεστε για τις διακοπές σας

Η Αμμουλιανή Χαλκιδικής είναι ένα μικρό νησί, μια πράσινη σταγόνα, στον κόλπο του Αγίου Όρους. Ένας μικρός παράδεισος που τον συνθέτουν ακρογιαλιές με κατάλευκη άμμο, θάλασσες με διαυγή καταγάλανα νερά, ήρεμοι, παραδοσιακοί και χαλαρωτικοί ρυθμοί ζωής. Περιτριγυρισμένη από μια ιστορία αιώνων προσφέρει επιπλέον στον επισκέπτη πολλές επιλογές για ενδιαφέρουσες εκδρομές.

Ξεκινήστε το ταξίδι σας για τον μαγευτικό αυτόν τόπο και σίγουρα θα τον ερωτευτείτε. Άλλωστε σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και μόνο 2 ναυτικών μιλίων από την απέναντι ακτή, την Τρυπητή, είναι εύκολα και οικονομικά προσβάσιμη μέσω φέριμποτ.

Ένα νησάκι στη Χαλκιδική που μοιάζει με Καραϊβική κρύβει ό,τι ονειρεύεστε για τις διακοπές σας

Δείτε ένα μαγευτικό βίντεο:

Ώρα για εξερεύνηση
Ο οικισμός της Αμμουλιανής είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με όμορφες κεραμοσκεπές, καταπράσινους κήπους και σοκάκια που φτάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά. Στο γραφικό λιμανάκι της οι χρωματιστές βάρκες καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά της προκυμαίας, ενώ ο παλιός «ταρσανάς», με την αγειορίτικη αρχιτεκτονική του θυμίζει την εποχή που το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Ακολουθώντας τα ανηφορικά δρομάκια, θα φτάσετε στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Από εκεί θα απολαύσετε το μαγευτικό πανόραμα προς την Αθωνική χερσόνησο και το Άγιο Όρος.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα χαρείτε ιδιαίτερα τα περιπατητικά μονοπάτια του νησιού και την επαφή με τη φύση, αφού το νησί είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση. Κι επειδή η Αμμουλιανή είναι καταφύγιο πουλιών, μην ξεχάσετε να πάρετε την φωτογραφική σας μηχανή για να απαθανατίσετε τους φτερωτούς συνταξιδιώτες σας.

Το γαλάζιο κάλεσμα
Σας προϊδεάζει το όνομα του νησιού... Οι παραλίες της Αμμουλιανής είναι εξωτικές με λευκή άμμο και τυρκουάζ καθαρά νερά όλες πιστοποιημένες με γαλάζιες σημαίες. Κολυμπήστε στις «Αλυκές», την πιο πολυφωτογραφημένη και αγαπημένη παραλία, απολαύστε την ηρεμία που προσφέρει το «Καραγάτσι» και το Πόρτο Άγιο ή κατευθυνθείτε στον «Άη Γιώργη» και στη «Μεγάλη Άμμο» για το καθημερινό σας μπάνιο. Όλες οι παραλίες είναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες για να απολαύσετε αμέριμνοι ώρες δροσιάς, δράσης ή χαλάρωσης.

Θαλασσινές εξορμήσεις
Από την παραλία «Μεγάλη Άμμος» κάντε το θαλάσσιο γύρο του νησιού νοικιάζοντας βάρκα και επιδοθείτε στο υποβρύχιο ψάρεμα στις βόρειες βραχώδεις ακτές. Ο βυθός με την ποικιλία υποθαλάσσιας ζωής θα σας μαγέψει. Ανατολικά της Αμμουλιανής βρίσκεται το σύμπλεγμα των νησίδων Δρένια, ή Γαϊδουρονήσια που θα σας εντυπωσιάσει με τις ομορφιές του. Σε περίπτωση που θέλετε να γνωρίσετε και άλλους τόπους, εκτός νησιού και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ουρανούπολη αλλά και τα Αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη. Τέλος, αν όπως αγναντεύετε την επιβλητική κορυφή του Άθω σας γεννηθεί η επιθυμία να βρεθείτε πιο κοντά, καθημερινά οργανώνονται κρουαζιέρες για τον γύρο του Αγίου Όρους. Τα μοναστήρια γαντζωμένα κυριολεκτικά σε τεράστιους βράχους προκαλούν δέος.

Γευστικές απολαύσεις
Το νησί διαθέτει πληθώρα εστιατορίων, αλλά δεν μπορείτε να φύγετε από την Αμμουλιανή χωρίς να δοκιμάσετε το ψάρι τους. Για την ακρίβεια εκεί θα φάτε τα πιο φρέσκα ψαρικά που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Το νησί διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Κεντρική Μακεδονία κι έτσι θα βρείτε αλιεύματα «ωρών» που πραγματικά σπαρταράνε.

Γνωρίστε τους ντόπιους
Η Αμμουλιανή έχει περίπου 550 μόνιμους κατοίκους. Οι μικρασιάτες πρόγονοί τους έφτασαν εδώ ως πρόσφυγες από τα νησιά της Προποντίδος κι έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους καθώς και τη γνώση της θάλασσας στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη του νησιού. Αν θέλετε να εμβαθύνετε στην ιστορία τους αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο: οι αλησμόνητες πατρίδες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας, αφού θα δείτε τα μοναδικά υπάρχοντα που οι πρόσφυγες μετέφεραν από τα σπιτικά τους.

Με το ίδιο πάθος και την αποφασιστικότητα που χαρακτήριζε τους προγόνους τους, οι σημερινοί κάτοικοι έχουν πετύχει να κάνουν την Αμμουλιανή ένα ιδιαίτερα δελεαστικό θέρετρο και το μεγαλείο του φυσικού περιβάλλοντος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους.

Γνωρίστε το πανέμορφο μικροσκοπικό νησί τους και θα συμμεριστείτε την απορία του Άγγλου δημοσιογράφου των “Times”του Λονδίνου που στο εκτενές άρθρο του για το νησί αναρωτιέται πώς αυτός ο παράδεισος δεν είναι εξώφυλλο σε κάθε ταξιδιωτικό περιοδικό.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.