ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έφυγε σε ηλικία 49 ετών ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, ψυχή του Gagarin

Ο σκηνοθέτης που αγαπούσε τη ροκ, την Αθήνα και τα στέκια της ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ

Έφυγε σε ηλικία 49 ετών ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, ψυχή του Gagarin

Ένας ανήσυχος άνθρωπος, ένας σκηνοθέτης που αγαπούσε την πόλη και τους ανθρώπους της έφυγε από τη ζωή στα 49 του βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια τους φίλους του και τους ανθρώπους που αγάπησαν μέσα από τα έργα του την ευαίσθητη ματιά του και θα νοσταλγούν πάντα την παρουσία του στις ροκ νύχτες τους στο Gagarin.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης μιλά στον Ηλία Φραγκούλη για τους Αισθηματίες

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 9 Σεπτεμβρίου 1966, γιος του σατιρικού καλλιτέχνη Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) και της Χαρίκλειας Μακρή που ήταν χορεύτρια. Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου στο διάστημα 1990-1992).

Η πρώτη μικρού μήκους ταινία ήταν το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Momus: Amongst Women Only”, που γυρίστηκε στα πλαίσια της πρακτικής του στο τρίτο τρίμηνο των σπουδών του στο Λονδίνο. Η πτυχιακή του ταινία Dogs Licking My Heart (τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου) με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ και Παναγιώτη Θανασούλη κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Η ταινία προβλήθηκε και σε διεθνή φεστιβάλ.

Έφυγε σε ηλικία 49 ετών ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, ψυχή του Gagarin
Το Gagarin στη Λιοσίων

Την ίδια χρονιά, το 1993, σκηνοθέτησε σε ασπρόμαυρο super 8 mm φιλμ το video clip για το κομμάτι “Δεν Χωράς Πουθενά” του συγκροτήματος Τρύπες. Ακόμη σκηνοθέτησε και ένα μικρού μήκους σουβενίρ από την συναυλία των Τρυπών στο club Marquee του Λονδίνου.

Το 1995 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Ράδιο Μόσχα” με τους Σβετλάνα Πανκράτοβα, Χάρρυ Κλυνν, Blaine L. Reininger, Kώστα Γκουσγκούνη, Απόστολο Σουγκλάκο και τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Η υπόθεση αφορά μία Ρωσίδα χορεύτρια που δουλεύει σε ελληνικό καμπαρέ και γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα στο αφεντικό της, έναν πληρωμένο δολοφόνο και έναν βιολιστή χαρτοπαίκτη. Η ταινία προβλήθηκε στο Πληροφοριακό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μερικούς μήνες αργότερα η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ. Το “Ραδιο Μόσχα” ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Ράδιο Μόσχα

Το 1996 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία “Το Παλτό”, μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ από τον ίδιο και την Ευγενία Λυρούδια με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του πελάτη και του ράφτη αντίστοιχα. Δύο χρόνια αργότερα γυρίζει για λογαριασμό της ΕΤ2, το ντοκιμαντέρ μαμούθ για το συγκρότημα Tuxedomoon με τον τίτλο “No Tears”. Τα γυρίσματα έγιναν με αφορμή την επετειακή συναυλία του συγκροτήματος για τα δεκάχρονα τους στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Αισθηματίες

Παράλληλα ο Νίκος Τριανταφυλλίδης συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας “Μαύρο Γάλα”. Η ταινία ολοκληρώθηκε στα 1999. Πρωταγωνιστούν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Νασιμπιάν, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Θέμις Πάνου, Παναγιώτης Θανασούλης, Άννα Μάσχα, Blaine L. Reininger και ο Κώστας Γκουσγκούνης. Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο 40ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και δεν απέσπασε καμία διάκριση.

Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Σκρίμιν Τζέι Χόκινς επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες μετά από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Όμως, τελείως αναπάντεχα, δύο μήνες μετά, ο Χόκινς πέθανε. Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

Ακόμη, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εργάστηκε ως ελεύθερος σεναρίστας και παραγωγός του ραδιοφώνου (1988-1991) στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή “Αισθηματική Αγωγή” μέσα από την συχνότητα του 902 Αριστερά και στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” 105,5 FM.

Τελευταία του ταινία ήταν οι Αισθηματιές ενώ εργαζόταν πυρετωδώς για να ετοιμάσει ένα ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ.

Read Next

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ που πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.