ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δύο νησάκια στον Αρκτικό Κύκλο με αρχαιοελληνικό όνομα. Απέχουν μεταξύ τους 4 χιλιόμετρα και 21 ώρες

Τα νησία του Χτες και του Αύριο, η παράξενη περίπτωση των Διομήδειων Νήσων, όπου το αλκοόλ απαγορεύεται και ένα κουτάκι απορρυπαντικού για ρούχα κοστίζει 40 ευρώ.

Δύο νησάκια στον Αρκτικό Κύκλο με αρχαιοελληνικό όνομα. Απέχουν μεταξύ τους 4 χιλιόμετρα και 21 ώρες

Βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά έχουν αρχαιοελληνικό όνομα. Οι Διομήδειοι Νήσοι, ανάμεσα στη Ρωσία και την Αλάσκα, στα όρια του Αρκτικού Κύκλου, βαφτίστηκαν το 1728 από τον εξερευνητή Vitus Bering που τα ανακάλυψε, προς τιμή του ορθόδοξου αγίου Διομήδη, ένα όνομα που ανάγεται στην αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία.

Δύο νησιά μικροσκοπικά, άγονα, σμιλεμένα από τον πάγο και τη μανιασμένη θάλασσα, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και 21 ωρών μεταξύ τους αφού καθώς το ένα ανήκει στην Αλάσκα και το άλλο στη Ρωσία, βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας, που απέχουν σχεδόν μία μέρα. Έτσι, έχουν αποκτήσει το προσωνύμιο «τα νησιά του Χτες και του Αύριο». Ο Μικρός Διομήδης, που βρίσκεται στα εδάφη της Αλάσκας, είναι το μοναδικό που κατοικείται, από αυτόχθονες πληθυσμούς οι οποίοι δοκιμάζονται από την απομόνωση, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μόλις 110 άνθρωποι ζούσαν στον Μικρό Διομήδη το 2010 ενώ νεότερες στατιστικές τοποθετούν τους εναπομείναντες κατοίκους στους 80. Μέλη της φυλής Iñupiaq, εξακολουθούν να κυνηγούν την τροφή τους, που περιλαμβάνει κυρίως κρέας φώκιας, πολικής αρκούδας και φάλαινας. Άλλωστε τα τυποποιημένα προϊόντα που φτάνουν στο νησί είναι σκανδαλωδώς ακριβά – ενδεικτικά, ένα κουτί απορρυπαντικού για ρούχα κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ. Παρόλο που ο τρόπος ζωής έχει εκμοντερνιστεί τα τελευταία χρόνια, ενσωματώνοντας «καινοτομίες» όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το Wi-Fi, ο πληθυσμός του Μικρού Διομήδη παραμένει πιστός στην παράδοση των προηγούμενων γενιών.

Δύο νησάκια στον Αρκτικό Κύκλο με αρχαιοελληνικό όνομα. Απέχουν μεταξύ τους 4 χιλιόμετρα και 21 ώρες
Ο Μικρός Διομήδης, που βρίσκεται στα εδάφη της Αλάσκας, είναι το μοναδικό που κατοικείται, από αυτόχθονες πληθυσμούς οι οποίοι δοκιμάζονται από την απομόνωση, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το λεπτό στρώμα πάγου που καλύπτει τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες εμποδίζει την ασφαλή λειτουργία ενός αεροδιαδρόμου όλες τις εποχές του χρόνου, οπότε συνήθως οι μετακινήσεις και οι μεταφορές αγαθών γίνονται με ελικόπτερο. Τα νησιά δεν συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα με κάποιο σταθερό αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό δίκτυο συγκοινωνιών και όποιος θέλει να ταξιδέψει μέχρι εκεί πρέπει να κάνει ένα ακριβό αεροπορικό ταξίδι.

Ωστόσο στις προκλήσεις της απομόνωσης έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα ακραίες στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου. Μεταξύ άλλων, καθώς λιώνουν οι περιβάλλοντες πάγοι, η πόλη του Διομήδη χάνει το προστατευτικό «καβούκι» της και βρίσκεται εκτεθειμένη σε άγριες καταιγίδες.

Όχι ανεξήγητα, τα ποσοστά ανεργίας στην τοπική κοινότητα είναι πολύ ψηλά, αγγίζοντας το 40% και οι περισσότεροι κάτοικοι μοιράζονται ανάμεσα σε διάφορες δραστηριότητες όπως το κυνήγι, το ψάρεμα, το ράψιμο. Τουλάχιστον η τοπική κοινότητα δεν υποφέρει από τον αλκοολισμό, καθώς η κατανάλωση οινοπνευματωδών έχει απαγορευτεί πάνω στο νησί, σε μια προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας. Αν και στους ανελέητους και σκοτεινούς αρκτικούς χειμώνες, ένα ποτήρι αλκοόλ ίσως να ήταν μια κάποια λύση.

Το National Geographic μάς ταξιδεύει στον Μικρό Διομήδη:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.