ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αργή η πρόοδος στον διορισμό γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια ευρωπαϊκών εταιριών

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού European Women on Boards ο διορισμός γυναικών σε επιτελικές θέσεις απέχει από τον στόχο της Κομισιόν.

Αργή η πρόοδος στον διορισμό γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια ευρωπαϊκών εταιριών

Στόχος της Κομισιόν έως το 2025 το 40% των διοικητικών συμβουλίων των ευρωπαϊκών εταιρειών να αποτελείται από γυναίκες σύμφωνα με τη σχέδιο για τη στρατηγική εξομάλυνσης των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων για το διάστημα 2020-2025 (Gender Equality Strategy)

Η γυναικεία εκπροσώπηση σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα φτάνοντας το 35% το 2021 μετά από παρόμοια άνοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη μελέτη της ένωσης European Women on Boards (EWOB) με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία ανέλυσε 668 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αργή η πρόοδος στον διορισμό γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια ευρωπαϊκών εταιριών

«Με την τρέχουσα ταχύτητα της αλλαγής δε θα είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε το 40% των γυναικών στα συμβούλια μέχρι το 2025», δήλωσε η Ρόζα Κρίσχε-Κιουντερλί, πρόεδρος έρευνας και επικοινωνίας στο EWOB.

Η πρόοδος είναι επίσης αργή στις ηγετικές θέσεις: τ μόνο το 7% των διευθυντικών στελεχών των εταιρειών (CEO) ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, μετά το «άλμα» από 4,7% σε 6% μεταξύ 2019 και 2020. Mόλις το 19% βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις, ενώ από όσους διορίστηκαν πρόσφατα σε διοικητικές θέσεις οι γυναίκες ήταν μόλις το 30%.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν οι γυναίκες αμοίβονται κατά μέσο όρο κατά 16% λιγότερο από τους άντρες, μόνο το 67% εργάζονται ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών είναι 78%. Επίσης οι συντάξεις των γυναικών είναι κατά 30.1% μικρότερες από εκείνες των αντρών. Παράλληλα το 75% της προσφοράς φροντίδας χωρίς αμοιβή στο σπίτι είναι... γυναίκες.

Ο αριθμός των εταιρειών με υψηλές βαθμολογίες στον Δείκτη Ποικιλομορφίας Φύλου (GDI) του EWOB αυξήθηκε σε 84 από 62 το 2020. Η Γαλλία, η Νορβηγία και η Βρετανία βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας ενώ η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Πολωνία κατατάχθηκαν στις τελευταίες θέσεις.

Με πληροφορίες από Euractiv και του (EWOB)

Κεντρική εικόνα: istock

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"