ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Διεθνής Hμέρα Μητέρας Γης

Τα σημερινά doodle της Google δείχνουν περίτρανα την απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Διεθνής Hμέρα Μητέρας Γης

Τέσσερις εικόνες παρουσιάζει σήμερα η Google στο doodle της. Πρόκειται για δορυφορικές εικόνες από το The Ocean Agency που δείχνουν την κατάσταση της Φύσης πριν από χρόνια και σήμερα, προκειμένου να υπογραμμίσουν πως η Γη μας είναι πιο ευάλωτη από ποτέ.

Διεθνής Hμέρα Μητέρας Γης

Η πιο χαρακτηριστική εικόνα είναι εκείνη από τους παγετώνες στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία. Στο δίπτυχο βλέπουμε μια φωτογραφία από το 1986 και αντιστοίχως το 2020, ενώ το ίδιο σοκαριστικό είναι το δίπτυχο από την τήξη παγετώνων στο Sermersooq της Γροιλανδίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και 2020.

Άλλες εικόνες αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της λεύκανσης των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο κοντά στο νησί Lizard στην Αυστραλία μεταξύ Μαρτίου 2016 και Οκτωβρίου 2017 και της αποψίλωσης των δασών Harz στο Elend της Γερμανίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 1995 και 2020. «Ο φυσικός και βιολογικός μας κόσμος μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας και αυτό τονίζουν αυτές οι εικόνες. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας χρόνος για χάσιμο» δήλωσε η σύμβουλος για το κλίμα Lesley Hughes, καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σύδνεϋ.

Σήμερα, την Ημέρα της Γης, ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ δήλωσε:

«Η ανθρωπότητα συνεχίζει να κακομεταχειρίζεται τον φυσικό κόσμο.

Λεηλατούμε απερίσκεπτα τους πόρους της Γης, εξαντλούμε την άγρια ζωή και συμπεριφερόμαστε στον αέρα, στη στεριά και στις θάλασσες σαν να είναι σκουπιδότοποι.

Αυτή είναι μία αυτοκτονική συμπεριφορά.

Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο στη φύση και να τη θεραπεύσουμε.

Αυτό σημαίνει τολμηρή δράση για το κλίμα, προκειμένου να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έρχονται. Σημαίνει επίσης τη μείωση της μόλυνσης με τη δημιουργία κυκλικών οικονομιών που μειώνουν τα απορρίμματα.

Τα βήματα αυτά θα προστατεύσουν το μοναδικό μας σπίτι και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες. Η ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 αποτελεί την ευκαιρία να θέσουμε τον κόσμο σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και βιώσιμο δρόμο.

Στην Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης, ας δεσμευτούμε όλοι να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση του πλανήτη μας και τη συμφιλίωση με την φύση.»

Η Διεθνής Ημέρα Μητέρας Γης θεσπίστηκε τo 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Κεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.