ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αρχιτεκτονική: οι συγκλονιστικοί αμμόλοφοι της Ζάχα Χαντίντ στην έρημο Al Sajaa

Ένα ακόμα φουτουριστικό θαύμα φτιαγμένο από τις χαρακτηριστικές της καμπύλες αποτελεί το στολίδι της ερήμου.

Αρχιτεκτονική: οι συγκλονιστικοί αμμόλοφοι της Ζάχα Χαντίντ στην έρημο Al Sajaa

Σχεδιασμένο από την κορυφαία αρχιτέκτονα το κτίριο της εταιρίας Beeah Headquarters στην έρημο Al Sajaa κόβει την ανάσα. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας αποτελούν ένα σύμπλεγμα «αμμόλοφων» που συνδέονται μεταξύ τους και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Αλλά και για να εναρμονιστεί με το τοπίο στο οποίο οι δυνατοί άνεμοι είναι οι πραγματικοί «αρχιτέκτονες» σχηματίζοντας κάθε φορά εντυπωσιακές μορφές από άμμο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects έχει μεριμνήσει έτσι ώστε να ρέει άπλετο φως εντός του κτιρίου την ίδια στιγμή που μειώνει τις αντανακλάσεις του ηλίου. Οι δύο βασικοί «αμμόλοφοι» στεγάζουν τους κοινούς χώρους και τα γραφεία της διοίκησης μαζί με τις διοικητικές υπηρεσίες που συνδέονται μέσω μιας εσωτερικής αυλής, που μοιάζει με μικρή όαση.

Το κτίριο είναι 9.000 τ.μ και τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ, ενώ πληροί τα πρότυπα LEED Platinum –πιστοποίηση για τα πράσινα κτίρια. Κορωνίδα του κτιρίου αποτελεί ο θόλος στο φουαγιέ που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύειτον φυσικό αερισμό και να φιλτράρει το ηλιακό φως.

Ένα σπουδαίο πνεύμα που σφράγιζε την εποχή με το ταλέντο της

Η Ζάχα Χαντίντ υπήρξε μία από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της εποχής μας. Γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 από εύπορη και καλλιεργημένη οικογένεια, σπούδασε μαθηματικά στη Βαγδάτη και έφτασε στο Λονδίνο το 1972 για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στο Πανεπιστήμιο της Architectural Association School of Architectors οι καθηγητές της εντυπωσιάστηκαν από τα ταλέντο και τη φαντασία της, ενώ ο καθηγητής της Rem Koolhaas είπε για εκείνη ότι υπήρξε η καλύτερη φοιτήτριά του «μ’ έναν ολόκληρο κόσμο στο μυαλό της».

Με σήμα κατατεθέν της τις καμπύλες δημιούργησε φουτουριστικά κτίρια ανά τον κόσμο -από την Όπερα στην Guangzhou και το Μουσείο MAXXI στη Ρώμη, το Στάδιο Al Wakrah στο Κατάρ και το αεροδρόμιο του Πεκίνου. Η «Βασίλισσα των Καμπύλων», όπως την είχε ονομάσει η εφημερίδα Guardian, είναι η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε με το απόλυτο αρχιτεκτονικό Βραβείο, το Pritzker Architecture Prize το 2004, ενώ το τιμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με τον τίτλο Dame για την προσφορά της στην αρχιτεκτονική, δύο χρόνια πριν χάσει τη ζωή της, τον Φεβρουάριο του 2016, σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Kεντρική εικόνα: Instagram- @beeahuae

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.