ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα φωτεινό διάλειμμα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ελλάδας με την πιο θετική ομάδα της Αθήνας

Είπαμε το «ναι» στην πρόταση των Say Yes για μια κυριακάτικη ανοιξιάτικη ξενάγηση και ανταμειφθήκαμε με λιακάδα, καλή παρέα, πράσινο και άπειρα λουλούδια.

Ένα φωτεινό διάλειμμα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ελλάδας με την πιο θετική ομάδα της Αθήνας

Αν όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος είναι ένας κήπος και βιβλία, η κυριακάτικη ξενάγηση που διοργάνωσε η ομάδα Say Yes στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι μας πρόσφερε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε. Έναν περίπατο σε μια τεράστια, καταπράσινη και ολάνθιστη έκταση που μοιάζει να απέχει έτη φωτός από την Αθήνα, με έναν άνθρωπο-εγκυκλοπαίδεια σε ρόλο ξεναγού, με πλούτο γνώσεων και μεταδοτικότητα, τον περιβαλλοντολόγο-δασολόγο Παύλο Χριστακόπουλο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιβεβαίωση της φιλοσοφίας των Say Yes, πως όταν λες το «ναι» σε μια πρόταση συνήθως συμβαίνουν όμορφα πράγματα.

Ήταν ένα πρωί Κυριακής μέσα σε ένα απελπιστικά βροχερό ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, που τα σύννεφα άνοιξαν σαν αυλαία αποκαλύπτοντας τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, κι εμείς τρυπώσαμε μέσα από εκείνο το παράθυρο ευκαιρίας και βρεθήκαμε στο λουσμένο από τον ήλιο αναψυκτήριο στην είσοδό του, σημείο ραντεβού για την ξενάγηση. Ανάμεσα σε ζευγάρια, παρέες κάθε ηλικίας και οικογένειες με μικρά παιδιά βρίσκεται και η γυναίκα που δημιούργησε τη Say Yes, Βάσω Σκόπα.

Η κ. Σκόπα ανέκαθεν απολάμβανε να οργανώνει τις βόλτες της παρέας της, που μεγάλωνε διαρκώς. Μεγάλωνε και ο γιος της, φοιτητής σήμερα, αφήνοντάς τη με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ενέργεια, που τελικά αποφάσισε να διοχετεύσει, μαζί με το οργανωτικό πνεύμα και την ανάγκη της για νέες φιλίες και ενδιαφέροντα, στη δημιουργία της Say Yes.

Ένα φωτεινό διάλειμμα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ελλάδας με την πιο θετική ομάδα της Αθήνας
Ήταν ένα πρωί Κυριακής μέσα σε ένα απελπιστικά βροχερό ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, που τα σύννεφα άνοιξαν σαν αυλαία αποκαλύπτοντας τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Οι δράσεις τους, μας εξηγεί η κ. Σκόπα, δεν περιορίζονται σε ένα αντικείμενο αλλά περιλαμβάνουν προτάσεις για όλους, από μαγειρική και face yoga μέχρι ξεναγήσεις σε εκθέσεις και αξιοθέατα. Κοινό σημείο τους το κλίμα παρέας, που εμπνέει όλους όσοι παίρνουν μέρος σε μια διοργάνωση να επιστρέφουν ξανά και ξανά, και το γεγονός ότι όλες οι δράσεις είναι προηγουμένως δοκιμασμένες, όπως μας διαβεβαιώνει. Η άψογη από κάθε άποψη εμπειρία μας από την ξενάγηση δεν μάς αφήνει λόγο να αμφιβάλλουμε.

Ο περιβαλλοντολόγος-δασολόγος μάς μυεί αρχικά στην ιστορία του κήπου, που ιδρύθηκε το 1951 με βάση το κληροδότημα του Αλέξανδρου Διομήδους (ο οποίος υπήρξε, μεταξύ άλλων, υπουργός Εξωτερικών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας) και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1975, μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσής του, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθώς διασχίζουμε τα 1.860 στρέμματα όπου σήμερα συνυπάρχουν περίπου 4.000 είδη φυτών, μια εντυπωσιακά περιποιημένη για τα ελληνικά δεδομένα όαση, περνάμε πλάι από ξύλινα υπαίθρια παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας. Μπαίνουμε μέσα στο πευκοδάσος αλλά και σε έναν βραχόκηπο όπου κόβει βόλτες νωχελικά μια χελώνα. Μαθαίνουμε για αυτοφυή είδη, όπως την ιδιαίτερα ανθεκτική στο ελληνικό ξηρό κλίμα χαλέπιο πεύκη και το υποτιμημένο πουρνάρι, που προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Ξαφνιαζόμαστε από τη μικρογραφία δάσους μπαμπού που συναντάμε στη διαδρομή. Μελαγχολούμε μπροστά στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Εθνικής Αντίστασης από τους Γερμανούς το 1944. Φωτογραφίζουμε ασταμάτητα τον γεμάτο χρώματα ανθώνα. Ψάχνουμε για ψάρια στη μικρή λίμνη.

