ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: «Η αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. ΕΠΟΝιτάκι τότε»

«Από 14 ετών δεν κοιμήθηκα σπίτι μου, για να μη με πιάσουν»: Η διακεκριμένη βυζαντινολόγος μοιράστηκε με τον Νίκο Χατζηνικολάου τη δική της εμπειρία από την κατοχή.

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: «Η αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. ΕΠΟΝιτάκι τότε»

Καλεσμένη του Νίκου Χατζηνικολάου, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ περιέγραψε το πώς έζησε η ίδια τη γερμανική κατοχή και την αντίσταση, ενόψει και της εθνικής γιορτής στις 28 Οκτωβρίου. «Η αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι» δήλωσε η 94χρονη βυζαντινολόγος και ξεκίνησε περιγράφοντας ένα περιστατικό από το σχολείο θηλέων όπου φοιτούσε τότε, που οι Ιταλοί «αμέσως έκαναν νοσοκομείο νομίζω. Ήταν μια καθηγήτρια, μου λέει, κάνουμε μια ομάδα αντίστασης με τα παιδιά, να είσαι μέσα. Λεγόταν Σπίθα. Μου δίνανε τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη και θυμάμαι ότι κατέβαινα για να τα δώσω στη Σταθάτου. Διάβαζα κατεβαίνοντας και βλέπω ότι ήταν υπέρ του βασιλιά. Έξω φρενών εγώ, από οικογένεια βενιζελική, λέω, ποιον βασιλιά; Έφυγα από τη Σπίθα».

Ακολούθησε η αντίσταση στην ΕΠΟΝ, αλλά πρώτα ήταν η «Διάπλασις των Παίδων»: «Το πρώτο βιβλίο που αγόρασα ήταν τα “Θεία Δώρα” του Παπαντωνίου και γράφτηκα στη “Διάπλαση των Παίδων”, το περιοδικό της εποχής. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1943 στο Α’ Νεκροταφείο είναι η κηδεία του Κωστή Παλαμά [η «πρώτη πράξη αντίστασης» όπως σχολιάζει ο Χατζηνικολάου]. Ήταν ένα σωρό μαγκάκια απέξω, τα οποία περιμένανε κόλλυβα, γιατί ήταν η μεγάλη πείνα. […] Στο φέρετρο μπροστά, ο Σικελιανός: “Στο φέρετρο αυτό ακουμπάει η Ελλάδα και εσείς οι φοβερές σημαίες λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αγέρα”. Αρχίζουμε όλοι να τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο. Βγαίνοντας έξω, ήταν ο Γερμανός κυβερνήτης της Αθήνας, με ένα δάφνινο στεφάνι. Το ρίχνει πάνω στον τάφο του Παλαμά και αμέσως όλοι ορμάμε πάνω και το κάνουμε φύλλο-φτερό. Ο δε εθνικός ύμνος που τραγουδούσαμε τότε ακούστηκε μέχρι τη Γούβα. Και ήταν η πρώτη φορά από τη γερμανική Κατοχή».

«Στο φέρετρο του Κωστή Παλαμά μπροστά, ο Σικελιανός: “Στο φέρετρο αυτό ακουμπάει η Ελλάδα και εσείς οι φοβερές σημαίες λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αγέρα”»

Η Γλύκατζη Αρβελέρ συνέχισε λέγοντας πως «από 14 χρονών δεν κοιμήθηκα σπίτι μου, για να μη με πιάσουν. ΕΠΟΝιτάκι με καθοδηγητή τον Χρήστο Πασαλάρη, με ψευδώνυμο Αλέξης κι εγώ Νίκη. Ο πρώτος μου έρωτας… δεύτερος! Όταν γύριζα σπίτι μου έλεγε η μάνα μου: Μα δεν καταλαβαίνεις ότι έρχεσαι να πλυθείς για να μη σε βρω σκοτωμένη-λερωμένη;».

Από την απελευθέρωση της Αθήνας, θυμάται τα εξής: «Όταν τον Οκτώβρη ελευθερώνεται η Αθήνα, κάθε μέρα διαδήλωση με σημαίες, χαρές κ.λπ. Εγώ κατάλαβα ότι η Αθήνα ελευθερώθηκε όταν κατέβηκα κάτω και όλη η Αθήνα μύριζε εγγλέζικο καπνό».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.