ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μπαίνεις, ψωνίζεις, φεύγεις χωρίς να πληρώσεις. Ήρθε το πρώτο σούπερμαρκετ χωρίς ταμεία

Η Amazon αλλάζει για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε.

Μπαίνεις, ψωνίζεις, φεύγεις χωρίς να πληρώσεις. Ήρθε το πρώτο σούπερμαρκετ χωρίς ταμεία

Πριν από λίγο καιρό ο εμπορικός κολοσσός της Amazon είχε ανακοινώση το πλάνο του να ανοίξει σε μεγάλες πόλεις του κόσμου τα πρώτα σουπερμάρκετ τα οποία δεν θα είχαν ταμεία. Μην βιαστείς να φανταστείς ένα πρωτοποριακό κατάστημα χωρίς συμβατικά ταμεία αλλά με μηχανήματα αυτόματων πληρωμών να σε περιμένουν στην έξοδο. Γιατί όταν η Amazon είπε «χωρίς ταμεία» εννοούσε χωρίς κανενός είδους ταμεία, τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλες ουρές, καταλήγοντας στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τον κάθε πελάτη.

Η ανακοίνωση φαίνεται πως είχε άμεση πρακτική εφαρμογή με την μεγάλη εταιρία να εγκαινιάζει ήδη το πρώτο, πιλοτικό κατάστημα στο οποίο ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να πληρώσει αφού ολοκληρώσει τα ψώνια του.

Το μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, πόλη όπου βρίσκεται έτσι κι αλλιώς η βάση της Amazon, και θα λειτουργεί με την εξής απλή και πολύ βοηθητική για τον πελάτη λογική. Το καταναλωτικό κοινό απλώς μπαίνει στο κατάστημα, περιπλανιέται στους διαδρόμους με τα προϊόντα, βάζει ο,τι θέλει καλάθι του και στη συνέχεια αποχωρεί.

Αυτό που συμβαίνει κατά την διάρκεια των αγορών είναι το ότι υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας κάμερες παρακολουθούν τον πελάτη για όση ώρα κάνει τα ψώνια του και καταγράφουν μία-μία τις αγορές του. Στη συνέχεια το σύνολο του κόστους υπολογίζεται και αφαιρείται από τον λογαριασμό του στο Αmazon, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την πιστωτική ή την χρεωστική του κάρτα.

Με αυτόν τον τρόπο όσο κι αν βιάζεται κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να «κολλήσει» σε ουρές ή να χάσει χρόνο προσπαθώντας να βγάλει άκρη με κάποιο μηχάνημα αυτόματης πληρωμής.

Ίσως κάποιος να αναρωτιέται πώς οι υπεύθυνοι της Amazon είναι τόσο σίγουροι ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί πράγματι να λειτουργήσει χωρίς λάθη και, κατ'επέκταση, χωρίς ζημίες για την εταιρία. Παρόλα αυτά εκείνοι εξηγούν πως το κατάστημα βρισκόταν σε συνεχείς δοκιμές από το 2016 και πλέον ο τρόπος λειτουργείας του είναι απολύτως ακριβής και επιτυχής.

Αρχικά το μαγαζί θα δουλεύει 5 μέρες την εβδομάδα, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ στα άμεσα σχέδια της Amazon είναι να ανοίξει άμεσα κι άλλα "Amazon Go" καταστήματα σε άλλες μητροπόλεις του πλανήτη, σε μία γιγαντιαία επένδυση δεκάδων δισεκατομμυρίων που σύντομα θα φτάσει και στην Ευρώπη.

Αν και η πρωτοποριακή τεχνολογία της Amazon θα «εξαφανίσει» σταδιακά θέσεις εργασίας, οι επικεφαλείς της εταιρίας τοποθετούνται πάνω στο λεπτό αυτό ζήτημα και στην κριτική, εξηγώντας ότι οι ρομποτικές κάμερες θα ελέγχονται και θα τσεκάρονται από προσωπικό στο κατάστημα, αλλά και στην εταιρία, κάτι που θα ανοίξει ακόμα περισσότερες δουλειές σε βάθος χρόνου.

Μπαίνεις, ψωνίζεις, φεύγεις χωρίς να πληρώσεις. Ήρθε το πρώτο σούπερμαρκετ χωρίς ταμεία
Tα Amazon Go έρχονται σταδιακά σε όλο τον πλανήτη και θα αλλάξουν τον τρόπο που κάνουμε τα ψώνια μας.

Με πληροφορίες από την Independent.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.