Καθώς διασχίζουμε τα 1.860 στρέμματα όπου σήμερα συνυπάρχουν περίπου 4.000 είδη φυτών, μια εντυπωσιακά περιποιημένη για τα ελληνικά δεδομένα όαση, περνάμε πλάι από ξύλινα υπαίθρια παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Στο μεταξύ η ξενάγηση απλώνεται πέρα από τη χλωρίδα και την πανίδα του κήπου, αλλά με έναν τρόπο που την κάνει πιο συναρπαστική χωρίς ποτέ να πλατειάζει. Ο ειδικός μάς λέει για μια εξημερωμένη αλεπού, που τα βράδια του καλοκαιριού κατεβαίνει στο αναψυκτήριο και τρώει σχεδόν μέσα από τα χέρια των ανθρώπων, αλλά και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η περιγραφή της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι και των παραγόντων που της έδωσαν τέτοιες διαστάσεις -οι άνεμοι που φυσούσαν εκείνη τη μέρα έστελναν τις φλόγες ένα χιλιόμετρο μακριά, εξηγεί ο περιβαλλοντολόγος- έρχεται σε αντίθεση προς εκείνο το φωτεινό, ανοιξιάτικο πρωινό στο δάσος. Αλλά λειτουργεί και σαν μια δυνατή υπενθύμιση του τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον. Το θέμα κλείνει όσο πιο αισιόδοξα θα μπορούσε, με μια περιγραφή των μηχανισμών αναγέννησης της φύσης μετά τη φωτιά.

Τα βράδια του καλοκαιριού μια εξημερωμένη αλεπού κατεβαίνει στο αναψυκτήριο και τρώει σχεδόν μέσα από τα χέρια των ανθρώπων

Αυτή την εποχή η αναγέννηση της φύσης γίνεται αισθητή σε κάθε γωνιά του Βοτανικού Κήπου Διομήδους. Ιδιαίτερα στον ανθώνα, όπου οι επισκέπτες στρέφουν μαζικά το κεφάλι τους προς τις ανθισμένες, φούξια κουτσουπιές, οι γονείς παίζουν με τα παιδιά στο γρασίδι και τα ζευγάρια αγκαλιάζονται δημιουργώντας εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από ρομαντικές καρτ ποστάλ του παλιού καιρού.

Στον ανθώνα, όπου οι επισκέπτες στρέφουν μαζικά το κεφάλι τους προς τις ανθισμένες, φούξια κουτσουπιές.

Ο περίπατος ολοκληρώνεται με έναν καφέ στο αναψυκτήριο, κάτω από τα δέντρα και τον ήλιο, όπου η ομάδα ανταλλάσσει αστεία και αναμνήσεις από προηγούμενες δράσεις - για τους περισσότερους, όπως καταλαβαίνουμε, ο βοτανικός κήπος δεν ήταν η πρώτη επαφή με τη Say Yes. Η κ. Σκόπα μάς λέει για μια αφιέρωση που ξετρύπωσε πρόσφατα σε ένα παλιό βιβλίο ψυχολογίας στη βιβλιοθήκη της: «Στη Βάσω, που χαμογελάει ακόμα και στον ύπνο της». Μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη φράση να περιγράψει τη διάθεση της Say Yes. Μια δράση της αρκεί για να μας εφοδιάσει με χαμόγελα που θα επιστρατεύσουμε και στο φως και το σκοτάδι.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τη Say Yes και τις επόμενες δράσεις της θα βρείτε εδώ: sayyes.gr. Η ιστοσελίδα του Βοτανικού Κήπου Διομήδους είναι www.diomedes-bg.uoa.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.